Србија: Газде ће плаћати порез на подстанаре

Држава Србија од јесени креће у велику акцију којом би, како се планира, требало натерати станодавце и подстанаре да склапају уговоре, сазнаје „Блиц“.

Србија 15.07.2016 | 08:09
Србија: Газде ће плаћати порез на подстанаре
Тиме би, према проценама Министарства финансија и Пореске управе, ова област из сиве зоне прешла у легалну, а у државну касу би се сваке године сливало најмање 50 милиона евра од пореза.

Како сазнаје наш лист, у прављење стратегије укључено је неколико државних служби и органа, а целом акцијом руководиће Пореска управа. Све ово делимично је условљено и захтевом Међународног монетарног фонда, који је приликом последње сесије српским властима наложио да се у сузбијању сиве економије и овој области мора успоставити ред.

Наиме, процењује се да од 260.000 станодаваца у Србији, само један одсто њих плаћа порез на приходе од непокретности, чија је стопа 20 одсто.



Фото: Профимедиа
Држава ће контролисати ко живи у становима

Извор „Блица“ из Немањине 11 тврди да је ММФ тражио појачану борбу против сиве економије.

"Посебно су апострофирали недовољну ажурности државе у наплати пореза код рентирања станова. Зато већ наредног месеца треба да крене свеобухватна контрола и кажњавање станодаваца који не плаћају своје обавезе, а од јесени акција ће се размахати пуном паром. Пореска управа је урадила и флајер, који ће дистрибуирати наредних дана по зградама, са упозорењем да је непријављивање прихода по основу издавања стана порески прекршај који ће се кажњавати", објашњава наш саговорник.

Поднето пет кривичних пријава

Из Пореске управе напоменули су нам да је недавно спроведена акција провере плаћања пореза приликом издавања станова.

"Поднето је пет кривичних пријава против физичких лица, власника некретнина који су остваривали приходе од наплаћених закупнина, а нису их пријавили надлежном пореском органу", кажу у Пореској управи.

Милена Јовановић из Београда, подстанар већ неколико година, каже да ће се ова мера вероватно превалити преко леђа људи који живе у изнајмљеним становима.

"Годину дана сам подстанар без уговора јер ми је газда рекао да би са уговорм кирија била 240, а не 200 евра. Значи, ако га држава натера да ипак све стави на папир, то ћу на крају ја платити", каже ова Београђанка.


Фото: Схуттерстоцк
Рекли су ми да пазим...

С њом се, ипак, не слаже заступник Удружење подстанара Мирко Мирковић.

"Не би се повећала кирија ако би сви станодавци придржавали закона и ако би била здрава конкуренција на тржишту. Станодавци, да би избегли плаћање пореза, не желе склапање писменог уговора о закупу, без ког смо ми грађани другог реда", каже Мирковић.



Фото: РАС Србија
Станодавци пак поручују да је слика о њима искривљена.

"Плаћаћемо порез тек када буду регулисане многе нејасноће, попут тога да ли се плаћа и у случајевима када подстанар не плати кирију, када станодавац мора да плати неплаћене рачуне за комуналије или када је потребно извршити поправке на стварима и стану. Проблем са порезом је и непримерено висока стопа од 20 одсто. У Хрватској је тај порез 12 одсто, у БиХ 10, а у Црној Гори девет одсто", каже за „Блиц“ Драган Цвијетићанин, председник Удружења станодаваца Србије.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Адвокат

15.07.2016 06:33

Зато ће газда да повећа станарину за ту разлику пореза и опет по народу а газда остаје газда .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

15.07.2016 07:37

Слаб си ти адвокат, овако ће то да иде; направи се фиктиван уговор на петоструко или десетоструко мањи износ кирије од реалног, па се на то плаћа пет или десет пута мање пореза, а ресто станар намири станодавцу у кешу и вук сит и овце на броју.

Name

Србин

15.07.2016 06:55

Назалост опет газде неце то плацати опет це то ици на терет станара па ко хоце хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

15.07.2016 08:18

Није тачно даје у Босни 10%,и у Босни је 20%

ОДГОВОРИТЕ