Власт поново у Ердогановим рукама!

После неуспешног покушаја војног удара у Турској, званичници у тој земљи истичу да влада има власт и да је на прави начин "одговорила терористима" и "паралелним структурама. Према извештајима државних органа има више од 260 мртвих и 1.440 рањених. Смењено је 29 пуковника и пет генерала, а ухапшено 2.839 војника.

Свијет 16.07.2016 | 21:38
Власт поново у Ердогановим рукама!
Секуларистичка турска војска није успела да изведе пуч и са власти збаци исламистички оријентисаног председника Реџепа Тајипа Ердогана. Готово 700 војника и официра положило је данас оружје и изашло из седишта генералштаба турских оружаних снага, а потом се предало полицијским снагама.

"Ситуација у Турској је у потпуности под контролом након синоћњег покушаја војног удара, током којег је погинула 161 особа, не рачунајући пучисте", изјавио је данас турски премијер Бинали Јилдирим.



Он је у обраћању новинарима у Анкари рекао да је истовремено повређено 1.440 људи, а ухапшено је и 2.839 војника због сумње да су учествовали у покушају пуча, пренела је агенција АФП.

Јилдирим је покушај војног удара назвао "црном мрљом" на демократији у Турској и кривицу приписао "паралелној терористичкој организацији".

Према наводима агенције АП, тај израз турске власти користе за покрет исламског свештеника Фетулаха Гулена, који живи у САД и којег је званична Анкара и раније оптуживала да планира државни удар.

"Фетулах Гулен је вођа терористичке организације. Која год земља стоји иза њега није пријатељ Турске и у озбиљном је рату против Турске", истакао је Јилдирим, уз којег је током обраћања стајао начелника Генералштаба турске војске Хулусија Акара, којег су војници пучисти синоћ држали као таоца у операцији у ваздухопловној бази недалеко од Анкаре.



"Организатори пуча ће добити казну коју заслужују", истакао је Јилдирим и додао да су починиоци сада у рукама судског система.

Ердоган је у Истанбул стигао рано јутрос, нешто после три сата. У телевизијском обраћању после слетања на аеродром Ататурк, Ердоган је рекао да је побуну извела "мањина" у војсци и да су неки у војсци примали наређења свештеника Фетулаха Гулена који је у САД, прено је АФП.

Ердоган је рекао да ће бити "искорењени" они који су пуцали из ваздуха.

Турски председник је рекао да је милион људи изашло на улице на протест због покушаја државног удара.

ДЕШАВАЊА У ТУРСКОЈ ИЗ МИНУТА У МИНУТ:

21.00 - Хуријет: Државни удар је почео на свадби генерала

Покушај војног пуча је почео акцијом дела војске на свадби, пише турски Хуријет. Турски командант ваздушних снага је био отет док је био на свадби 15. јула када је почео покушај државног удара.

Генерал Абидин Унал је био на свадби кћерке генерала једне од ваздушних јединица Мехмета Санвера, у једном од крајева Истанбула. На свадби су осим Унала и Санвера били и многи други официри из врха турског ваздухопловства. Током венчања, пет хеликоптера је слетело на имање и уз пуцње улетело у клуб.

Војници су отели Унала, Сахвера и остале команданте и то је прва регистрована акција у оквиру покушаја пуча. Касније је почела блокада мостова, аеродрома, напади на парламент и обавештајне агенције.

20.50 - Турски министар рада оптужио је власти САД за организовање војног пуча у Турској, јавила је Телевизија Хабертурк.



"САД стоје иза државног удара. Неколико медија који се штампају у Америци су већ неколико месеци организовали активности. Већ дуже време Америци шаљемо захтеве у вези Фетулаха Гулена. Они морају да га изруче", рекао је Сојлу.

20.00 - Ја сам врховни командант војске, поручио је турски председник испред своје резиденције у Истанбулу, преноси Ројтерс.

19.40 - Турски председник Реџеп Тајип Ердоган стигао је из Истанбула у Анкару где је у националном парламенту дочекан аплаузом. У згради парламента који је оштећен у ноћашњем покушају војног пуча, одржана је ванредна седница скупштине која је почела минутом ћутања, након чега је интонирана национална химна, пренео је "Шпигл".

Седници је присуствовао и премијер Бинали Јилдрим, као и начелник генералштаба Хулуси Акар којег су ноћас као таоца држали пучисти.

Јилдрим је у обраћању посланицима објећао нов почетак у сарадњи четири парламентарне странке, а пучисте је назвао "терористима који су напали парламент". Такође се захвалио опозицији и грађанима на подршци, а 15. јули назвао будућим празником демократије.



18.40 - Свака земља која стане иза клерика Фетулаха Гулена, није пријатељ Турске и може се сматрати да се налази у рату са нама, чланицом НАТО пакта, изјавио је данас премијер Турске Бинали Јилдрим.
 
Како је објавио Ројтерс Турска влада саопштила је данас да заправо иза пуча стоје следбеници Фетулаха Гулена који се  налази у добровољном изгнанству неколико година.

17.40 - Председник Турске Реџеп Ердоган појавио се међу присталицама на улицама Истанбула и ушао у масу, поздрављајући народ. Он је виђен у јавности први пут после пропалог војног удара. 

Видно расположени Ердоган пружао је руке грађанима, а они су му одушевљено отпоздрављали и махали му. Око Ердогана је било много припадника његовог обезбеђења.


17.33 - Турски председник Реџеп Тајип Ердоган никад није волео технологију, а поготово не друштвене мреже, а управо му је паметни телефон "иПхоне 6" синоћ током покушаја војног пуча у Турској, спасио државу, али и њега самог.
 
У тренуцима тоталног хаоса, када је ЦНН Турк био под окупацијом побуњеног дела војске, Ердоган је укључио ФацеТиме Апп апликацију путем које је позвао народ да изађе на улице, и успротиви се војном удару.

"Превазићи ћемо ово", казао је Ердоган путем ЦНН Турк телевизије. "Изађите на улице, и одговорите им. Они који су одговорни добиће заслужену казну", Ердоганове су речи.

Суштина је у томе што су побуњени делови војске заузели просторије државне телевизије, те је Ердогану практично било немогуће да изађе у јавност.Ипак, "иПхоне 6", а нарочито друштвене мреже - које он не воли и које је често забрањивао и онемогућавао приступ у Турској, синоћ су промениле ток војне побуне која је завршила неуспехом.

17.02 - Турска агенција Анадолу јавља како су пучисти користили WхатсАпп као главни канал комуникације у припреми за покушај војног удара.
 
У порукама које су објављене у турским медијима пучисти су између себе писали да ће саобраћај према Истанбулу блокирати као и да ће блокирати видео везе хитних државних канала.



16.50 - Турска војска је данас затворила, па поново отворила ваздушни простор око ваздухопловне базе Инџирлик на југу Турске, јавио је АП.

15.50 - Вратили се сви бродови у луку Голчук, укључујући фрегату.

15.38 - Окончана операција против пучиста у Генералштабу турске војске, јавља Си-Ен-Ен Турк.

15.28 - Турске власти блокирале америчку ваздухопловну базу Инџирлик и пресекле јој снабдевање струјом. У бази се тренутно налази 1.500 припадника америчке авијације који спроводе операцију против Исламске државе.



15.20 - Турска национална авиокомпанија Туркисх Аирлинес отказала је 925 домаћих и међународних летова после покушаја државног удара. Између осталог, отказани су летови и из Београда, Сарајева, Подгорице, Скопља и Приштине. 

15.07 - Фотографија Пазарца Суата Нуманочлуа који је голорук покушао да заустави тенк у Истанбулу обишла је свет.

Наиме, Суат Нуманоğлуа покушао зауставити тенк испред аеродрома Ататурк у Истанбулу. Прво је легао испред тенка, а потом је скинуо мајицу и неустрашиво стао испред тенка.



14.45 - Грчке власти су се огласиле погодом захтева Анкаре за изручење посаде хеликоптера која је учествовала у покушају војног удара.
Атина је најавила да ће тај захтев размотрити у складу са међународним правом. 

"Што се тиче тражилаца азила, поступићемо у складу са међунардним правом", изјавила је портпарол грчке владе Олга Геровасили.

Како преноси АФП, она је додала да је Атина у сталном контакту са турским влалстима, и да ће бити узето у обзир да су "тражиоци азила учествовали у удару против турског устава".

Званичник Генералштаба грчке војске рекао је да ће хеликоптер бити "одмах враћен у Турску".

14.20 - Турске власти уклониле са дужности 2.745 судија, објавила је турска телевизија НТВ, позивајући се на саопштење Високог савета судија и тужилаца.

13.55 - Око 100 припадника оружаних снага Турске ухапшено у ваздушној бази у Дијарбакиру.

13.50 - Власти Турске након покушаја преврата смениле готово три хиљаде судија.

13.40 -  

13.35 - Турски председник Реџеп Тајип Ердоган послао је данас СМС поруку претплатницима турских мрежа мобилне телефоније у којој их позива да изађу на улице и устану против мањег дела војног врха. Порука је потписана пуним именом турског председника, а као пошиљалац се наводи "РТ ЕРДОГАН", пренео је Ројтерс.

13.20 - Један од учесника државног преврата у Турској био је и пилот који је оборио руски авион Су-24, изјавио је градоначелник Анкаре Мелих Гокчек. Према речима градоначелника, пилот је био члан организације свештеника Фетулаха Гулена.

12.45 - Турски војни хеликоптер слетео је на север Грчке а осморица мушкараца који су били у њему затражили су политички азил након хапшења, саопштила је данас локална полиција.Како преноси Би-Би-Си (ББЦ) турски војни хеликоптер слетео је код места Александрополис.

12.35 - Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган поручио је Турском народу да се бори за демократију и мир, преноси Ројтерс.

12.30 - Група побуњеничких војника преузела је фрегату у турској бази Голчук и заробила команданта флоте, рекао је турски војни извор, преноси Ројтерс.

12.20 - Нема препрека за повратак у земљу председника Турске Реџепа Ердогана, изјавио је премијер Турске Бинали Јилдирим.

12.10 - Ваздушни простор изнад региона Мраморног мора на северозападу Турске затворен је за цивилни саобрац́ај до 18.05 часова ЦЕТ, јавила је агенција Анадолу, позивајуц́и се на ваздухопловне власти. Изузеци ц́е се правити за авионе који снабдевају владу, медицинске и противпожарне службе.

12.00 - Пучисти који су покушали да нападну хотел у Мармарису који је Ердоган напустио неколико сати раније, побегли су из тог региона. Осам чланова посаде турског хеликоптера који је слетео на север Грчке ухапшени су. Атина наводи да су тражили азил у Грчкој.

11.30 - Турски премијер Бинали Јилдирим истиче да је 2.893 припадника војске и да су међу њима обични војници као и високо рангирани официри.

11.15 - Око 700 војника се предало и изашло из Генералштаба у Анкари. Унутра остало још око 150.

10.54 - Турски војници у притвору:

10.50 - Ванредно заседање турског парламента у вези са покушајем војног преврата почец́е у 15 часова, изјавио је председник парламента Исмаил Кахраман.

