Predstavljamo - Ludogorec danas: Od svih Bugara, najbolji je Brazilac!

Kapiten je namazan, kičma je tu ali i dve zvezdice kojima se ne veruje! Jači su nego što su bili protiv Partizana!

Fudbal 15.07.2016 | 23:15
Predstavljamo - Ludogorec danas: Od svih Bugara, najbolji je Brazilac!
Treći put u poslednje četiri godine Ludogorec će u kvalifikacijama za Ligu šampiona morati da prođe Beograd. Prethodna dva puta su bili bolji od Partizana u sezonama 2014/15 i 2013/14. Ovoga puta ih očekuje Crvena zvezda. I nešto sasvim drugačije…

Ludogorec je suvereni vladar bugarskog fudbala otkako je Kiril Domušijev preuzeo gazdovanje klubom i napravio fudbalsku imperiju od malenog kluba iz Razgrada. Velikani Levski i CSKA već pet godina gutaju prašinu za Ludom šumom. Pet vezanih titula, jedno učešće u Ligi šampiona i plasman u osminu finala Lige Evrope su Ludogorecova potvrda kvaliteta.

Šta se promenilo za poslednje dve godine otkako je Ludogorec poslednji put bio u Beogradu?

Jači su nego tada. Podsetimo da su u prvom dolasku u Beograd 2013. imali u startnoj postavi šestoricu bugarskih fudbalera. Vrlo je verovatno da će na Marakani izaći samo sa dvojicom Bugara u startnih 11. Biznismen Kiril Domušijev koji gazduje klubom je nastavio da ulaže i podiže standarde.

Od nosilaca igre koji su u sva četiri meča igrali protiv Partizana, tu su golman Stoilov, rumunski štoper Moci, vezista Đakov i brazilski ofanzivac sa bugarskim pasošemMarselinjo. Tada je u timu bio i Brazilac Žunior Kuišada, nije igrao, ali je danas standardan. Tu je i Portugalac Vitinja koji je u dva od četiri meča igrao protiv crno-belih.

Nedostaju odlični vezista Aleksandrov koji je otišao u Legiju, Žunior Kajsara koji se preselio u Šalke, nema ni slovenačkog napadača Bezjaka koji je na muke stavljao odbranu Partizana, otišao je i portugalski vezista Ešpinjo.

Trener je Georgi Dermendžijev. Podsetimo da je on nasledio Stanimira Stojeva koji je Ludgorec vodio u mečevima protiv Partizana 2013. kao i u prvom duelu 2014. posle čega je napustio klub, pa je Dermendžijev kao njegov asistent preuzeo palicu u revanš meču u Beogradu. I anpravio potez karijere!

Eliminisao je Partizan, potom i Steauu na penale, uveo Ludogorec u Ligu šampiona, da bi prošlog leta otišao posle nesuglasica sa gazdom. Bio je to loš potez za klub pošto je Ludogorec posle dve uspešne sezone u Evropi, prošlog leta ispao u drugom kolu kvalifikacija od moldavskog Milsamija što je okarakterisano kao totalni fijasko.Dermendžijev se u novembru vartio u klub i osvojio još jednu titulu. Inače, nekada je bio pomoćnik Ljupku Petroviću u Liteksu…

Što se irgačko kadra tiče, alfa i omega tima je već godinama ofanzivni vezistaMarselinjo, kojem su Bugari dali i njihov pasoš. Ludogorec najčešće igra 4-2-3-1, retko 4-4-2 kada se Marselinjo seli na mesto drugog napadača. Ono što je Katai u Zvezdi, to jeMarselinjo u Ludogorecu. Majstor koji je Partizanu vadio dušu na pamuk.

Na golu je siguran Stojanov kojem je Borjan rezerva. Komandant odbrane je KozminMoci, rumunski štoper koji je bio heroj plasman u Ligu šampiona. Zbog isključenja golmana u plej-ofu protiv Steaue pre dve godine je stao na gol i odbranio ključni penal zemljacima za plasman u Ligu šampiona. Njemu će partner u štoperkom tandemu biti najveće Ludogorecovo pojačanje ovog leta. Ukrajinac Igor Plastun koji je došao iz Karpatija za 500.000 evra.

Bekovske pozicije zauzimaju Brazilci koji su pre godinu dana došli u Razgrad u prilično visokim transferima. Desno je Sisinjo koji je Santosu plaćen 1.000.000 evra, a levo jeNatanel Pimijenta koji je došao iz Paranensea za 1.300.000 evra. Sisinjo je prethodne sezone imao mnogo problema sa povredama i tek se očekuje da opravda očekivanja, dok je Pimijenta jedan od najbolih u ekipi i poslednjih dana se u Bugarskoj piše da je na meti Valensije i Viljareala. Obojica su jako ofanzivni, a Pimijenta je i dobar izvođač prekida. Rezerve na poziciji bekova su veteran Minev koji dobro igra na obe strane, Kolumbijac Angulo i Portugalac Vitinja. Treći štoper je Terzijev koji je dugo u klubu, a doveden je i Argentinac Palomino iz Meca.

