Intervju – Miloš Vazura: Liga Evrope nam nije prioritet!

Nema penala od Živkovića, odbili smo strašnu ponudu za Goguu! Generalni direktor Partizana detaljno o pojačanjima, sponzorima, strancima, Tomiću, Ilievu, Kokezi...

Fudbal 17.07.2016 | 23:45
Intervju – Miloš Vazura: Liga Evrope nam nije prioritet!
Sve se vrti oko novca. Neko će reći prokletog, neko primetiti neizbežnog. Koliko god običnom navijaču na prvom mestu bio sportski uspeh, eventualni trofeji i što duže zadržavanje u Evropi, u Humskoj, ruku na srce i svim drugim srpskim klubovima, igranje na međunarodnoj sceni doživaljavaju kao priliku za zaradom.

Tako je Partizan kvalifikacije za Ligu Evrope počeo sa saznanjem da će samo što igra drugo kolo dobiti 210.000 evra, dodatnih 220.000 ako eliminiše Zaglebje, još 230.000 pod uslovom da izbaci boljeg iz dvomeča Sonderijske (Danska) – Stromsgodset (Norveška), dok ga bogata novčana nagrada čeka tek ako izbori plasman u grupnu fazu – 2.400.000 evra.

Sveukupno 2.830.000 evra, međutim, malo kad se ima u vidu da je prošle godine inkasirao 6.480.000 evra, od kojh čak 5.400.000 evra zato što je grupnu fazu Lige Evrope imao „u džepu“ već posle beogradskog susreta sa Steauom. Tu se najbolje vidi koliko je, zapravo, izgubio činjenicom da je šampionsku krunu izgubio u Srbiji. Samim tim i priliku da igra kvalifikacije za Ligu šampiona.

„Zato su ove sezone prioriteti drugačije postavljeni“, precizira Miloš Vazura, generalni direktor Partizana u intervjuu za MOZZART Sport. „Liga Evrope nije nam prioritet. Nikakva obaveza nije nametnuta da se u nju plasiramo. Naravno, jeste cilj i verujem da ćemo ga dostići, ali na listi prioriteta prvo mesto zauzima povratak titule. Samo na taj način možemo da računamo da ćemo opet igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, više zaraditi, ujedno povećati vrednost igrača na tržištu, što bi bio spas za klub“.

Navijači, pak žele sve. Za mesec i po dana da gledaju žreb grupne faze Lige Evrope, a u maju da slave titulu.

„Želje nam se podudaraju. Samo sam pomenuo šta su prioriteti. S druge strane, napravili smo takvu ekipu da ove takmičarske godine nema šanse da nam se ponove propusti od prošle, kad nismo imali dovoljno širok igrački kadar da izdrži takmičenja na tri fronta. Sigurni smo da će ovaj uspeti. Takva uveravanja sam dobio od sportskog direktora Ivice Ilieva i Ivana Tomića, koji su selektirali ekipu“.

KOLIKO JE POTROŠENO U PRELAZNOM ROKU...

Njih dvojica su odgovorna za sportska, a vi za ekonomska pitanja. Prvo se nameće posle dolaska devetorice igrača: koliko je novca izdvojio klub za njihove angažmane?

„Približno istu kao u zimskom prelaznom roku“.

Tad je potrošeno malo „jače“ od 1.000.000 evra?

„U tim okvirima smo se kretali i sad. Suma sigurno nije veća.“

Opet, dosta igrača stiglo je besplatno?

„Valja razgraničiti šta podrazumeva igrač bez obeštećenja. To ne znači da je on jeftin. Naprotiv, ima svoju cenu, platu koja mu se daje po dogovoru, tako da nisu tačne priče kako smo malo novca potrošili“.

Ovo je Srbija, ima i onih koji kažu „zašto samo slobodnih igrači?“, što se ne „otvore“ za nekog?

