Цигарете из БиХ за либијске терористе

Цигарете из Фабрике дувана Сарајево (ФДС) транспортоване су купцима са подручја под контролом либијских исламистичких и терористичких организација блиских Ал каиди и "Исламској држави", тврде новинари истраживачи.

Свијет 15.07.2016 | 12:55
Цигарете из БиХ за либијске терористе
Како преноси "Дојче веле", позивајући се на истраживаче црногорских дневних новина "Дан" и хрватског "Вечерњег листа", транспорт је обављан преко косовске фирме "НПТ Косово табако ШПК".

Највећи дионичар Фабрике дувана Сарајево, са око 40 одсто дионица, јесте Федерација БиХ, односно Министарство пољопривреде тог ентитета.

Према документацији црногорске Управе царина из 2014. године, "НПТ Косово табако ШПК" је у два наврата у црногорској луци Бар укрцавала цигарете за фирму примаоца "Умал бехар шипинг", која је регистрована у либијском граду Бенгазију.

Бенгази је тада био у рукама радикалне исламистичко-терористичке групе Ансар ал Ариа.

Ради се о скоро 50.000 килограма цигарета "Ројал блу", које су укрцане на брод "Ар Рака". На специјализованој интернет страници "маринетраФФиц.цом"
не може се пронаћи ни ријеч о постојању брода с тим именом.

У царинском документу за пошиљку цигарета коју је укрцала фирма са Косова види се печат барске компаније "Атлантшпед", власника Драгана Вујачића, којем је у црногорском Вишем суду суђено за шверц цигарета "Лаки страјк" и "Марлборо" 2005. године, чиме је, према оптужници, буџет Црне Горе био оштећен за пола милиона евра.

Према неслужбеним подацима, Фабрика дувана Сарајево продала је предузећу "НПТ Косово тобако ШПК" најмање 10.000 килограма цигарета марке "Ројал блу", и то у укупном износу од 70.000 евра.

Из Фабрике дувана Сарајево саопштили су да са фирмом "НПТ Косово тобако ШПК" сарађују дужи низ година.

Како преносе њемачки медији, Мустафа Бибић, експорт-менаџер Фабрике дувана Сарајево, није одговорио на питање ко су представници косовске фирме са којом послују и зашто је плаћање договорено 120 дана од датума фактуре.

Рок плаћања обично не би требало да буде дужи од 30 дана од испостављене фактуре, што је стандардни рок плаћања и у земљама ЕУ.

У Агенцији за регистрацију предузећа са Косова може се видјети да је власник спорне фирме Мерсим Говори.

Он је, према подацима црногорског Централног регистра привредних субјеката, извршни директор и овлаштени заступник компаније "Монт гро тобак", која је регистрована у слободној зони луке Бар.

"Монт гро тобако" има уговор са државом Црном Гором о обављању дјелатности у слободној зони те луке, гдје има бројне погодности за пословање. Као власник компаније "Монт гро тобако" води се Даути Куртаљи.

Хрватски медији писали су о Куртаљијевим везама са албанском мафијом у тој земљи још прије десет година. Позивали су се и на податке полиције да је Куртаљи повезан са Срећком Кестнером, шверцером цигарета осуђеним у Њемачкој, и црногорским криминалцем Ратком Ђокићем, који је ликвидиран 2003. године у Стокхолму.

Извор: Срна
Фото: Анадолија/Абед Рахим Кхатиб

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Миле

15.07.2016 11:10

Тачно набављају " Ронхил ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

yy

15.07.2016 11:50

И Миле је набављао Ронхил од усташа...

Name

Овако

15.07.2016 17:07

Та Рака је био некакав танкер? То је власниство Норвеске и сад је тамо на преради у стари метал. Либија има 23 брода. Рака припада Норвеској, Кувајту припада 1 брод. Либија има 1 брод регистрован у Хонг Конгу и 5 у Малти. То је као с аутима. Бродови се продају и препродају. Сви знају енглески у БиХ да све растура, а нико не зна Либyа Мерцхант марине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуван

15.07.2016 18:56

Не треба се чудити, браћа су увијек браћи помагала, посебнбо ако тонареди бабово дијете.

ОДГОВОРИТЕ