Ученици у Јајцу бојкотоваће наставу

Чланови Вијећа ученика Средње школе "Никола Шоп" и Средње струковне школе у Јајцу одлучили су данас да почетак школске године бојкотују протестима због иницијативе, а потом и одлуке о оснивању средње школе на "босанском" језику у овом граду.

Босна и Херцеговина 15.07.2016 | 08:01
Ученици у Јајцу бојкотоваће наставу
Свој став о подјели школа у граду на Пливи средњошколци су протеклих дана исказали на мирним протестима.

Мишљења су да ће такав подухват додатно подијелити Јајце и младе, јер, како тврде, треба да постоји национална група предмета, као и други начини да се сви интереси задовоље.

"Иницијатива је с те стране недопустива јер она утиче на све нас данас и све младе и дјецу који треба да прођу кроз образовни систем. Ми се одлично разумијемо и интегришемо кроз одрастање, док је предложена посебна школа загарантована подјела која није потребна никоме, посебно не Јајцу", напоменуо је данас за "Независне" Ивица Јукановић, предсједник Вијећа ученика.

Истина је, каже он, да постоји и одређени број ђака, односно њихових родитеља, који не дијеле мишљење с њим.

"То је природно. Има их око 30 који су за посебну школу, али нас има више стотина који тражимо заједничко функционисање под школским кровом. И то је добро", напоменуо је он.

Катица Черкез, министар образовања Средњобосанског кантона, потврдила је "Независним" да ће данас имати састанак са директорима основних и средњих школа са цијелог подручја овог кантона. "Што се тиче школе у Јајцу, ми смо поступили по захтјеву родитеља. Дакле, нико се није самоиницијативно одлучио за нову школу. Треба разговарати са родитељима и видјети какво је заиста реално стање на терену у СБК", напоменула је она.

Оснивање нове школе на сједници Скупштине Средњобосанског кантона у уторак је подржао 21 заступник, четири су била против, а пет их је било суздржано. Школа ће, како је објашњено, бити формирана од постојећих ресурса, тако да ће бити искориштен постојећи простор и исти наставни кадар, а нова радна мјеста односе се само на директора и секретара школе, док ће школски одбори радити без накнаде.

Образлажући подршку оснивању нове школе, одборник СДА Елведин Мушановић рекао је новинарима да проблем бошњачке дјеце у Јајцу траје годинама јер двије средње школе раде по хрватском наставном плану и програму, те да је ово тренутно било једино рјешење које неће финансијски оптерећивати буџет.

"Били бисмо најсретнији да имамо заједничку наставну језгру на нивоу БиХ, али је ово била једина понуђена варијанта. Нови правни субјект, у којем ће ученици бошњачке националности имати прилику изучавати наставу на 'босанском' језику", казао је Мушановић.

Против одлуке о оснивању нове школе гласали су одборници СДП-а, који су истакнули да се ради о продубљивању подјела у Јајцу.

Моралну подршку дјеци засад је једино пружио ОЕБС, али не и стручни радници, односно њихови наставници, педагози, који се засад у потпуности дистанцирају од ових питања. Јајце није једина средина у СБК с проблемима ове врсте, па тако за разлику од Јајца гдје средње школе раде по хрватском плану и програму, у Травнику нема ниједне школе која ради на тај начин, већ дјелују по босанском плану и програму.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

СОКО

15.07.2016 06:23

БОСАНСКИ ЈЕЗИК НЕ ПОСТОЈИ! НЕКА ОСНИВАЈУ ШКОЛУ НА ЏУЏУ ЈЕЗИКУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

15.07.2016 07:52

Не постоји Босански језик, не постоји Босна и Херцеговина, не постоји ни твој мозак.

Name

Ре. Реално

15.07.2016 12:28

Престани се дрогирати

Name

зумба

15.07.2016 06:36

А када стоји саховница на свједодби онда је бива добро,не протестује се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја с Козаре

15.07.2016 07:04

Оде маст у'прпаст. А до јутрост се могло чути кићене рјечи о суживоту и једнакости у Јајцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

15.07.2016 07:27

Тих 30 нису за посебну сколу , они су за специјалну сколу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

15.07.2016 14:32

Босански језик никад није постоио.. СРПСкО_ХРВАТСкИје био И бицеее

ОДГОВОРИТЕ