"Инвазија" БиХ на Рио!

Босна и Херцеговина на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру први пут након Барселоне 1992. са двоцифреним бројем спортиста.

Остали спортови 18.07.2016 | 17:15
"Инвазија" БиХ на Рио!
Босна и Херцеговина, република која је у вријеме бивше СФР Југославије имала низ освајача олимпијских медаља, 24 године након стицања независности и даље чека своје прво олимпијско одличје.

И не само то. Како су године пролазиле, олимпијски тим БиХ имао је све мање спортиста, а и очекивања уочи највеће спортске смотре бивала су све мања. Коначно ове године у Рио де Жанеиру, БиХ ће имати двоцифрени број спортиста у свом тиму за Љетне олимпијске игре, први пут након Барселоне 1992. године. Уз то, по први пут и озбиљног кандидата за освајање једне од олимпијских медаља.

Ријеч је о атлетичару Амелу Туки, који је прошле године освојио бронзу у трци на 800 метара на Свјетском првенству у Пекингу, а у Монаку истрчао најбоље вријеме прошле сезоне 1:42,51 минут.

Ове године Тука очигледно темпира форму за највеће такмичење на којем један спортиста може наступити, Љетним олимпијским играма. Није превише наступао, а на Европском првенству у Амстердаму освојио је четврто мјесто, што је сјајан резултат, али видјело се да у Туки има још јако пуно резерве.

Осим њега БиХ ће у Рију представљати: Хамза Алић, Кемал Мешић, Лусија Кимани, Месуд Пезер (сви атлетика), Лариса Церић (џудо), Дамир Џумхур (тенис), Татјана Ђекановић (стрељаштво), Амина Кајтаз и Михајло Чепркало (обоје пливање).

Најбољи резултат на Олимпијским играма који БиХ памти и даље је шесто мјесто стријелца Неџада Фазлије на играма у Сиднеју 2000. године. Али, у ОК БиХ се надају да ће неко од десет спортиста бх. олимпијском тима надмашити тај резултат у Рију. Посебно због чињенице да у бх. тиму за Рио има највише спортиста у историји са испуњеном олимпијском нормом, њих чак шест.

"Са пливачима Амином Кајтаз и Михајлом Чепркалом закључена је листа од десет бх. спортиста за Рио де Жанеиро. Када се узму у обзир услови у којима егзистирају наши спортисти задовољни смо чињеницом да ће их у Рију бити десет. То је скоро двоструко већи број него прије четири године у Лондону. Још када погледамо резултате и видимо да никада нисмо имали више спортиста са испуњеним олимпијским нормама, онда заиста можемо рећи да је ово најјачи олимпијски тим у историји БиХ", задовољно је причао Маријан Квесић, предсједник Олимпијског комитета БиХ.

Свакако да је Тука највећи адут БиХ у Рио де Жанеиру и да се од њега очекује најбољи резултат. Но, није искључено да и неко од осталих спортиста изненади. То се посебно односи на атлетику, спорт у којој БиХ има пет представника.

"С обзиром да су наши спортисти у овом олимпијском циклусу остварили изузетне резултате, очекујемо да ће нас обрадовати у Рију, посебно јер знамо да је на челу тима Тука са својим фантастичним резултатима. Наравно, настојимо да што мањи притисак стварамо око Туке. Он је доказао да је врхунски спортиста и сигурни смо да ће дати све од себе да оствари што бољи резултат. Без обзира хоће ли освојити медаљу или не, ОК БиХ ће стајати уз њега, као и уз све остале наше олимпијце", јасан је Квесић.

Први човјек Олимпијског комитета БиХ каже да су покрили 50 одсто трошкова, од 400.000 КМ колико ће коштати наступ бх. спортиста у Рију.

"Успјели смо покрити половину трошкова, а за остатак очекујемо да ћемо имати помоћ Министарства цивилних послова, као и ресорних ентитетских министарстава. Наравно, уздамо се и у наше вјерне спонзоре, који су нам несебично помагали свих ових година", завршио је Квесић.

Званично представљање бх. олимпијског тима биће уприличено 26. јула у просторијама Олимпијског комитета БиХ у Сарајеву. Заставу БиХ на отварању игара носиће атлетичар Амел Тука, који има најбоље резултате у овом олимпијском циклусу. Уз бх. спортисте у Бразил ће отпутовати девет тренера, шеф мисије и његов замјеник, прес аташе и физиотерапеут, као и три члана Предсједништва ОК БиХ у којем су уз Квесића, Синиша Кисић и Изет Рађо.

БИХ НА ЉЕТНИМ ОИ

Барселона 1992

- десет спортиста: Мирјана Хорват (стрељаштво), Мирсада Бурић, Када Делић, Драган Мустапић, Златан Сарачевић (атлетика), Јанко Гојковић, Ања Магетић (пливање), Владо Параџик (џудо), Александар Ђурић (кајак-кану) и Мехмед Скендер (дизање тегова).

Аталанта 1996

- девет спортиста: Када Делић, Ислам Ђугум (атлетика), Давор Влашковац (џудо), Фахрудин Хоџић (рвање), Самир Карабашић (кајак), Јанко Гојковић, Дијана Квесић (пливање), Фарук Хоџић (стони тенис) и Неџад Фазлија (стрељаштво).

Сиднеј 2000

- девет спортиста: Елвир Крехмић, Ђуро Коџо, Дијана Којић, Жељко Петровић (атлетика), Аријана Јаха (џудо), Јанко Гојковић, Жељко Панић (пливање) и Неџад Фазлија (стрељаштво).

Атина 2004

- девет спортиста: Јасминка Губер, Јасмин Салиховић (атлетика), Амел Мекић (џудо), Емир Шаргановић (кајак), Жељко Панић (пливање), Срђан Миличевић (стони тенис), Зоран Прерад (теквондо), Мервана Југић-Салкић (тенис) и Неџад Фазлија (стрељаштво).

Пекинг 2008

- пет спортиста: Хамза Алић, Луциа Кимани (атлетика), Амел Мекић (џудо), Недим Нишић (пливање) и Неџад Фазлија (стрељаштво).

Лондон 2012

- шест спортиста: Кемал Мешић, Луциа Кимани (атлетика), Енсар Хајдер, Ивана Нинковић (пливање), Амел Мекић (џудо) и Неџад Фазлија (стрељаштво).

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар