Ivanić otvorio Odjeljenje ginekologije

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić danas je u srbačkom Domu zdravlja na simboličan način otvorio Odjeljenje ginekologije u čiju rekonstrukciju i opremanje je uloženo 100 hiljada maraka.

Republika Srpska 15.07.2016 | 20:00
Ivanić otvorio Odjeljenje ginekologije
Sredstva su obezbjedili sindikalna organizacija ove zdravstvene ustanove, Srpska pravoslavna crkva, Islamska vjerska zajednica i sa donacijjom Vlade Azerbejdžana koju je obezbjedio član Predsjedništva Mladen Ivanić.



Zahvaljujući funkcionalnom i savremeno opremljenom prostoru, u ovom odjeljenju će se ubuduće moći pružati kvalitetna i efikasna zdravstvena zaštita za oko 10.000 žena u srbačkoj opštini. Šef odjeljenja dr. Branka Nedić – Vidović izrazila je zadovoljstvo što je napokon riješen problem smještajnog prostora i opreme, podsjećajući da je ovo četvrti put od izgradnje Doma zdravlja kako ginekologija mijenja prostor.

„Počeli smo od prizemlja i evo stigli na treći sprat zgrade, dakle napredujemo“, kroz šalu je rekla Nedićeva. Ona se zahvalila menadžmentu, donatorima i kolektivu ustanove što je konačno došlo do stvaranja normalnih uslova za rad ginekologije i izrazila nadu da će se na isti način osposobiti i lift koji nije u funkciji 30 godina, kako bi se olakšalo pacijentima da koriste zdravstvenu zaštitu.



Direktor Doma zdravlja u Srpcu dr. Saša Jovičić je upoznao goste o aktivnostima koje su provedene u proteklom periodu, naglašavajući pritom da je ova zdravstvena ustanova konsolidovala finansijsko poslovanje, značajno smanjila naslijedjena dugovanja, izmirila sve obaveze prema državi i radnicima i istovremeno investirala značajna sredstva u sanaciju, izgradnju i opremanje ambulanti porodične medicine na cijelom području opštine. Ostala su još dva značajnija projekta, rekao je Jovičić, a to je izgradnja nove zgrade zdravstvene ambulante u Razboju i osposobljavanje lifta u Domu zdravlja Srbac.

„Ginekologija je značajna kao grana medicine, jer njeguje natalitet koji je, nažalost u padu, ne samo u opštini Srbac već i u Cijeloj Republici Srpskoj. Otvaranje ovog odjela ne može direktno uticati na porast nataliteta, ali utiče indirekttno, dajući sigurnost trudnicama i budućim majkama“, rekao je dr. Jovičić.

Mladen Ivanić je izrazio zadovoljstvo uspjehom Doma zdravlja u Srpcu, jer je ovaj kolektiv pokazao kada postoji grupa ljudi koji hoće da rade i zna šta radi, ni materijalni problemi nisu preopreka da se ostvare ciljevi.

„Natalitetna politika jeste važna stvar, presudna za opstanak naroda i Republike Srpske. O tome ne treba samo pričati, na njoj treba više raditi. Postoji nekoliko mogućnosti, prvo se mora raditi na finansijskom stimulisanju onih žena koje rode više djece. Početi sa petoro djece i tako bi broj novorodjenih bio mnogo veći“, rekao je Ivanić.



Pomoćnica ministra za zdravlje i socijalnu zaštitu Republike Srpske, Ljiljana Ivančić je rekla da resorno ministarstvo podržava ovakve aktivnosti koje jačaju kapacitete zdravstvenih ustanova i omogućavaju bolju dostupnost zdravstvene zaštite svim pacijentima. Pogotovo kada zdravstvene ustanove, kao Dom zdravlja u Srpcu, obezbjedjuju sama sredstva za tu namjenu. „Adaptacijom prostora ginekološkog odjeljenja najviše dobijaju pacijenti, ali i zaposleni u Domu zdravlja zato što su uslovi za rad sada mnogo bolji i sigurniji“, rekla je Ivančićeva na svečanosti u Srpcu.

Načelnik opštine Srbac, Drago Ćirić, odao je priznanje menadžmentu ove zdravstvene ustanove, koji je za kratko vrijeme, kako je naglasio, uspio da izvrši finansijsku konsolidaciju, smanji dugove i počne redovno da izmiruje obaveze prema državi i zaposlenima.

„Uporedo sa izmirenjem ne malih obaveza iz ranijih godina, Dom zdravlja je uspio i investira značajna sredstva u razvoj i opremanje ambulanti porodične medicine na cijelom području opštine, da kroz kadrovsko i stručno jačanje ljekara i medicinskog osoblja prije dvije godine dobije i medjunarodni „sertifikt kvaluiteta“ na zadovoljstvo korisnika zdravstvenih usluga, što je, uglavom zasluga rukovodstva, ali i entuzjazmu svih zaposlenih u ovoj ustanovi“, rekao je Ćirić.

Svečanost u Domu zdravlja Srbac uveličani su prigodnim programom članovi folklornog ansambla KUD-a „Mladost“ iz Razboja.

BN televizija/ (S. K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

per

15.07.2016 21:08

Lako je otvoriti aj napravi

ODGOVORITE
Name

'Ajde

16.07.2016 11:12

Ti, Vučić i Mile, kad izadjete, ugasite svjetlo.