Ako ste podstanari, evo šta vas čeka...

Podstanari koji plaćaju mesečnu kiriju 200 evra, ukoliko nemaju ugovor o zakupu, mogu da računaju da će im gazde po tom osnovu od jeseni najverovatnije podići cenu zakupa na oko 240 evra...

Srbija 14.07.2016 | 22:00
Ako ste podstanari, evo šta vas čeka...
Naime, poreznici od tad najavljuju stogu kontrolu vlasnika stanova koji zarađuju na izdavanju nekretnina.

Ukoliko stanodavci budu uredno sklapali ugovore o zakupu nekretnina, i na to plaćali pripadajući porez od 20 odsto, taj trošak će najverovatnije ukalkulisati svojim stanarima, smatraju u agencijama za promet nekretnina.

Najavu koja se pojavila u medijim,a a prema kojoj poreznici od jeseni počinju strogu kontrolu stanodavaca kako bi stanodavci počeli da sklapaju ugovore o izdavanju nekretnina i na to plaćali porez, vlasnik agencije Feniks Predrag Simovski komentariše: "Daj bože".

Ističući da su tako sigurniji i više zaštićeni i stanar i gazda, on dodaje da i sam plaća takav porez.

Sa druge strane, on ne spori da će takva regulativa da podigne cene zakupa.

"Mislim da će doći do povećanja kirija, jer koliko znam plaća se porez od 20 odsto", rekao je on.

Simovski je rekao da je praksa do sada bila takva da su porez na izdavanje nekretnine mahom plaćale gazde koje su prostor izdavale firmama, jer kad pravno lice iznajmljuje prostor, mora da bude registrovano na adresi na kojoj i obavlja delatnost.

"To onda zahteva ugovor sa stanodavcem, neki osnov, a to je obično ugovor o zakup", objasnio je Simovski dodajući da i stanodavci onda kažu "naša cena je tolika, a ako hoćete ugovor, vi plaćate razliku za porez".

"Stanodavac kaže 'to povlači meni trošak neću to da imam', pa kome odgovara - odgovara", objašnjava sagovornik Tanjuga.

Prema procenama, oko 260.000 stanova izdaje se u Srbiji, a od toga je oko 74.000 samo u Beogradu. Tek za jedan odsto izdatih stanova postoji i ugovor o zakupu.

U Poreskoj upravi Srbije danas su rekli Tanjugu da preduzimaju aktivnosti kako bi poreski obveznici koji žele da poštuju zakon to mogli jednostavno i lako da urade, ali preduzimaju i aktivnosti kako bi obezbedile izvršenja koja su usmerena na one koji uporno ne poštuju propise.

Poreznici su danas pozvali građane koji zarađuju na osnovu izdavanja nekretnina da podnesu odgovarajuću poresku prijavu i plate pripadajući porez.

Kako bi motivisali stanodavce da plate porez na izdavanje, poreznici su izradili flajere, a pozivali su i građane da putem Poreskog alarma, prijavljuju one na koje sumnjaju da imaju stanare a na to ne plaćaju porez.

Izvor: Mondo.rs/Tanjug
Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Galeb

14.07.2016 23:20

Treba Prvo pozatvarati kriminalce,plackase naroda I drzave I korupcionase pa tell Posle toga primjenivati zakone sitnoj sjerotinji

ODGOVORITE
Name

Dedinje

15.07.2016 08:04

A kome Milorad placa porez i koliko?

ODGOVORITE
Name

omerta

15.07.2016 08:13

Pa opet udarate po najsitnijim.Platice stanar a ne gazda

ODGOVORITE