Cigarete iz BiH za libijske teroriste

Cigarete iz Fabrike duvana Sarajevo (FDS) transportovane su kupcima sa područja pod kontrolom libijskih islamističkih i terorističkih organizacija bliskih Al kaidi i "Islamskoj državi", tvrde novinari istraživači.

Svijet 15.07.2016 | 12:55
Cigarete iz BiH za libijske teroriste
Kako prenosi "Dojče vele", pozivajući se na istraživače crnogorskih dnevnih novina "Dan" i hrvatskog "Večernjeg lista", transport je obavljan preko kosovske firme "NPT Kosovo tabako ŠPK".

Najveći dioničar Fabrike duvana Sarajevo, sa oko 40 odsto dionica, jeste Federacija BiH, odnosno Ministarstvo poljoprivrede tog entiteta.

Prema dokumentaciji crnogorske Uprave carina iz 2014. godine, "NPT Kosovo tabako ŠPK" je u dva navrata u crnogorskoj luci Bar ukrcavala cigarete za firmu primaoca "Umal behar šiping", koja je registrovana u libijskom gradu Bengaziju.

Bengazi je tada bio u rukama radikalne islamističko-terorističke grupe Ansar al Aria.

Radi se o skoro 50.000 kilograma cigareta "Rojal blu", koje su ukrcane na brod "Ar Raka". Na specijalizovanoj internet stranici "marinetraFFic.com"
ne može se pronaći ni riječ o postojanju broda s tim imenom.

U carinskom dokumentu za pošiljku cigareta koju je ukrcala firma sa Kosova vidi se pečat barske kompanije "Atlantšped", vlasnika Dragana Vujačića, kojem je u crnogorskom Višem sudu suđeno za šverc cigareta "Laki strajk" i "Marlboro" 2005. godine, čime je, prema optužnici, budžet Crne Gore bio oštećen za pola miliona evra.

Prema neslužbenim podacima, Fabrika duvana Sarajevo prodala je preduzeću "NPT Kosovo tobako ŠPK" najmanje 10.000 kilograma cigareta marke "Rojal blu", i to u ukupnom iznosu od 70.000 evra.

Iz Fabrike duvana Sarajevo saopštili su da sa firmom "NPT Kosovo tobako ŠPK" sarađuju duži niz godina.

Kako prenose njemački mediji, Mustafa Bibić, eksport-menadžer Fabrike duvana Sarajevo, nije odgovorio na pitanje ko su predstavnici kosovske firme sa kojom posluju i zašto je plaćanje dogovoreno 120 dana od datuma fakture.

Rok plaćanja obično ne bi trebalo da bude duži od 30 dana od ispostavljene fakture, što je standardni rok plaćanja i u zemljama EU.

U Agenciji za registraciju preduzeća sa Kosova može se vidjeti da je vlasnik sporne firme Mersim Govori.

On je, prema podacima crnogorskog Centralnog registra privrednih subjekata, izvršni direktor i ovlašteni zastupnik kompanije "Mont gro tobak", koja je registrovana u slobodnoj zoni luke Bar.

"Mont gro tobako" ima ugovor sa državom Crnom Gorom o obavljanju djelatnosti u slobodnoj zoni te luke, gdje ima brojne pogodnosti za poslovanje. Kao vlasnik kompanije "Mont gro tobako" vodi se Dauti Kurtalji.

Hrvatski mediji pisali su o Kurtaljijevim vezama sa albanskom mafijom u toj zemlji još prije deset godina. Pozivali su se i na podatke policije da je Kurtalji povezan sa Srećkom Kestnerom, švercerom cigareta osuđenim u NJemačkoj, i crnogorskim kriminalcem Ratkom Đokićem, koji je likvidiran 2003. godine u Stokholmu.

Izvor: Srna
Foto: Anadolija/Abed Rahim Khatib

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mile

15.07.2016 11:10

Tačno nabavljaju " Ronhil ".

ODGOVORITE
Name

yy

15.07.2016 11:50

I Mile je nabavljao Ronhil od ustaša...

Name

Ovako

15.07.2016 17:07

Ta Raka je bio nekakav tanker? To je vlasnistvo Norveske i sad je tamo na preradi u stari metal. Libija ima 23 broda. Raka pripada Norveskoj, Kuvajtu pripada 1 brod. Libija ima 1 brod registrovan u Hong Kongu i 5 u Malti. To je kao s autima. Brodovi se prodaju i preprodaju. Svi znaju engleski u BiH da sve rastura, a niko ne zna Libya Merchant marine.

ODGOVORITE
Name

Duvan

15.07.2016 18:56

Ne treba se čuditi, braća su uvijek braći pomagala, posebnbo ako tonaredi babovo dijete.

ODGOVORITE