Иванић отворио Одјељење гинекологије

Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић данас је у србачком Дому здравља на симболичан начин отворио Одјељење гинекологије у чију реконструкцију и опремање је уложено 100 хиљада марака.

Република Српска 15.07.2016 | 20:00
Иванић отворио Одјељење гинекологије
Средства су обезбједили синдикална организација ове здравствене установе, Српска православна црква, Исламска вјерска заједница и са донацијјом Владе Азербејџана коју је обезбједио члан Предсједништва Младен Иванић.



Захваљујући функционалном и савремено опремљеном простору, у овом одјељењу ће се убудуће моћи пружати квалитетна и ефикасна здравствена заштита за око 10.000 жена у србачкој општини. Шеф одјељења др. Бранка Недић – Видовић изразила је задовољство што је напокон ријешен проблем смјештајног простора и опреме, подсјећајући да је ово четврти пут од изградње Дома здравља како гинекологија мијења простор.

„Почели смо од приземља и ево стигли на трећи спрат зграде, дакле напредујемо“, кроз шалу је рекла Недићева. Она се захвалила менаџменту, донаторима и колективу установе што је коначно дошло до стварања нормалних услова за рад гинекологије и изразила наду да ће се на исти начин оспособити и лифт који није у функцији 30 година, како би се олакшало пацијентима да користе здравствену заштиту.



Директор Дома здравља у Српцу др. Саша Јовичић је упознао госте о активностима које су проведене у протеклом периоду, наглашавајући притом да је ова здравствена установа консолидовала финансијско пословање, значајно смањила наслиједјена дуговања, измирила све обавезе према држави и радницима и истовремено инвестирала значајна средства у санацију, изградњу и опремање амбуланти породичне медицине на цијелом подручју општине. Остала су још два значајнија пројекта, рекао је Јовичић, а то је изградња нове зграде здравствене амбуланте у Разбоју и оспособљавање лифта у Дому здравља Србац.

„Гинекологија је значајна као грана медицине, јер његује наталитет који је, нажалост у паду, не само у општини Србац већ и у Цијелој Републици Српској. Отварање овог одјела не може директно утицати на пораст наталитета, али утиче индиректтно, дајући сигурност трудницама и будућим мајкама“, рекао је др. Јовичић.

Младен Иванић је изразио задовољство успјехом Дома здравља у Српцу, јер је овај колектив показао када постоји група људи који хоће да раде и зна шта ради, ни материјални проблеми нису преопрека да се остваре циљеви.

„Наталитетна политика јесте важна ствар, пресудна за опстанак народа и Републике Српске. О томе не треба само причати, на њој треба више радити. Постоји неколико могућности, прво се мора радити на финансијском стимулисању оних жена које роде више дјеце. Почети са петоро дјеце и тако би број новородјених био много већи“, рекао је Иванић.



Помоћница министра за здравље и социјалну заштиту Републике Српске, Љиљана Иванчић је рекла да ресорно министарство подржава овакве активности које јачају капацитете здравствених установа и омогућавају бољу доступност здравствене заштите свим пацијентима. Поготово када здравствене установе, као Дом здравља у Српцу, обезбједјују сама средства за ту намјену. „Адаптацијом простора гинеколошког одјељења највише добијају пацијенти, али и запослени у Дому здравља зато што су услови за рад сада много бољи и сигурнији“, рекла је Иванчићева на свечаности у Српцу.

Начелник општине Србац, Драго Ћирић, одао је признање менаџменту ове здравствене установе, који је за кратко вријеме, како је нагласио, успио да изврши финансијску консолидацију, смањи дугове и почне редовно да измирује обавезе према држави и запосленима.

„Упоредо са измирењем не малих обавеза из ранијих година, Дом здравља је успио и инвестира значајна средства у развој и опремање амбуланти породичне медицине на цијелом подручју општине, да кроз кадровско и стручно јачање љекара и медицинског особља прије двије године добије и медјународни „сертификт квалуитета“ на задовољство корисника здравствених услуга, што је, углавом заслуга руководства, али и ентузјазму свих запослених у овој установи“, рекао је Ћирић.

Свечаност у Дому здравља Србац увеличани су пригодним програмом чланови фолклорног ансамбла КУД-а „Младост“ из Разбоја.

БН телевизија/ (С. К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

пер

15.07.2016 21:08

Лако је отворити ај направи

ОДГОВОРИТЕ
Name

'Ајде

16.07.2016 11:12

Ти, Вучић и Миле, кад изадјете, угасите свјетло.