Gradiška: Privremeno finansiranje

Opština Gradiška juče je zaprimila Rješenje Okružnog suda Banjaluka o izricanju privremene administrativne mjere, kojom se nalaže privremeno finansiranje opštine Gradiška, srazmjerno sredstvima korišćenim u budžetu opštine za prethodnu 2015. godinu, sve dok Skupština opštine Gradiška ne usvoji budžet za 2016. godinu, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović.

Republika Srpska 15.07.2016 | 15:34
Gradiška: Privremeno finansiranje
Latinović je rekao da će rješenje o privremenoj mjeri omogućiti redovno finansiranje svih budžetskih korisnika. 

„Prema sadašnjem stanju, u vezi sa blokadom Skupštine opštine Gradiška, procjene su da će o budžetu za 2016. godinu raspravljati novi saziv Skupštine opštine, nakon lokalnih izbora. Do tada privremena mjera će omogućiti redovno finansiranje svih budžetskih obaveza, što predstavlja poraz svih onih snaga koje su koruptivno-kriminalnim aktivnostima i kupovinom odbornika nastojali da se mimo volje građana, iskazane na prošlim lokalnim izborima, domognu lokalne vlasti“, naglasio je Latinović.

Prema njegovim riječima, na osnovu finansijskih izvještaja za period do 30. juna ove godine, koji su dostavljeni Ministarstvu finansija Republike Srpske, lokalna vlast je od početaka ovog manadata, od zatečenih kraditnih i drugih zaduženje od 44 miliona maraka, vratila ukupno 16.750.000 KM, a u 2015. godini ostvaren je budžetski suficit od 1.200.000 KM.

„Ovi podaci ohrabruju i treba da budu primjer da se racionalnim odnosom može obezbijediti održivost javnih finansija i razvoja opštine, i u situaciji kada je bilo namjera da se opstrukcijom mijenja vlast i uspore finansijski prilivi opštini, kao što su međunarodna donatorska sredstava  po projektu izgradnje sekundarne kanalizacione mreže u prigradskim naseljima, koji je u završnoj fazi“, naveo je Latinović.

On je dodao da je izabran izvođač radova za izgradnju treće etape obilaznice Čatranja-Brestovčina, i da se očekuje da će do kraja građevinske sezone ova saobraćajanica u dužini od 3 i po kilometra, od Čatrnje do nasipa u Žeravici, biti završena do kraja građevinske sezone. 

Načelnik Latinović je naglasio da ovom privremenom mjerom nisu određena sredstva za lokalne izbore u Gradišci, ali je ocijenio da izbori nisu upitni i da bi sredstva za njihovo održavanje mogla biti obezbjeđena iz budžetske rezerve opštine Gradiška. 

Podsjećamo, SO Gradiška nije usvojila budžet za ovu godinu jer ne postoji skupštinska većina zbog sudskih sporova izazvanih nesmotrenim odlukama odbornika SNSD-a, DNS-a i 4 bivša odbornika SDS-a koji su se priklonili opozicionom SNSD-u u Gradišci.

Oni su sazivanjem nelegalne sjednice SO Gradiška 23. februara prošle godine zajedno pokušali da naprave novu skupštinsku većinu što im nije pošlo za rukom. Iako su se u javnosti lažno predstavljali, pominjući Uroša Grahovca kao novog predsjednika SO Gradiška,Vrhovni sud i Okružni sud u Banjaluci nekoliko puta su povrdili da je jedini i legalni predsjednik SO Radislav Dončić.

Zbog želje da na silu osvoji vlast u Gradišci, tzv. nova skupštinska većina, predvođena Adžićem, Dunjićem i Danom Maleševićem mogla je prouzrokovati milionske štete zbog nelegalnih smjena načelnika odjeljena u opštini i direktora javnih preduzeća. Na sreću, lokalna vlast nikad nije prihvatila odluke te tzv. nove skupštinske većine.

Svi oni koji su nezakonito razrješeni na spornoj sjednici 23. februara uložiće tužbe protiv lokalnih moćnika i tajkuna, odgovornih za stanje u kojem se opština našla.

Radio Gradiška

Komentari / 0

Ostavite komentar