10.46 - Командант Прве армије Турске Умит Дундар изјавио је о ликвидацији више од сто учесника државног преврата у Турској. „Погинуло је 90 особа, од којих је 41 припадника полиције, два припадника војске и 47 цивила, 1154 особе су рањене, 1563 је војника ухапшено и убијено 104 побуњеника“, изјавио је в.д. команданта Генералштаба Дундар на конференцији за медије у Анкари.

10.45 -  

10.30 - Турски председник позвао грађане да остану на улицама и упозорио на могућност новог покушаја да војска преузме власт.

"Нови покушај удара може се догодити у сваком тренутку, треба да задржимо контролу над улицама", написао је Ердоган на Твитеру.

10.05 -
 

10.00 - Ројтерс јавља да и даље трају борбе код седишта војске у Анкари, међутим са друге стране Спутњик преноси информацију из турских медија да је око 200 ненаоружаних војника напустило касарне у Анкари и предало се полицији.

09.00 -   Лидери ЕУ подржали су данас Владу турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и затражили су "брз повратак" у нормалу након покушаја пуча.

08.50 - У сукобима у Турској погинуло је 90 људи а 1.154 особе су рањене, јавља АФП позивајући се на турску државну новинску агенцију. Медији преносе и да је ухапшено 1.563 војника.

08.46 - Након покушаја војног пуча у Турској притворено је 1563 особа.

08.33 - Агенција Анадолу: Командант генералштаба Турске којег су заробили организатори пуча, Хулуси Акару, ослобођен је и налази се на безбедном месту.

08.25 -


07.57 - Најмање 16 побуњеника је убијено у сукобима укоманди војне полиције Турске у Анкари, рекао је шеф полиције Турске, Целалетин Лекесиз, додајуц́и да је око 250 људи у притвору. Сукоби у команди се настављају, али "ц́е ускоро бити завршени", рекао је он. Начелник Генералштаба Хулуси Акар је спасен, након што је држан као талац у бази недалеко од Анкаре, наводи Ројтерс.

07.50 - Председник Турске позвао своје присталице да остану на улицама до стабилизације ситуације у земљи.

07.45 - Фетулах Гулен осудио покушај војног удара и негирао своју улогу у њему.  

07.31 - Најмање 60 мртвих у покушају државног удара у Турској, јавља Спутњик.

07.00 - Турски званичници су саопштили да је 29 пуковника и пет генерала смењено са својих положаја, преноси Ројтерс.

06.50 - Према подацима турске владе, ухапшено је укупно 754 особе због војног удара.



05.50 - Најмање 60 људи је погинуло током покушаја војног удара, саопштили су званичници. Један авион којим су управљали побуњеници бомбардовао је председничку палату у Анкари, преноси РТ.

04.27 - Најмање 42 особе убијене у сукобима у Анкари, јавља телевизија НТВ. 

04.00 - У току су хапшења пучиста. Ердоган најавио чистку у војсци. Авиони упућени да униште хеликоптере који су дејствовали у Анкари и Истанбулу.  



03.20 - Турска влада тврди да у потпуности контролише Анкару. Уколико је то тачно, покушај војног удара у тој држави је пропао. 



03.08 - Маса присталица дочекала Ердогана испред истанбулског аеродрома. "Турску воде људи изабрани вољом 45 милиона људи. Ми умемо да стојимо испред тенкова", рекао је Ердоган, преноси агенција Анадолија. "Организатори (пуча) ће платити високу цену", рекао је Ердоган, оптужујући Гулена да стоји иза побуне. 

02.57 - Укупно седам експлозија у згради парламента у Анкари.  Убијене две, рањено 15 особа.



02.55 - Војни авиони надлећу Истанбул. Чуло се неколико детонација, али није јасно да ли се ради о нападима или пробијању звучног зида. До сада, шест мртвих у Истанбулу, јавља НТВ. 

02.38 - Групе војника упале у редакције Си-Ен-Ен Турка и дневника Хуријет.

02.33 - Реџеп Тајип Ердоган је стигао у Истанбул, јављају турски медији. 

02.16 - Турска радио-телевизија ТРТ поново емитује програм. Водитељка која је прочитала проглас  лидера војног удара тврди да је била присиљена да то учини. Војници који су се затекли у згради ТРТ-а су похапшени, јављају турски медији.

Ердоганове присталице ушле у ТРТ
02.11 - На челу побуне у Турској налази се правни саветник Генералштаба Мухарем Клоше, јавља агенција Анадолија.  

01.52 - Експлозија у околини зраде парламента у Анкари. Изнад турске престонице лете авиони и хеликоптери. Хаосу додатно допринео премијер Јилдирим, који је рекао да ће "све летелице које лете изнад Анкаре бити оборене". Си-Ен-Ен Турк јавља да су у парламенту одјекнуле три експлозије.

01.44 - Полиција хапси војнике који су учествовали у покушају војног удара. Ердоганове присталице ушле у државну телевизију. Ердоган најавио да ће се ускоро придружити присталицама у Истанбулу или Анкари.

00:54 - Како јавља Скy неwс Арабиц, Хулуси Акар, начелник Генералаштаба турске војске је убијен.

Раније је јављено да је генерал Алкар отет.

00:43 - Могерини позива на поштовање демократских институција

Висока европска комесарка Федерика Могерини позвала из Монголије путем твитера на суздржаност и поштовање демократских институција:

00:41 - Напад хеликоптера на Државну безбједносну агенцију

Војни хеликоптери отворили су ватру на сједиште Државне безбједносне агенције у Анкари, јавила турска државна агенција Анадолија.

00:40 - Према последњим информацијама, Ердоган је покушао да одлети за Лондон након што је одбијен од стране Немачке, јавља НБЦ.

00:38 - Авион Туркисх Аирлинеса је полетио у 21:43 сати из Сарајева по нашем времену, а на истанбулски аеродром је слетио у 00:21 сати по локалном времену.

00:33 - Тенкови у Анкари окружили зграду парламента, преноси Ројтерс изјаве свједока.

00:32 - Уколико турска војска заиста успије извести државни удар, збацивање турког предсједника Таyyипа Ердоган, који влада Турском од 2003, биће једна од најзначајнијих промјена власти на Блиском истоку у много година, сматрају стручњаци који се баве овим дјелом свјета.

00:30 - Сукоби на истанбулском тргу Таксим. Присташе Ердогана стигле су на Таксим у средишту Истанбула, а према првим информацијама дошло је до сукоба. Тwиттером круже информације да је дошло и до пуцњаве.

00:05 - Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић упутио је у вечерашњој изјави подршку Влади Републике Турске и демократији у тој земљи.

Пуцњава се чује и на истанбулском аеродрому „Ататурк“.

Извори: БН телевизија/ РТС/ РОЈТЕРС/ ХУРИЈЕТ/ НТВ/ АНАДОЛИЈА/ РТ/ СПУТЊИК

Коментари / 137

Оставите коментар
Name

Дане

15.07.2016 20:22

Поцело је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈНИ ПУЦ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

15.07.2016 20:52

Ово исто је 1997 урадио Милорад Додик у Републици Српској.Уз подрску СФОР-а заузео је полицијске станице и репетиторе и протјерао легалну власт!

Name

је

15.07.2016 21:03

Је ли могуце да се нормалан цовјек радује рату било гдје...да си икад био у истом, не би тако писао...пи!

Name

Луне

15.07.2016 21:14

Који је то манипулант,лопов и издајник!? Замисите да то сада уради неко из опозиције,стријелаљи би горе него у Аусвицу!?

Name

Ратни војни инвалид

15.07.2016 21:22

Зелим само да подсјетим ове младје који не знају са каквом се ватром и каквим русењем Српске бавио данасњи лазни "патриота"!? Сада када је приватизовао и дрзаву и народ,сада глуми великог патриоту,а сутра да му стегну дупе издао би задњи педаљ Српске!?

Name

борац

16.07.2016 03:26

Не виде то слијепци а коментарису тудје проблеме.

Name

Неко

16.07.2016 05:23

Морас прво бити писмен па онда несто уради

Name

КЕКО

15.07.2016 20:30

Пре пар дана у Сребреници реце Турски дрзавник,ако у Босни нема мира,нема ни у Тусркој.Само.пре пар данау имали су.пар терористицки напада и на десетине мртви а пре десавања неби да коментарисем а данас покусај дрзавног удара.У својој дрзави немогу да доведу ред а зеле у тудјој да уводе.Еј комсије Босњаци памет у главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

15.07.2016 20:39

Мозда крецу у Босну

Name

зумба

15.07.2016 20:43

Дрзавни удар се десава само у дрзавама,иматмо срецу код нас у Републици Српској се то неце никада десити.

Name

Ре

16.07.2016 00:01

То Зумба Србине!

Name

ЈСО

15.07.2016 20:34

Са срећом и до јутра било свега и свачега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

15.07.2016 20:46

ЈСО и у твојој куци такодје

Name

јелена

15.07.2016 20:46

Како мозес тако прицати????

Name

Аб

15.07.2016 21:45

Мозе ли онда ентитетски удар или било ста друго само да отјерају овог насег сатрапа.Па људи он це нас потпуно унистити

Name

врс рви

15.07.2016 20:48

Остварила се она пословица: ко жели рат у кући му био. Били су узиграли на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.07.2016 20:58

Зелен си. Амери раде систематски. Погледај ко смирива Лаврова?!

Name

ердоган

15.07.2016 20:49

Но сикирики,све је рјесено. Ја то по кратком поступку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакир

15.07.2016 20:54

Оставља сад Ердоган Турску у аманет Изетбеговићу.

Name

биби

15.07.2016 20:55

Бакире трци по паре!

Name

мико

15.07.2016 20:59

кад це мо ми дрзавни удар направити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тигањ

15.07.2016 21:31

Мораш имат државу за то

Name

Владо Бања Лука

15.07.2016 21:01

Оланд се неки дан састао са Путином и обновио економску сарадњу са Ираном. То се није свидјело ЦИАи и Мосаду, па су га опоменули "терористицким нападом" у Ници. Ердоган је спустио лопту,изгладјује односе са Русијом. Извинуо се! Јузни (турски) ток поново покренут... Наравно, то се (из перспективе Вол Стрита и лондонског Ситија) не смије дозволити... Ердоган се од савезника Новог свјетског поретка, претворио у сметњу и сад хоце да га уклоне. Ко хоце да гледа, све је јасно као дан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре владо

15.07.2016 21:28

Тацно у слово

Name

Бл

16.07.2016 01:40

Ето ти знас хахахаха уфати се интернета,села,и тако свирај борбене. Спавање

Name

Нема од пуца ниста!

15.07.2016 21:03

Полицији је наредјено као и обавјестаној слузби и осталим агенцијама да спријеце дрзавни удар, а ово је дрзавни удар од дијела војске, групице, не цијеле војске. Ово неце успјети, ако Бог да. Бит це понизени ови који су покусали дрзавни удар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

15.07.2016 23:29

Надам се да че бити грађански рат па да коначно пропадне проклето турско царство и последњи турски султан. Доста су се Србима бавили. Шта ће јадни босански муслимани. Морају се окренути ИСИЛ.у

Name

родјо

15.07.2016 21:05

Не могу да вјерујем колико су глупи ови сто коментарису.Кад вец блејите у компијутер,послусајте паметне људе ста говоре. Наравно да је господин Дејан Луциц геније по тим питањима,па Југослав Петрусиц итд...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

све знају

16.07.2016 06:14

Ма да само ти слусај масонске пијуне који ти пуне мозак разним манипулацијама

Name

Хамис

15.07.2016 21:06

Сад це Бакир запјенити оде други бабо у избјеглиство...ето га Баке у Сарајево кандидуј га за наредне изборе има глат да побједис сњим

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.07.2016 23:38

Који кретенски коментар у пм

Name

Хехе

16.07.2016 02:05

Пропаде пуч сад ће тек да вам запрдимо

Name

Фу-До

15.07.2016 21:26

Ругала се руга па јој постала друга, сада ћемо да видимо чија мајка црну вуну преде. Додо може мало лакше да дише, поготово што такво нешто нема шансе да се деси код нас. Осим ако или док Амери не пређу на план Б.

ОДГОВОРИТЕ
Name

моцца

15.07.2016 21:38

Ста це сад Добој:))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аб

15.07.2016 21:55

Слусај мајмуне.Ови људи без обзира сто имају разлиците погледе на организовање дрзаве ипак воле своју земљу.А овај твој лактаски сатрап само воли свој дзеп.Али ти коњу то не контас

Name

глупани

15.07.2016 22:20

Бас сте глупи са коментатима-појединци.Глупани питајте власника стоке коју тови у РС-у ста це сада са њом

Name

Хамис

15.07.2016 22:04

Јоој оста Баке по други пут сироце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

15.07.2016 22:54

Јесил сигуран.Па и генерали су Турци,воле га јос висе, бедо једна.

Name

ре.

16.07.2016 04:21

За*ебо си се,сад су Ердоган и Бакир ојацали јос више,сад размишљај куд цес разгулити.

Name

15.07.2016 22:08

Да је овако дјеловала ЈНА неби било рата,похапсила затворила све била би мирна Босна!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.07.2016 03:58

Па зар није дјеловала ЈНА? Па цији су авиони и хеликоптери сто су летили, .....?

Name

Хахаха

16.07.2016 08:26

Цуј није дјеловала ЈНА...теби оцигледно треба мало висе цасова историје

Name

16.07.2016 20:47

Не треба мени вец вама клипани једни!!Јесу,али у име Милошевића за моје паре.

Name

рс

15.07.2016 22:15

Видите ста се десава са Ердоганом па је питање са це бити и са Бакиром.....а толико су пријетили кад оно умјесто Срба Ердоган у затвору.А и Додик је пласио народ са неких 500.000 муслимана који це се населити па је носио цилиме ходзама и увео језик за муслимане у сколе РС.........Ипак моје сауцесце свим домацим издајницима, Додику,Младену Дурицу, ментолима који су гласали за Додика,тама сте се осунетили и купили цилиме кад оно паде Ердоган хаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

15.07.2016 22:42

Ста си запјенио ,рано се радујеш а и да на власт додје војска они јос висе воле Бакира.Ти мислис да неце мозда Српски генерали доци на власт у Турској.Турцин је Турцин ил војник или цивил.

Name

НЕЧЕ СРБИН

15.07.2016 22:53

Е ВИ РЕ У СВЕМУ ПО СРБИМА. ОТКУД ТИ САД СРБИН НА ВЛАСТИ У ТУРСКОЈ. СВАШТА УМИШЉАШ.

Name

пс

15.07.2016 23:42

Ти имас комплекс од Додика, вјест је о дрзавном удару, а не о насим политицарима

Name

Јадан

16.07.2016 05:27

РС, какве везе има Додик са пучом у Турској? Ја профила....

Name

зумба

16.07.2016 05:42

Ердоган је сада јос јаци.

Name

Ре рс

16.07.2016 06:08

Добро јутро, ста има? Мислим да ти сада боље пристаје разумно сје*ан (за рс)

Name

ре ре

16.07.2016 06:29

И треба да дође СРБЕНДА на власт у турској,тамо је центар ПРАВОСЛАВЉА био а и вратиће се милом или силом.

Name

за додикове и балијске ботове који су на истом задатку

16.07.2016 09:18

Нема везе са пуцом у Турској али има везе са дрзавим ударом у Србији и РС сто је предходница стварања мултиетницке РС и Србије за долазак Турске.Нису Карадзиц и СДС носили цилиме ходзама,уводили непостојеци 'босански' језик,нити су хапсени на НДХ граници јер су носили паре устасама, нити су униставали српство у РС и Србе из СА покусавали да унисте,нити доводили папу гдје су поклана српска дјеца,нити је у како ви неписмени казете који не знате падезе а из провинције сте БањОЈ Луци настао СДС и РС,сву издају је радио онај из Лактаса коме ви понизно пу.ите.А сто се тице Турске вама је крај као и Бакиру то вам је порука од Срба само нема ко да вам јави несрецници хаха.

Name

Едо,Слатина-Тузла

15.07.2016 23:01

00:05 - Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић упутио је у вечерашњој изјави подршку Влади Републике Турске и демократији у тој земљи. П.С. Бакире немој молим те у моје име , висе волим секуларну(градјанску) власт него вјерску!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

16.07.2016 07:44

Доста више твога лупетања!

Name

Биг Данијел

16.07.2016 08:46

Глуп си.

Name

Мирза Б.Малта

16.07.2016 11:45

Едо........медо један, не с..и и ти и теби слични! Јуче отворена турска фирма у ТЗ, нових 200 запослених. Аеродром ТЗ додатно "живнуо" са извозом меса за Турску.... За секуларну државу на овим просторима је 90% становниства. А ти твоји "секуларисти" су у ТЗ па брат брату 70-так година на власти. У задњих 15 година само су фонтане правили...

Name

Едо,Слатина-Тузла

16.07.2016 17:25

@Мирза .... Ми у Тузли бирамо између мањег зла,између унука усташког бојника и официра СС "Вафен" и Имамовића,мислим да је Имамовић мање зло ! "Моји секуларисти" су на власти 72 године у Тузли и након 02.10.2016.,гле чуда Дан Тузле,ће остати на власти!Фонтане и језера боље правити него касабе гдје је СДА на власти и џамије(у Горњим колонама у Креки до бивше пјескаре сада цинкаоне 6 кућа,да 6 а направљена џамија,ето СДА секуларности а од 6 кућа 3 су немуслиманске!А о децибелима езана са џамија да не говорим јер нисмо сви вјерници и муслимани у Тузли!

Name

Тинасла

17.07.2016 17:59

Едо коњу

Name

С4

15.07.2016 23:26

Нека неко докаже да у свему нема Русије. Не може турадија тек тако мучки оборити руски авион, линчовати пилота и да помисле како су некаква сила. Сад би ЕУ могла мало да се позабави и мигрантима из Турске, јер још увијек трају санкције ЕУ према Русији. Једним метком 2 зеца, а можда и 3, то ће се видјети у наредним мјесецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Редзеп Таyип Ердоган

16.07.2016 00:00

Мала показна вјезба у султановој резији а Балкан се одмах узбудио.Хвала браци с брдовитог Балкана на позорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос Обилиц

16.07.2016 06:46

А гдје вам је тај султан? Неце дуго. Нацу ја и њега!

Name

Браво Ердоган

16.07.2016 00:30

Ердоган угушио побуну.Генерал Ердоганов ослободјен.Браво Турци бравоооо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

16.07.2016 06:31

Остаде исламиста на власти...стета!

Name

Ники

16.07.2016 00:50

Нисте добро обавијештени, војни удар није успио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

16.07.2016 00:57

Е глупих коментара. Зар се нико не пита хоће ли бити жртава, ста ће се десити са берзе, привреде Можемо ли јос коју хиљаду тона меса продати некоме и тд и тд. Немате гаће на себи а лупате глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја с Козаре

16.07.2016 06:49

Тако је Мики. Имамо ми панетнијег посла.

Name

вирус

16.07.2016 07:09

Па сто висе поломе и унисте све висе це требати им извести.У преводу док се неком несмркне другом се несване.

Name

Ре мики

16.07.2016 08:27

Поред својих брига да јос бринем о турцима,...заболе ме ко за лањски снег

Name

Босанац

16.07.2016 04:23

Брините се ви сви коментатори за себе и своје гу*ице. Далеко је Турска, као и Русија... Сви се ви овдје бајаги бавите високом политиком, а не знате написати три просто проширене реченице, и још се препуцавате ко је писменији. Сиктер, море!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

16.07.2016 06:40

Па наравно, кад је турска задњица у питању онда нам писес сиктер... Ево сит цу да се исплацем због руске несреће.. Ко и они због оноликог страдања над СрбимА

Name

Србин

16.07.2016 06:57

Исправка, због Турске несреце

Name

анти-бот

16.07.2016 05:40

На чијој страни је Обрен?? Хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

обрен

16.07.2016 09:29

Па на својој братској страни,наравно ТУРСКОЈ. ЖИВЈЕЛА ТУРСКА

Name

ЕрдоАн

16.07.2016 05:47

ЈАЧИ САМ НЕГО ИКАД!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2016 08:24

Тако је и нас Слобо мислио па...

Name

Милан

16.07.2016 05:49

Едргоан сад је јос јаци а секуларисти це тек сад платит цјену !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главас

16.07.2016 05:54

Додје ред и на вас господо турци, уживајте у новонасталој ситуацији, све се враца,све плаца па и зло које сте посејали по свету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

16.07.2016 06:51

Никада они не могу платити за зло које су правили по цитавом Медитерану стотинама година, а поготово не за зло по југоистоцној Европи.

Name

Мики

16.07.2016 08:24

Да су правили зло нити један славенски народ не би зивио овдје...свако је имао право проповиједати своју вјеру

Name

Ре. Мики

16.07.2016 08:43

Па да су нас све побили ко би харац давао, од кога би узимали данак у крви.. И остале дажбине

Name

хехехе

16.07.2016 06:06

Радикални муслимани су највеце зло на свијету. Погледајте само ста раде у Француској, Сирији и Турској, тако це бити и у Њемацкој кад се накоте за пар година, једноставно никада они не могу бити европски народи, то су тотално разлиците културе, понасања и обицаји, а како видим и у БИХ све је висе Бакирових присталица сто нимало не води на боље, све им је висе драза Турска него ЕУ, тако да нас и после 200 година Турског уназадјивања и даље уназадјују у сваком смислу, ста су само сада направили од Сарајева, не дај бозе ником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2016 07:02

"Узми ста за главу", али велицине погацице

Name

турска

16.07.2016 07:47

Муслимани су свјетска сила која контролише комплетан свијет

Name

Мику

16.07.2016 08:22

Како си ти смијесан...све ово сто раде радикалисти је плацено од стране израела...засто се не десавају напади у израелу??? Циљ израела је створити немир у исламским земљама како би скренуо позорност са себе...све су ово предзнаци судњег дана, а као конацни је заједниство муслимана и православаца у борби против израела. Зиви били па видјели

Name

питање

16.07.2016 06:57

Хоцете ли их набијати на колац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2016 07:12

Сад имају савременије методе, пале на ломацама, јавно

Name

Едо

16.07.2016 07:06

Најновији хит на радио станицама у Турској : "Не може нам нико ништа јачи смо од судбине..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

16.07.2016 07:43

Миле дај референдум да ли прихватамо или не прихватамо резултате овог пуца у Турској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амар

16.07.2016 07:51

Недај бозе да пукне у турској, тада би пукла И цијела европа, ко би спријецио егзодус тих људи овамо, зато нека се нико не радује проблемима у турској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

16.07.2016 07:54

И Оланд и Ердоган ових дана обављају исти посао,циљ је заједницки и тако се мало помало склапа свјетски мозаик на стету обицних људи,који опет са друге не виде ста се десава него мрзе једни друге и убијају. Када би свако прузио руку своме близњем а да га овај не угризе за ту руку било би боље. Све ово сто се десава довесце само да веце тоталиризације власти над сопственим народом,људи це бивати све мање слободни а све висе контролисани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главас

16.07.2016 07:57

Немири, убиства, терористи и напади.. Све се то данас десава у исламским земљама ил те нападе раде исламисти по европи, зашто питам се?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

16.07.2016 11:41

Питај рокфелера он це ти потанко објаснити

Name

Дрина ло

16.07.2016 08:09

Онај несрећник у Сребреници изјави да кад у Босни нема мира онда га нема ни у Турској, богами Босна мирна ал зато Турска пропада, још курди кад отцепе 40% територије биће турцима по медији мука ахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2016 10:30

Или си глуп или не информисан! Оно сто је посло за руком у свим земљама, које су хтјели унистити, у Турској није имало пролаза. Из овога само могу изаци јаци, јер су оцистили своје редове. За разлику од појединих који само прицају и млате празну сламу (разна отцјепљења, разна сравњавања са земљом...) , ови ураде оно сто казу.

Name

Дрина ло

16.07.2016 11:11

Ја сам добро информисан, од када је Ердоган на власти у Турској само проблеми

Name

Ре

16.07.2016 12:22

Онда промјени средство информисања! Турска је дуго времена била нико и ниста, али је се задњих 15-год економски издигла и изградила, а од пар Фирми су направили свјетске брендове. Турска није 1 цент некоме дузна... Е сада сто Турска неце да ради у тудјем интересу, вец ради првенствено у свом, ту нема помоци

Name

Дон Кихот

16.07.2016 08:39

Немој да нам више они причају о демократији и људским правима и слободи грађана,правди, кад у задњих 110 година имали су 7 државних удара...толико о демократичности....Хвала нека вас тамо нама овдје нетребате. Дух демократије не може бити наметнут споља. Он мора израсти из унутрашњости народа. Мржња оних који су зли није толико опасна као њихово пријатељство.Са знањем расте и сумња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

16.07.2016 08:56

Ако неоде Ердоган оде Турска тамо са Југославијом Ираком Либијом Сиријом Народ увјек оде на погресну страну јел га медији и неке слузбе одведу у погресан правац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нани К.

16.07.2016 08:57

Ста је мисеви??? Бабо вратио контролу над дрзавом. Ала сте се обрадовали. Турска је велесила. Зивјела Турска :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

16.07.2016 09:29

Каква црна велесила,стране слузбе је могу разбуцати како хоце пуна је рупа као свајцарски сир.Не разумијем да ти као Србин који је примио ислам навијас за бивсег окупатора Балкана не контам ста имас од тога.Ви босански муслимани сте изгубљен народ тотално...

Name

Српко Четниковиц

16.07.2016 10:21

Пар стотина турака мање посла за ПУТИНА! Хајте турци на прасетину,славимо!

Name

синиса

16.07.2016 10:26

Ха ха ха велесила.

Name

боро

16.07.2016 10:11

Како год да буде , муслимани у цијелој Европи немају више шта да траже . Почеће лов на њих као на дивљач , а ови наши мишеви боље да се не јављају .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2016 10:30

Боро умиј се, не видис од крмељова!

Name

Ибро

16.07.2016 10:53

Боро јадан си. Бозе драги помози цовјеку мозда дзин управља са њим смилуј се драги бозе

Name

За Дивљач

16.07.2016 12:08

Боро,није ти добро ?

Name

рацио

16.07.2016 10:25

Иза су увијек СБ и паре. А ви погодите чије? Ако су оних чије претпостављам да јесу Ердоган неће дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

твитер

16.07.2016 10:29

А ста. зар јос нису скинули овог ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контра

16.07.2016 10:30

Стета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мићко

16.07.2016 10:42

Нажалост нема ништа горе него радовати се туђој несрећи што је код нас на балкану, зависи које си вјероисповијести нормално,међутим многи су се грдно преварили,турска ће из овога изаћи јака ко црна земља,живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2016 11:21

У праву си, ко и ми сто смо изашли, Сирија итд

Name

милојко бабић

16.07.2016 10:43

Какав, неуспио.Никад се не замјери Страшном Владимиру и МАЈЧИЦИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

16.07.2016 11:08

Војни удар се тако не ради. Прво су они морали ухапсити Ердогана и још њих пар па објавити да су преузели власт, а не излазити тенковима на улице и иритирати народ. Да ли је ово нека подвала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2016 11:47

Браво за коментар! А погледај ове "еxперте" сто коментарису! Цовјек се запита имају ли бар несто у глави

Name

кукавицка политика

16.07.2016 11:40

Кукавица се крије иза ретардираног народа јер зна да војска неце пуцати по народу.Војска је покусала да спаси Турску али су прогласени издајницима али нема им спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

16.07.2016 12:07

Како знаш ?

Name

Спасили

16.07.2016 14:28

Се од ММФа

Name

опел

16.07.2016 12:09

Човјек који им је донио економски препород, Турска 7 економска сила свијета, образовао им народ, незапосленост 9%, држава која је незадужена према ММФ-у и свјетској банци, те су под влашћу тог човјека постали регионална економска и војна сила, када би то неки од наших политичара урадио, да ли би га ми мијењали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос Обилиц

16.07.2016 13:17

Наци цу ја и тог Ердогана као сто сам насао и мурата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

16.07.2016 14:32

буаахахахаххахахаххахахахаххха. е мој мајмуне

Name

Деки

16.07.2016 13:25

Ускоро у турској народно весеље, госте забављају познати музицари, а изненадјење вецери "Главни Баја" са хитом "Не мозе нам нико ниста" уз пратњу оркестра "Мацка у бијелим цизмицама"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српко Четниковиц

16.07.2016 14:14

А у Републици Српској се пјева "Спремте се спремте ЧЕТНИЦИ"

Name

стево

16.07.2016 14:08

Јбга,опет смо навијали за губитнике као и увијек,Ердо их је разбуцао као масну врецу и тек сад це да им притегне кајасе,требало је стиснути па изаци пред тенкове и орузану силу са бојевом муницијом,зато капа доле Ерди,зна цовјек посао,а ноцас кад се јос ниста није знало како це заврсити и док сви свјетски предсједници суте и цинцулирају цекајуци која це страна претегнути Бакир први ризикне и даје подрску Ерди, овим га потезом купио за сва времена и Ердо це му вратити кад год му затреба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.07.2016 16:19

Стево Бакир има циљ и зна гдје мозе добит паре без камате док Баја немозе добит ни по 10% камате

Name

Ердоган

16.07.2016 14:57

Плива патка плива гуска сва европа бице Турска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

16.07.2016 15:15

Нема од Турске ниста,танка је као јуфка!Бице она ускоро гора од Сирије...

Name

КС

16.07.2016 15:50

Иде Србин уби патку ,уби гуску...знас даље...слусао си Бају Малог Книндзу

Name

Ре .ЗА СВЕ

16.07.2016 20:00

Смирите се мало идиоти !!!!

Name

ре.

17.07.2016 05:59

Слусај и гледај ста Турцин ради,пусти ти и гуске и патке ј.боте оне, книндза да је био јунак као сто је у пјесми јос увијек би био у Книну.

Name

врс рви

17.07.2016 15:11

Требао би се упознати са Сенадом Шахинпашићем Шајом из Фоче. И он је нешто слично пјевао и палио будале као што си ти. Заједно са Алијом, Ченгићем, Силајџићем и још понеком ситном рибом опљачкали су милионе коју су послале исламске државе као помоћ муслиманима. Само ти настави да пјеваш и буди ован за шишање.

Name

Муња

16.07.2016 16:05

Па није то Yугославија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

16.07.2016 18:38

Надам се да це се пуц наставити а Турска прснути као диња.Много је Ердоган расирио своје пипке.Па заигра мецка и на његовим вратима.У сваком слуцају свет улази у све веци хаос и компликације цији исход мозе бити катастрофалан.

Name

ре.

17.07.2016 00:59

Јес вам криво сто је Султан ојацао,тешко оном ко ради против Турске.

Name

ре одговор

17.07.2016 09:06

Ово је све изрежирано у режији Тајипа Ердогана да би се отарасио политичких и војних противника унутар сопственог народа а уједно тиме под причом о намјештеном пучу уклонио све препреке и пријетње за свој режим. Под лажном причом и сценираним пучем Ердоган користи прилику да смијени све судије и тужиоце који нису поданици режима, Ердоган смјењује под том причом све неподобне полицајце и војнике и на њихова мјеста поставља себи одане људе и наравно политички подобне за режим. Ердоган то никада неби могао урадити да влада правна држава, једино се таква ситуација може урадити у ванредном стању. Паметан човјек види даље од свог носа, зато не насједајте на причу о којекаквом пучу. Све је то РЕЖИЈА да се режим учврсти и продужи његов вијек трајања. Пуч је лаж иза које се крију много већи циљеви.

Name

Брле

16.07.2016 20:28

Занимљиво да се НАТО није увео у Турску измедју пуциста и Ердогана, или мозда сто су они турциа нису Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лабуд

16.07.2016 22:18

Не разумијем ове који се радују који зеле градјански рат у Турској? Ста добивате тиме да гледамо и цитамо како свакодневно гину цивили? То сто се нама десило у бивсој YУ у највецој мјери сами смо криви и није то никакав разлог да другима зелимо исто зло, а мозда и веце. Зар није доста крвопролица по свијету? Је ли нам то постало досадно ако дневно не погине 1000 људи? Засто смо постали толико зли? Зар бар ми који смо то искусили не би могли да се помолимо Богу да не додје до крвопролица у Турској или да се помолимо Богу да нигдје народ не гине због политике и политицара. Да се помолимо Богу за ону гладну дјецицу у Африци и на крају да се помолимо Богу за саме себе, за своје комсије и да се помолимо Богу за радна мјеста. Људи моји засто смо постали толико зли?

ОДГОВОРИТЕ
Name

боље мир

17.07.2016 08:31

Ви сто пуно брбљате по порталима упамтите--ако небуде мира у Турској неце га бити ни на балкану а ни у европи па се ви радујте рату у турској.

ОДГОВОРИТЕ