Ако сте подстанари, ево шта вас чека...

Подстанари који плаћају месечну кирију 200 евра, уколико немају уговор о закупу, могу да рачунају да ће им газде по том основу од јесени највероватније подићи цену закупа на око 240 евра...

Србија 14.07.2016 | 22:00
Ако сте подстанари, ево шта вас чека...
Наиме, порезници од тад најављују стогу контролу власника станова који зарађују на издавању некретнина.

Уколико станодавци буду уредно склапали уговоре о закупу некретнина, и на то плаћали припадајући порез од 20 одсто, тај трошак ће највероватније укалкулисати својим станарима, сматрају у агенцијама за промет некретнина.

Најаву која се појавила у медијим,а а према којој порезници од јесени почињу строгу контролу станодаваца како би станодавци почели да склапају уговоре о издавању некретнина и на то плаћали порез, власник агенције Феникс Предраг Симовски коментарише: "Дај боже".

Истичући да су тако сигурнији и више заштићени и станар и газда, он додаје да и сам плаћа такав порез.

Са друге стране, он не спори да ће таква регулатива да подигне цене закупа.

"Мислим да ће доћи до повећања кирија, јер колико знам плаћа се порез од 20 одсто", рекао је он.

Симовски је рекао да је пракса до сада била таква да су порез на издавање некретнине махом плаћале газде које су простор издавале фирмама, јер кад правно лице изнајмљује простор, мора да буде регистровано на адреси на којој и обавља делатност.

"То онда захтева уговор са станодавцем, неки основ, а то је обично уговор о закуп", објаснио је Симовски додајући да и станодавци онда кажу "наша цена је толика, а ако хоћете уговор, ви плаћате разлику за порез".

"Станодавац каже 'то повлачи мени трошак нећу то да имам', па коме одговара - одговара", објашњава саговорник Тањуга.

Према проценама, око 260.000 станова издаје се у Србији, а од тога је око 74.000 само у Београду. Тек за један одсто издатих станова постоји и уговор о закупу.

У Пореској управи Србије данас су рекли Тањугу да предузимају активности како би порески обвезници који желе да поштују закон то могли једноставно и лако да ураде, али предузимају и активности како би обезбедиле извршења која су усмерена на оне који упорно не поштују прописе.

Порезници су данас позвали грађане који зарађују на основу издавања некретнина да поднесу одговарајућу пореску пријаву и плате припадајући порез.

Како би мотивисали станодавце да плате порез на издавање, порезници су израдили флајере, а позивали су и грађане да путем Пореског аларма, пријављују оне на које сумњају да имају станаре а на то не плаћају порез.

Извор: Мондо.рс/Тањуг
Фото: Мондо/Стефан Стојановић

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Галеб

14.07.2016 21:20

Треба Прво позатварати криминалце,плацкасе народа И дрзаве И корупционасе па телл После тога примјенивати законе ситној сјеротињи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дедиње

15.07.2016 06:04

А коме Милорад плаца порез и колико?

ОДГОВОРИТЕ
Name

омерта

15.07.2016 06:13

Па опет ударате по најситнијим.Платице станар а не газда

ОДГОВОРИТЕ