Učenici u Jajcu bojkotovaće nastavu

Članovi Vijeća učenika Srednje škole "Nikola Šop" i Srednje strukovne škole u Jajcu odlučili su danas da početak školske godine bojkotuju protestima zbog inicijative, a potom i odluke o osnivanju srednje škole na "bosanskom" jeziku u ovom gradu.

Bosna i Hercegovina 15.07.2016 | 08:01
Učenici u Jajcu bojkotovaće nastavu
Svoj stav o podjeli škola u gradu na Plivi srednjoškolci su proteklih dana iskazali na mirnim protestima.

Mišljenja su da će takav poduhvat dodatno podijeliti Jajce i mlade, jer, kako tvrde, treba da postoji nacionalna grupa predmeta, kao i drugi načini da se svi interesi zadovolje.

"Inicijativa je s te strane nedopustiva jer ona utiče na sve nas danas i sve mlade i djecu koji treba da prođu kroz obrazovni sistem. Mi se odlično razumijemo i integrišemo kroz odrastanje, dok je predložena posebna škola zagarantovana podjela koja nije potrebna nikome, posebno ne Jajcu", napomenuo je danas za "Nezavisne" Ivica Jukanović, predsjednik Vijeća učenika.

Istina je, kaže on, da postoji i određeni broj đaka, odnosno njihovih roditelja, koji ne dijele mišljenje s njim.

"To je prirodno. Ima ih oko 30 koji su za posebnu školu, ali nas ima više stotina koji tražimo zajedničko funkcionisanje pod školskim krovom. I to je dobro", napomenuo je on.

Katica Čerkez, ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona, potvrdila je "Nezavisnim" da će danas imati sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa cijelog područja ovog kantona. "Što se tiče škole u Jajcu, mi smo postupili po zahtjevu roditelja. Dakle, niko se nije samoinicijativno odlučio za novu školu. Treba razgovarati sa roditeljima i vidjeti kakvo je zaista realno stanje na terenu u SBK", napomenula je ona.

Osnivanje nove škole na sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona u utorak je podržao 21 zastupnik, četiri su bila protiv, a pet ih je bilo suzdržano. Škola će, kako je objašnjeno, biti formirana od postojećih resursa, tako da će biti iskorišten postojeći prostor i isti nastavni kadar, a nova radna mjesta odnose se samo na direktora i sekretara škole, dok će školski odbori raditi bez naknade.

Obrazlažući podršku osnivanju nove škole, odbornik SDA Elvedin Mušanović rekao je novinarima da problem bošnjačke djece u Jajcu traje godinama jer dvije srednje škole rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, te da je ovo trenutno bilo jedino rješenje koje neće finansijski opterećivati budžet.

"Bili bismo najsretniji da imamo zajedničku nastavnu jezgru na nivou BiH, ali je ovo bila jedina ponuđena varijanta. Novi pravni subjekt, u kojem će učenici bošnjačke nacionalnosti imati priliku izučavati nastavu na 'bosanskom' jeziku", kazao je Mušanović.

Protiv odluke o osnivanju nove škole glasali su odbornici SDP-a, koji su istaknuli da se radi o produbljivanju podjela u Jajcu.

Moralnu podršku djeci zasad je jedino pružio OEBS, ali ne i stručni radnici, odnosno njihovi nastavnici, pedagozi, koji se zasad u potpunosti distanciraju od ovih pitanja. Jajce nije jedina sredina u SBK s problemima ove vrste, pa tako za razliku od Jajca gdje srednje škole rade po hrvatskom planu i programu, u Travniku nema nijedne škole koja radi na taj način, već djeluju po bosanskom planu i programu.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

SOKO

15.07.2016 06:23

BOSANSKI JEZIK NE POSTOJI! NEKA OSNIVAJU ŠKOLU NA DŽUDŽU JEZIKU!

ODGOVORITE
Name

Realno

15.07.2016 07:52

Ne postoji Bosanski jezik, ne postoji Bosna i Hercegovina, ne postoji ni tvoj mozak.

Name

Re. Realno

15.07.2016 12:28

Prestani se drogirati

Name

zumba

15.07.2016 06:36

A kada stoji sahovnica na svjedodbi onda je biva dobro,ne protestuje se

ODGOVORITE
Name

Јоја с Козаре

15.07.2016 07:04

Оде маст у'прпаст. А до јутрост се могло чути кићене рјечи о суживоту и једнакости у Јајцу.

ODGOVORITE
Name

dott

15.07.2016 07:27

Tih 30 nisu za posebnu skolu , oni su za specijalnu skolu.

ODGOVORITE
Name

maja

15.07.2016 14:32

Bosanski jezik nikad nije postoio.. SRPSkO_HRVATSkIje bio I biceee

ODGOVORITE