U veznom redu se sve vrti oko poluge Đakov - Marselinjo. Prvi je kapiten i igrač sa najdužim stažom u klubu, drugi je miljenik navijača. Đakov je zadnji vezni koji predstavlja motor ekipe. Fizički je dominantan, ulazi žestoko u duele, ali ima dovoljno iskustvo da igra na granici faula. Njegov posao je da razgrađuje protivničke napade i donosi loptu do Marselinja od čije kreacije zavisi igra Ludogoreca. Njih dvojica su rekorderi kluba po broju utakmica. I na domaćoj i na međunardonoj sceni. Marselinjo ima 130 mečeva za Ludogorec u bugarskom prvenstvu i 31 u evrokupovima. Đakov 129 prvenstvenih i 30 evropskih mečeva u nogama. Marselinjo ima jak i precizan udarac, izvodi većinu prekida, a u duelima ga je teško oboriti. Spona između njih dvojice je Vanderson koji poputMarselinja ume da se ubaci iz drugog plana i zatrese mrežu. Prva opcija sa klupe su rumunski reprezentativac Prepelica i Brazilac Saša koji su za razliku od Vandersona bolji u defanzivnim zadacima. Ako se Bugari odluče za oprezniju varijantu, Prepelica bi mogao u startnih 11.

Poput Zvezde, Ludogorec igra sa dva krilna napadača i jednim isturenim napadačem. Desno je Džodi Lukoki, dete Ajaksa i momak kojem su u Holandiji predviđali svetlu budućnost. Debitovao je za Kopljanike sa 18 godina, proveo u klubu tri sezone a onda jeFrank de Bur doneo odluku da Lukoki nije materijal za Ajaks. Igrao je u Zvoleu, a prošlog leta je stigao u Razgrad za 1.000.000 i u prvoj sezoni potpuno razočarao. Stalno se žalio, pričao kako želi da se vrati u Holandiju i nervirao klub i navijače. Imao je i ponudu Rode, ali Ludogorec ne želi da ga pusti dok neko ne plati ono što je uloženo u njega. Konačno, protiv Mladosti je nedavno uspeo da opravda delić sredstava pošto je postigao drugi gol na meču kada je ostao na drugoj stativi i spratio loptu u mrežu. Izvadilo ga ja što je u pripremnom periodu bio dobar, inače ne bi bio u prvih 11.

Levo se očekuje Žunior Kišada, Brazilac koji je veći deo karijere proveo kao desno krilo, ali u Ludogorecu igra na levoj strani. Dobar je dribler, voli da ulazi unutra i gađa suprotan ugao. Često menja pozicije sa Marselinjom i Lukokijem u toku igre, lagan je i nezgodan za čuvanje.



Najistureniji igrač je ujedno i najskuplja akvizicija u istoriji Ludogoreca. Brazilski napadačŽonatan Kafu koji je Sao Paulu plaćen 2.200.000 evra pre godinu dana. Nije se proslavio u prvoj sezoni pošto je dao samo osam golova i bio u senci Klaudijua Kešerua. Rumun je došao za 1.000.000 evra i prethodne sezone bio najbolji strelac tima sa 15 golova. Ali šuška se da želi da ide. Kafu mu je preoteo mesto sjajnim izdanjima u pripremnim mečevima i izborio se status prvog centarfora. Kešeru je sve bliže odlasku, a spekuliše se da bi mogao da pređe u Tuluz. Direktor Tuluza Ali Rašidi je prethodnih dana boravio u Bugarskoj kako bi se raspitao za uslove pod kojima može da angažuje Kešerua. To ne znači da Kešeru neće biti u konkurenciji za mečeve protiv Crvene zvezde.

Kafu i Lukoki još nisu opravdali očekivanja s obzirom na novac uložen u njih. I dalje im se ne veruje iako su se popravili u odnosu na prethodnu sezonu. Ako budu igrali kao lane, biće to problem za Ludogorec i šansa za Zvezdu.

Naravno, prvo treba Ludogorec i Crvena zvezda da odrade posao protiv podgoričke Mladosti, odnosno valete. Ali niko ne sumnja da ćemo za 10 dana u Razgradu gledati duel bugarskog i srpskog prvaka. Protiv Mladosti je na tribinama bilo te oko 4.500 ljudi, atmosfera ni nalik onome što Bugare čeka Marakani…

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar