Представљамо - Лудогорец данас: Од свих Бугара, најбољи је Бразилац!

Капитен је намазан, кичма је ту али и две звездице којима се не верује! Јачи су него што су били против Партизана!

Фудбал 15.07.2016 | 23:15
Представљамо - Лудогорец данас: Од свих Бугара, најбољи је Бразилац!
Трећи пут у последње четири године Лудогорец ће у квалификацијама за Лигу шампиона морати да прође Београд. Претходна два пута су били бољи од Партизана у сезонама 2014/15 и 2013/14. Овога пута их очекује Црвена звезда. И нешто сасвим другачије…

Лудогорец је суверени владар бугарског фудбала откако је Кирил Домушијев преузео газдовање клубом и направио фудбалску империју од маленог клуба из Разграда. Великани Левски и ЦСКА већ пет година гутају прашину за Лудом шумом. Пет везаних титула, једно учешће у Лиги шампиона и пласман у осмину финала Лиге Европе су Лудогорецова потврда квалитета.

Шта се променило за последње две године откако је Лудогорец последњи пут био у Београду?

Јачи су него тада. Подсетимо да су у првом доласку у Београд 2013. имали у стартној постави шесторицу бугарских фудбалера. Врло је вероватно да ће на Маракани изаћи само са двојицом Бугара у стартних 11. Бизнисмен Кирил Домушијев који газдује клубом је наставио да улаже и подиже стандарде.

Од носилаца игре који су у сва четири меча играли против Партизана, ту су голман Стоилов, румунски штопер Моци, везиста Ђаков и бразилски офанзивац са бугарским пасошемМарселињо. Тада је у тиму био и Бразилац Жуниор Куишада, није играо, али је данас стандардан. Ту је и Португалац Витиња који је у два од четири меча играо против црно-белих.

Недостају одлични везиста Александров који је отишао у Легију, Жуниор Кајсара који се преселио у Шалке, нема ни словеначког нападача Безјака који је на муке стављао одбрану Партизана, отишао је и португалски везиста Ешпињо.

Тренер је Георги Дерменџијев. Подсетимо да је он наследио Станимира Стојева који је Лудгорец водио у мечевима против Партизана 2013. као и у првом дуелу 2014. после чега је напустио клуб, па је Дерменџијев као његов асистент преузео палицу у реванш мечу у Београду. И анправио потез каријере!

Елиминисао је Партизан, потом и Стеауу на пенале, увео Лудогорец у Лигу шампиона, да би прошлог лета отишао после несугласица са газдом. Био је то лош потез за клуб пошто је Лудогорец после две успешне сезоне у Европи, прошлог лета испао у другом колу квалификација од молдавског Милсамија што је окарактерисано као тотални фијаско.Дерменџијев се у новембру вартио у клуб и освојио још једну титулу. Иначе, некада је био помоћник Љупку Петровићу у Литексу…

Што се иргачко кадра тиче, алфа и омега тима је већ годинама офанзивни везистаМарселињо, којем су Бугари дали и њихов пасош. Лудогорец најчешће игра 4-2-3-1, ретко 4-4-2 када се Марселињо сели на место другог нападача. Оно што је Катаи у Звезди, то јеМарселињо у Лудогорецу. Мајстор који је Партизану вадио душу на памук.

На голу је сигуран Стојанов којем је Борјан резерва. Командант одбране је КозминМоци, румунски штопер који је био херој пласман у Лигу шампиона. Због искључења голмана у плеј-офу против Стеауе пре две године је стао на гол и одбранио кључни пенал земљацима за пласман у Лигу шампиона. Њему ће партнер у штоперком тандему бити највеће Лудогорецово појачање овог лета. Украјинац Игор Пластун који је дошао из Карпатија за 500.000 евра.

Бековске позиције заузимају Бразилци који су пре годину дана дошли у Разград у прилично високим трансферима. Десно је Сисињо који је Сантосу плаћен 1.000.000 евра, а лево јеНатанел Пимијента који је дошао из Параненсеа за 1.300.000 евра. Сисињо је претходне сезоне имао много проблема са повредама и тек се очекује да оправда очекивања, док је Пимијента један од најболих у екипи и последњих дана се у Бугарској пише да је на мети Валенсије и Виљареала. Обојица су јако офанзивни, а Пимијента је и добар извођач прекида. Резерве на позицији бекова су ветеран Минев који добро игра на обе стране, Колумбијац Ангуло и Португалац Витиња. Трећи штопер је Терзијев који је дуго у клубу, а доведен је и Аргентинац Паломино из Меца.

У везном реду се све врти око полуге Ђаков - Марселињо. Први је капитен и играч са најдужим стажом у клубу, други је миљеник навијача. Ђаков је задњи везни који представља мотор екипе. Физички је доминантан, улази жестоко у дуеле, али има довољно искуство да игра на граници фаула. Његов посао је да разграђује противничке нападе и доноси лопту до Марселиња од чије креације зависи игра Лудогореца. Њих двојица су рекордери клуба по броју утакмица. И на домаћој и на међунардоној сцени. Марселињо има 130 мечева за Лудогорец у бугарском првенству и 31 у еврокуповима. Ђаков 129 првенствених и 30 европских мечева у ногама. Марселињо има јак и прецизан ударац, изводи већину прекида, а у дуелима га је тешко оборити. Спона између њих двојице је Вандерсон који попутМарселиња уме да се убаци из другог плана и затресе мрежу. Прва опција са клупе су румунски репрезентативац Препелица и Бразилац Саша који су за разлику од Вандерсона бољи у дефанзивним задацима. Ако се Бугари одлуче за опрезнију варијанту, Препелица би могао у стартних 11.

Попут Звезде, Лудогорец игра са два крилна нападача и једним истуреним нападачем. Десно је Џоди Лукоки, дете Ајакса и момак којем су у Холандији предвиђали светлу будућност. Дебитовао је за Копљанике са 18 година, провео у клубу три сезоне а онда јеФранк де Бур донео одлуку да Лукоки није материјал за Ајакс. Играо је у Зволеу, а прошлог лета је стигао у Разград за 1.000.000 и у првој сезони потпуно разочарао. Стално се жалио, причао како жели да се врати у Холандију и нервирао клуб и навијаче. Имао је и понуду Роде, али Лудогорец не жели да га пусти док неко не плати оно што је уложено у њега. Коначно, против Младости је недавно успео да оправда делић средстава пошто је постигао други гол на мечу када је остао на другој стативи и спратио лопту у мрежу. Извадило га ја што је у припремном периоду био добар, иначе не би био у првих 11.

Лево се очекује Жуниор Кишада, Бразилац који је већи део каријере провео као десно крило, али у Лудогорецу игра на левој страни. Добар је дриблер, воли да улази унутра и гађа супротан угао. Често мења позиције са Марселињом и Лукокијем у току игре, лаган је и незгодан за чување.



Најистуренији играч је уједно и најскупља аквизиција у историји Лудогореца. Бразилски нападачЖонатан Кафу који је Сао Паулу плаћен 2.200.000 евра пре годину дана. Није се прославио у првој сезони пошто је дао само осам голова и био у сенци Клаудијуа Кешеруа. Румун је дошао за 1.000.000 евра и претходне сезоне био најбољи стрелац тима са 15 голова. Али шушка се да жели да иде. Кафу му је преотео место сјајним издањима у припремним мечевима и изборио се статус првог центарфора. Кешеру је све ближе одласку, а спекулише се да би могао да пређе у Тулуз. Директор Тулуза Али Рашиди је претходних дана боравио у Бугарској како би се распитао за услове под којима може да ангажује Кешеруа. То не значи да Кешеру неће бити у конкуренцији за мечеве против Црвене звезде.

Кафу и Лукоки још нису оправдали очекивања с обзиром на новац уложен у њих. И даље им се не верује иако су се поправили у односу на претходну сезону. Ако буду играли као лане, биће то проблем за Лудогорец и шанса за Звезду.

Наравно, прво треба Лудогорец и Црвена звезда да одраде посао против подгоричке Младости, односно валете. Али нико не сумња да ћемо за 10 дана у Разграду гледати дуел бугарског и српског првака. Против Младости је на трибинама било те око 4.500 људи, атмосфера ни налик ономе што Бугаре чека Маракани…

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар