Градишка: Привремено финансирање

Општина Градишка јуче је запримила Рјешење Окружног суда Бањалука о изрицању привремене административне мјере, којом се налаже привремено финансирање општине Градишка, сразмјерно средствима коришћеним у буџету општине за претходну 2015. годину, све док Скупштина општине Градишка не усвоји буџет за 2016. годину, изјавио је на данашњој конференцији за медије начелник општине Градишка Зоран Латиновић.

Република Српска 15.07.2016 | 15:34
Градишка: Привремено финансирање
Латиновић је рекао да ће рјешење о привременој мјери омогућити редовно финансирање свих буџетских корисника. 

„Према садашњем стању, у вези са блокадом Скупштине општине Градишка, процјене су да ће о буџету за 2016. годину расправљати нови сазив Скупштине општине, након локалних избора. До тада привремена мјера ће омогућити редовно финансирање свих буџетских обавеза, што представља пораз свих оних снага које су коруптивно-криминалним активностима и куповином одборника настојали да се мимо воље грађана, исказане на прошлим локалним изборима, домогну локалне власти“, нагласио је Латиновић.

Према његовим ријечима, на основу финансијских извјештаја за период до 30. јуна ове године, који су достављени Министарству финансија Републике Српске, локална власт је од почетака овог манадата, од затечених крадитних и других задужење од 44 милиона марака, вратила укупно 16.750.000 КМ, а у 2015. години остварен је буџетски суфицит од 1.200.000 КМ.

„Ови подаци охрабрују и треба да буду примјер да се рационалним односом може обезбиједити одрживост јавних финансија и развоја општине, и у ситуацији када је било намјера да се опструкцијом мијења власт и успоре финансијски приливи општини, као што су међународна донаторска средстава  по пројекту изградње секундарне канализационе мреже у приградским насељима, који је у завршној фази“, навео је Латиновић.

Он је додао да је изабран извођач радова за изградњу треће етапе обилазнице Чатрања-Брестовчина, и да се очекује да ће до краја грађевинске сезоне ова саобраћајаница у дужини од 3 и по километра, од Чатрње до насипа у Жеравици, бити завршена до краја грађевинске сезоне. 

Начелник Латиновић је нагласио да овом привременом мјером нису одређена средства за локалне изборе у Градишци, али је оцијенио да избори нису упитни и да би средства за њихово одржавање могла бити обезбјеђена из буџетске резерве општине Градишка. 

Подсјећамо, СО Градишка није усвојила буџет за ову годину јер не постоји скупштинска већина због судских спорова изазваних несмотреним одлукама одборника СНСД-а, ДНС-а и 4 бивша одборника СДС-а који су се приклонили опозиционом СНСД-у у Градишци.

Они су сазивањем нелегалне сједнице СО Градишка 23. фебруара прошле године заједно покушали да направе нову скупштинску већину што им није пошло за руком. Иако су се у јавности лажно представљали, помињући Уроша Граховца као новог предсједника СО Градишка,Врховни суд и Окружни суд у Бањалуци неколико пута су поврдили да је једини и легални предсједник СО Радислав Дончић.

Због жеље да на силу освоји власт у Градишци, тзв. нова скупштинска већина, предвођена Аџићем, Дуњићем и Даном Малешевићем могла је проузроковати милионске штете због нелегалних смјена начелника одјељена у општини и директора јавних предузећа. На срећу, локална власт никад није прихватила одлуке те тзв. нове скупштинске већине.

Сви они који су незаконито разрјешени на спорној сједници 23. фебруара уложиће тужбе против локалних моћника и тајкуна, одговорних за стање у којем се општина нашла.

Радио Градишка

Коментари / 0

Оставите коментар