Preduzetnice bez prava na porodiljsku naknadu

Vlasnice preduzetničkih radnji u Republici Srpskoj od početka ove godine ne mogu da ostvare pravo na naknadu plate za vrijeme porodiljskog odsustva.

Republika Srpska 15.07.2016 | 15:20
Preduzetnice bez prava na porodiljsku naknadu
Radica Savić iz Banjaluke bila je neugodno iznenađena kada su joj u Centru za socijalni rad, preko kojeg se predaju zahtjevi za refundaciju zarada za vreme porodiljskog, rekli da kao samostalni preduzetnik ne može da dobije ovu naknadu, prenosi "Blic".

"Političari pričaju prazne priče o povećanju nataliteta, a onda uvedu pravilo da žene koje su same sebi obezbjedile posao ne mogu da računaju na pomoć države. Ovo je neviđena diskriminacija žena, ali i preduzetnika koji redovno plaćaju svoje obaveze", kaže Savićeva, koja je, dok je na porodiljskom, morala da u radnji zaposli i prijavi drugu radnicu:

"Razmišljam o tome da prekinem odsustvo i vratim se na posao. Država preduzetnike konstantno opterećuje nametima i u stalnoj smo borbi za opstanak".

Razlog zbog kojeg su preduzetnice oštećene su izmjene i dopune Zakona o doprinosima donesene krajem prošle godine i kojima nije definisana plata preduzetnika. Zbog toga se vlasnici radnji u Republici Srpskoj, što je apsurdno, ne tretiraju kao zaposleni niti imaju prava kao zaposleni, iako je većina njih prijavljena u svojim radnjama i plaćaju sve obaveze državi.

U Javnom fondu za dječju zaštitu RS kažu da po Zakonu o radu i Zakonu o dječijoj zaštiti preduzetnice imaju pravo na refundaciju porodiljskog, ali da upravo zbog neregulisanja plata preduzetnika nije postojao stav nadležnih ministarstava o iznosu naknada koje bi se refundirale preduzetnicima.

Uvjeravaju da se ovo pitanje rješava i da preduzetnice neće ostati bez naknada zarada za vrijeme porodiljskog.

"Održali smo sastanak sa predstavnicima resornih ministarstava u Vladi Republike Srpske i dogovorili da se preduzetnicama refundira iznos neto osnovice na koju su plaćeni doprinosi", kaže direktor Fonda Nedeljko Jović.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske kažu da je izmjenama Zakona prvi put utvrđena osnovica za plaćanje doprinosa za preduzetnike.

"Osnovica za obračun i plaćanje doprinosa ne utiče na pravo na isplatu i visinu naknade za vreme porodiljskog odsustva preduzetnike", kažu u Ministarstvu, prebacujući lopticu na Ministarstvo zdravlja Republike Srpske i Fonda za dečiju zaštitu u čijoj nadležnosti je, kako kažu, isplata naknada za porodiljsko odsustvo.

Minimalna osnovica za doprinose za preduzetnike iznosi 60 odsto od prosječne bruto plate za prethodni mesec. Zbog toga vlasnici preduzetničkih radnji državi od ove godine, umjesto 208 KM za doprinose, mjesečno plaćaju oko 60 KM više nego ranije.

"Na ovaj način Vlada preko leđa malih preduzetnika namjereva da obezbjedi veći priliv u budžet", ocjenjuje ekonomista Predrag Duduković.

Zakon mijenjali činovnici

Duduković kaže da su se nakon izmjena Zakona o doprinosima preduzetnici našli u velikim problemima, jer ne mogu sebi isplate platu i ostvare druga prava, pa čak ni da podignu kredit jer im u banci traže zadnje tri platne liste, koje nemaju.

"Raniji Zakon o doprinosima je funkcionisao dobro posljednjih 20 godina, ali su u Vladi odlučili da ga izmjene i donesu gora rješenja. Zakon su očigledno mijenjali činovnici koji ne znaju kako funkcioniše privreda", ističe Duduković.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

marina

15.07.2016 15:40

Strasno

ODGOVORITE