„Zar nismo doveli Đurđića? Za njega smo platili obeštećenje (nezvanično, oko 400.000 evra, op. au). Potom Miletića, koji je, takođe, plaćen Javoru (300.000 evra). Pa pozajmica Marka Jankovića. Na sve to plate igračima. Nisu jeftini, uveravam. A nismo ni izašli iz okvira naših poslovanja, u smislu toga da ugrozimo egzistenciju kluba“.

Bilo je natezanja i oko Leonardove plate, zatim je insistirao i na nekoliko odlazaka u Brazil tokom sezone?

„Nije bilo lako dovesti takvog igrača, pregovori su bukvalno nekoliko puta prekidani, da bismo na kraju i on i mi našli razumne i za obe strane prihvatljive uslove saradnje. Nije tačno da je tražio da ide u otadžbinu tokom sezone, ima i on ugovorene odlaske koliko i svi drugi stranci“.

Kako finansijski stoji Partizan: vi uveravate da je dug smanjen, opozicija da je veći nego kad ste došli na funkciju?

„Mogu samo da poručim da je Partizan stabilan. I da nije tačno da je dug porastao“.

ŽIVKOVIĆI SU ZA NAS ZAVRŠENA PRIČA

Čekajte, zar nisu na naplatu stigla 2.500.000 evra kao posledica tužbe investicionog fonda Pinija Zahavija, zbog zimus nerealizovanog odlaska Andrije Živkovića u inostranstvo?

„Ne“.

Pojasnite?

„Penali nisu mogli da dođu, jer je proces u postupku. Partizan je pre nekoliko meseci oborio prvu tužbu pred Međunarodnim sudom za sportska pitanja u Lozani i sad je slučaj na drugom stepenu. Naš advokatski tim radi sjajan posao, verujemo da ćemo ili uspeti da dobijemo na vremenu ili u potpunosti preokrenuti stvari na našu vodenicu, ima delova ugovora koji nam idu u korist“.

Da li očekujete da Andrija Živković ispuni obećanje koje je dao njegov otac Jovica, da će se po odlasku u inostranstvo odužiti Partizanu?

„Ne. Štaviše, ne bih da im dajem na značaju. Ni fudbaleru, ni njegovom tati. Oni su za nas završena priča“.

DOSTA SMO DOVODILI, SAD MORAMO DA PRODAJEMO, OSTAJU NECA I DUCA

Ako ste već dobili na vremenu u „slučaju Živković“ to vam značajno olakšava poslovanje, ali je pomalo čudno ili za ovdašnje prilike neočekivano da je Partizan doveo igrače, a nijednog nije prodao, pa s te strane nema priliv sredstava?

„To je sledeća tema koja dolazi na dnevni red. U Evropi je bio mali zastoj oko transfera tokom EP-a, siguran sam da ćemo brzo realizuovati najavljene poslove. Za naše igrače postoji interesovanje, pretočićemo ih u dobre ponude, sve strane biće zadovoljne. Jednostavno, moramo da prodajemo. Dosta smo kupovali. Sad je vreme i da malo rasteretimo igrački kadar.“

Navodno su na listi igrača koji imaju dozvolu kluba da odu u inostranstvo Brašanac, Bandalovski, Božinov, Alen Stevanović, Lukić... Ima li i drugi spisak, ko nije na prodaju?

„Kako da ne. Samo ću vam reći da smo pre nekoliko sedmica odbili 2.000.000 evra vrednu ponudu za Sedrika Goguu. Ime kluba ne mogu da saopštim, ali taj detalj pokazuje kakvog smo igrača zimus doveli i da njegova cena može samo da raste. Ova je već bila strašna. Ako je za šest meseci uspeo da dođe do 2.000.000 evra zamislite gde će biti naredne godine. Tek mu je 21. U tu grupu igrača spada, naravno, i Everton Luiz“.

Šta je sa, u ovom trenutku, tržišno najvrednijim Partizanovim fudbalerima: NemanjomMihajlovićem i Dušanom Vlahovićem? Čini se da bi bilo dobro i za klub i za njih da ostanu, ali da li je izvodljivo?

„Što ne bi bilo? Rekao sam jednom, nemam problem da ponovim. Nijedan od njih dvojice neće biti prodat u ovom prelaznom roku. Nema šanse. Prvi je uzdanica sadašnjeg, a drugi projekat tima za budućnost. Sigurno ostaju. Ma šta se pričalo po gradu... Informacije o njihovom odlasku su na nivou „rekla-kazala“. Klub funkcioniše drugačije i ostaćemo dosledni stavu da budu s nama. Tim pre što je to i njihova želja“.

PREGOVARAMO SA TELEKOMOM O NOVOM UGOVORU

Osim prodaje igrača, kad dođe vreme, Partizan mora da pronađe i druge izvore finansiranja. Kako?

„Sponzorstvima. Na dobrom smo putu da produžimo saradnju sa Telekom Srbijom. Negujemo sjajnu saradnju sa tom kompanijom, minulih dana smo počeli razgovore na temu novog, finansijki počajanog ugovora. Postojeći ističe na zimu, smatrali smo da je ovo dobar trenutak da na vreme sednemo za sto“.

Ostali izvori prihoda?

„U pregovorima smo sa još nekim firmama, mada moram da napomenem i da smo dosad prodali veći broj sezonskih ulaznica u odnosu na lane, što je pokazatelj da nam narod veruje. Tačnije, veruje u ideju o brzoj i dopadljivoj igri kakvu su osmislili Tomić i Iliev. Zato će i da dolaze na stadion više nego što je bio slučaj. Čak i ja, kao laik, mogu da kažem da mi se dopada kako su direktor i trener formirali tim. Kao njihov nadređeni nikome nisam verovao više nego njima dvojici, otkako sam došao u klub“.

GLASALI SMO ZA VEĆI BROJ STRANACA, NIKOME NE KASNE PLATE

Pre nekoliko dana Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije je doneo odluku da na terenima  Supelrige istovremeno mogu da igraju šerstorica stranaca, umesto dosadašnjeg pravila u vidu formule 4+2 (četiri „prava“ legionara, dvojica sa prostora SFRJ). Navijači crno-belih po društvenim mrežama su pobesneli, smatrajući da je odluka uperena protiv vašeg kluba, odnosno da favorizuje Crvenu zvezdu koja čak 15 stranih igrača na spisku.

„Glasali smo za tu odluku. Interesi Partizana nikako nisu ugroženi, jer će sad moći da igraju šestorica stranaca, a mi imamo Leonarda, Evertona, Goguu, Božinova, Bandalovskog, Balažica i možda ćemo dovesti još jednog do kraja prelaznog roka. Dobar igrač uvek nađe mesta, bez obzira da li je iz inostranstva ili je naš“.

Da li, pak, smatrate da Partizan kao klub sve više gubi uticaj u organima FSS?

„Ne, ne, nikako. Upoznati smo sa radom novog rukovodtva naše krovne organizacije, Milorad Vučelić i ja imamo sjajnu saradnju sa predsednikom Slavišom Kokezom. Konsultovao nas je oko svih odluka koje su donete“.

Kako Partizan funkcioniše bez uprave?

„Kao što vidite – dobro. Igrači dolaze, sve je njima podrđeno“.

Da li su plaćeni?

„Naravno. Otkako smo u klubu nijednom nije kasnila plata ni fudbalerima, ni zaposlenima. Očekujem da to momci pokažu na terenu, vrate uloženo, kako bi klub mogao da se razvija“.

Kakav rasplet očekujete na sednici Skupštine, 12. septembra?

„Uveren sam da se scenario sa majske neće ponoviti. Da će biti dostojanstvena“.

Očekujete li da ostanete u fotelji generalnog direktora posle tog datuma?

„To će odlučiti delegati Skupštine. Povinovaću se svakoj odluci“, poručio je na kraju intervjua Miloš Vazura.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar