Svijet uz Nicu, osude "kukavičkog čina"

Političari širom sveta reagovali su na noćašnji teroristički napad u francuskom gradu Nici u kojem je ubijeno najmanje 84 ljudi, a ranjeno više od 100 osoba.

Svijet 15.07.2016 | 08:56
Svijet uz Nicu, osude "kukavičkog čina"
AFP prenosi da je američki predsjednik Barak Obama osudio "strašan teroristički napad".

"Ostajemo posvećeni solidarnosti i partnerstvu sa Francuskom, našim najstarijim saveznikom, u njenom odgovoru i oporavku od ovog napada", naveo je u saopštenju Obama.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je juče ranije tokom dana boravio u Parizu povodom parade za praznik Pada Bastillje, obećao je u ime SAD Francuskoj "bilo kakvu pomoć koja joj bude potrebna".

Kineski premijer Li Kečijang uputio je saučešće žrtvama i naveo da se Kina suprotstavlja svim oblicima terorizma, a Savjet bezbednosti UN je napad u Nici nazvao "varvarskim i kukavičkim".

Portparol novoizabrane britanske premijerke Tereze Mej napad u Nici je nazvao "strašnim incidentom" i dodao da su "šokirani i zabrinuti".

Novi britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson napisao je na Tviteru da je "šokiran i tužan zbog užasnih događaja u Nici i strašnih gubitaka života".

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk jučerašnji dan je nazvao "tužnim danom za Francusku, za Evropu" i dodao da je "tragično" to što su "mete napada bili ljudi koji su slavili slobodu, jednakost i bratstvo".

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker u saopštenju poručuje da je i sam pogođen i tužan  zbog dešavanja u Nici tokom nacionalnog praznika Francuske.

"Izražavam solidarnost sa žrtvama, porodicama i svim Francuzima i Francuskinjama koji su u žalosti zbog kukavičkog čina terora. Francuska može da računa na Evropsku komisiju i zemlje članice EU u nastavku borbe protiv terorizma kako unutar tako i van granica EU", stoji u saopštenju predsjednika Evropske komisije.

I šefica diplomatije EU Federika Mogerini pridružila evropskim liderima u poruci "ujedinjeni protiv mržnje i nasilja".

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar