Предузетнице без права на породиљску накнаду

Власнице предузетничких радњи у Републици Српској од почетка ове године не могу да остваре право на накнаду плате за вријеме породиљског одсуства.

Република Српска 15.07.2016 | 15:20
Предузетнице без права на породиљску накнаду
Радица Савић из Бањалуке била је неугодно изненађена када су јој у Центру за социјални рад, преко којег се предају захтјеви за рефундацију зарада за време породиљског, рекли да као самостални предузетник не може да добије ову накнаду, преноси "Блиц".

"Политичари причају празне приче о повећању наталитета, а онда уведу правило да жене које су саме себи обезбједиле посао не могу да рачунају на помоћ државе. Ово је невиђена дискриминација жена, али и предузетника који редовно плаћају своје обавезе", каже Савићева, која је, док је на породиљском, морала да у радњи запосли и пријави другу радницу:

"Размишљам о томе да прекинем одсуство и вратим се на посао. Држава предузетнике константно оптерећује наметима и у сталној смо борби за опстанак".

Разлог због којег су предузетнице оштећене су измјене и допуне Закона о доприносима донесене крајем прошле године и којима није дефинисана плата предузетника. Због тога се власници радњи у Републици Српској, што је апсурдно, не третирају као запослени нити имају права као запослени, иако је већина њих пријављена у својим радњама и плаћају све обавезе држави.

У Јавном фонду за дјечју заштиту РС кажу да по Закону о раду и Закону о дјечијој заштити предузетнице имају право на рефундацију породиљског, али да управо због нерегулисања плата предузетника није постојао став надлежних министарстава о износу накнада које би се рефундирале предузетницима.

Увјеравају да се ово питање рјешава и да предузетнице неће остати без накнада зарада за вријеме породиљског.

"Одржали смо састанак са представницима ресорних министарстава у Влади Републике Српске и договорили да се предузетницама рефундира износ нето основице на коју су плаћени доприноси", каже директор Фонда Недељко Јовић.

У Министарству финансија Републике Српске кажу да је измјенама Закона први пут утврђена основица за плаћање доприноса за предузетнике.

"Основица за обрачун и плаћање доприноса не утиче на право на исплату и висину накнаде за време породиљског одсуства предузетнике", кажу у Министарству, пребацујући лоптицу на Министарство здравља Републике Српске и Фонда за дечију заштиту у чијој надлежности је, како кажу, исплата накнада за породиљско одсуство.

Минимална основица за доприносе за предузетнике износи 60 одсто од просјечне бруто плате за претходни месец. Због тога власници предузетничких радњи држави од ове године, умјесто 208 КМ за доприносе, мјесечно плаћају око 60 КМ више него раније.

"На овај начин Влада преко леђа малих предузетника намјерева да обезбједи већи прилив у буџет", оцјењује економиста Предраг Дудуковић.

Закон мијењали чиновници

Дудуковић каже да су се након измјена Закона о доприносима предузетници нашли у великим проблемима, јер не могу себи исплате плату и остваре друга права, па чак ни да подигну кредит јер им у банци траже задње три платне листе, које немају.

"Ранији Закон о доприносима је функционисао добро посљедњих 20 година, али су у Влади одлучили да га измјене и донесу гора рјешења. Закон су очигледно мијењали чиновници који не знају како функционише привреда", истиче Дудуковић.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марина

15.07.2016 13:40

Страсно

ОДГОВОРИТЕ