Свијет уз Ницу, осуде "кукавичког чина"

Политичари широм света реаговали су на ноћашњи терористички напад у француском граду Ници у којем је убијено најмање 84 људи, а рањено више од 100 особа.

Свијет 15.07.2016 | 08:56
Свијет уз Ницу, осуде "кукавичког чина"
АФП преноси да је амерички предсједник Барак Обама осудио "страшан терористички напад".

"Остајемо посвећени солидарности и партнерству са Француском, нашим најстаријим савезником, у њеном одговору и опоравку од овог напада", навео је у саопштењу Обама.

Амерички државни секретар Џон Кери, који је јуче раније током дана боравио у Паризу поводом параде за празник Пада Бастилље, обећао је у име САД Француској "било какву помоћ која јој буде потребна".

Кинески премијер Ли Кечијанг упутио је саучешће жртвама и навео да се Кина супротставља свим облицима тероризма, а Савјет безбедности УН је напад у Ници назвао "варварским и кукавичким".

Портпарол новоизабране британске премијерке Терезе Меј напад у Ници је назвао "страшним инцидентом" и додао да су "шокирани и забринути".

Нови британски министар спољних послова Борис Џонсон написао је на Твитеру да је "шокиран и тужан због ужасних догађаја у Ници и страшних губитака живота".

Предсједник Европског савјета Доналд Туск јучерашњи дан је назвао "тужним даном за Француску, за Европу" и додао да је "трагично" то што су "мете напада били људи који су славили слободу, једнакост и братство".

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер у саопштењу поручује да је и сам погођен и тужан  због дешавања у Ници током националног празника Француске.

"Изражавам солидарност са жртвама, породицама и свим Французима и Францускињама који су у жалости због кукавичког чина терора. Француска може да рачуна на Европску комисију и земље чланице ЕУ у наставку борбе против тероризма како унутар тако и ван граница ЕУ", стоји у саопштењу предсједника Европске комисије.

И шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини придружила европским лидерима у поруци "уједињени против мржње и насиља".

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар