Srbija: Gazde će plaćati porez na podstanare

Država Srbija od jeseni kreće u veliku akciju kojom bi, kako se planira, trebalo naterati stanodavce i podstanare da sklapaju ugovore, saznaje „Blic“.

Srbija 15.07.2016 | 08:09
Srbija: Gazde će plaćati porez na podstanare
Time bi, prema procenama Ministarstva finansija i Poreske uprave, ova oblast iz sive zone prešla u legalnu, a u državnu kasu bi se svake godine slivalo najmanje 50 miliona evra od poreza.

Kako saznaje naš list, u pravljenje strategije uključeno je nekoliko državnih službi i organa, a celom akcijom rukovodiće Poreska uprava. Sve ovo delimično je uslovljeno i zahtevom Međunarodnog monetarnog fonda, koji je prilikom poslednje sesije srpskim vlastima naložio da se u suzbijanju sive ekonomije i ovoj oblasti mora uspostaviti red.

Naime, procenjuje se da od 260.000 stanodavaca u Srbiji, samo jedan odsto njih plaća porez na prihode od nepokretnosti, čija je stopa 20 odsto.



Foto: Profimedia
Država će kontrolisati ko živi u stanovima

Izvor „Blica“ iz Nemanjine 11 tvrdi da je MMF tražio pojačanu borbu protiv sive ekonomije.

"Posebno su apostrofirali nedovoljnu ažurnosti države u naplati poreza kod rentiranja stanova. Zato već narednog meseca treba da krene sveobuhvatna kontrola i kažnjavanje stanodavaca koji ne plaćaju svoje obaveze, a od jeseni akcija će se razmahati punom parom. Poreska uprava je uradila i flajer, koji će distribuirati narednih dana po zgradama, sa upozorenjem da je neprijavljivanje prihoda po osnovu izdavanja stana poreski prekršaj koji će se kažnjavati", objašnjava naš sagovornik.

Podneto pet krivičnih prijava

Iz Poreske uprave napomenuli su nam da je nedavno sprovedena akcija provere plaćanja poreza prilikom izdavanja stanova.

"Podneto je pet krivičnih prijava protiv fizičkih lica, vlasnika nekretnina koji su ostvarivali prihode od naplaćenih zakupnina, a nisu ih prijavili nadležnom poreskom organu", kažu u Poreskoj upravi.

Milena Jovanović iz Beograda, podstanar već nekoliko godina, kaže da će se ova mera verovatno prevaliti preko leđa ljudi koji žive u iznajmljenim stanovima.

"Godinu dana sam podstanar bez ugovora jer mi je gazda rekao da bi sa ugovorm kirija bila 240, a ne 200 evra. Znači, ako ga država natera da ipak sve stavi na papir, to ću na kraju ja platiti", kaže ova Beograđanka.


Foto: Shutterstock
Rekli su mi da pazim...

S njom se, ipak, ne slaže zastupnik Udruženje podstanara Mirko Mirković.

"Ne bi se povećala kirija ako bi svi stanodavci pridržavali zakona i ako bi bila zdrava konkurencija na tržištu. Stanodavci, da bi izbegli plaćanje poreza, ne žele sklapanje pismenog ugovora o zakupu, bez kog smo mi građani drugog reda", kaže Mirković.



Foto: RAS Srbija
Stanodavci pak poručuju da je slika o njima iskrivljena.

"Plaćaćemo porez tek kada budu regulisane mnoge nejasnoće, poput toga da li se plaća i u slučajevima kada podstanar ne plati kiriju, kada stanodavac mora da plati neplaćene račune za komunalije ili kada je potrebno izvršiti popravke na stvarima i stanu. Problem sa porezom je i neprimereno visoka stopa od 20 odsto. U Hrvatskoj je taj porez 12 odsto, u BiH 10, a u Crnoj Gori devet odsto", kaže za „Blic“ Dragan Cvijetićanin, predsednik Udruženja stanodavaca Srbije.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Advokat

15.07.2016 06:33

Zato će gazda da poveća stanarinu za tu razliku poreza i opet po narodu a gazda ostaje gazda .

ODGOVORITE
Name

Bn

15.07.2016 07:37

Slab si ti advokat, ovako će to da ide; napravi se fiktivan ugovor na petostruko ili desetostruko manji iznos kirije od realnog, pa se na to plaća pet ili deset puta manje poreza, a resto stanar namiri stanodavcu u kešu i vuk sit i ovce na broju.

Name

Srbin

15.07.2016 06:55

Nazalost opet gazde nece to placati opet ce to ici na teret stanara pa ko hoce hoce.

ODGOVORITE
Name

bosna

15.07.2016 08:18

Nije tačno daje u Bosni 10%,i u Bosni je 20%

ODGOVORITE