Ко је "први муж" Велике Британије?

Изузев Маргрет Тачер и Терезе Меј, жене су у Даунинг стрит долазиле као супруге, односно пратиље својих успешних мужева.

Свијет 14.07.2016 | 21:40
Ко је "први муж" Велике Британије?
Овог пута ситуација је обрнута. Тереза је та која стиже као шеф, а у њеној сенци корача њен супруг. Ко је први муж Британије како су га медији већ прозвали?

Његово име је Филип Меј. Тереза је свог супруга упознала током студија на Оксфорду, а према неким наводима упознала их је покојна пакистанска премијерка Беназир Буто која је у то време такође била студент. Терезу и Филипа спојила је љубав према крикету.
 
Филипова мајка била је учитељица француског, а његов отац трговао је ципелама на велико. Овај податак посебно је занимљив ако је познато да је нова премијерка Британије просто луда за ципелама. Чак њена љубав према необичним ципелама и животињским принтом једна је од главних тема таблоида на острву.

Баш као и Тереза која је године провела радећи у финансијском сектору пре него што је постала посланик 1997. године, и њен супруг направио је успешну каријеру у финансијама.



Филип Меј је данас један од водећих људи компаније "Цапитал Гроуп", инвестиционог фонда који управља капиталом од 1,4 милијарде.

Пар се венчао 1980. године у цркви у којој је Терезин отац био викар. Неколико месеци након што су се венчали, Терезин отац погинуо је у саобраћајној несрећи. Само неколико месеци касније, Тереза је морала да се суочи са новим губитком. Њена мајка, Заиди, која је боловале од мултипле склерозе и последњих неколико година провела у колицима, умрла је недуго након свог супруга.

Нова британске премијерка ретко говори у јавности о свом приватном животу, али је једном приликом изјавила да је највећу подршку тада добила од две године млађег супруга.

"Његова подршка ми је била јако важна. Она је био моја стена", рекла је Тереза.

Још један тужан детаљ о коме ретко говори је и немогућност да роди дете, што је сазнала мало након смрти родитеља. Филип и Тереза, упркос томе, никада нису помишљли на развод, пишу британски медији.

Колико је њихов однос јак, показује и то што се Филип, који је још на студијама, баш као Тереза, показивао интересовање за политику, повукао да би његова супруга могла не сметано да гради каријеру. Уместо да то чини сам, Филип је већ три деценије највећа подршка и гласач свој супруге.



Дугогодишњи пријатељи пара, Филип описују као дружељубивијег, али и човека који никада не би на штету своје супруге био у центру пажње. Такође, Филип је човек који радо критикује своју, али увек конструктивно.

"Филип је обичан и нормалан човек. Њихов однос је диван и данас и они се још увек воле", рекао је један од блиских пријатеља пара британском листу Гардијан.

Британски медији одмах су поели да пореде Филипа са Денисом Тачертом, баш као што и његову супругу пореде са легендарном "Челичном леди". Ипак, од Филипа нико не очекује да буде раме уз раме са Терезом нити да се појављује на свим медијским догађајима, али многи верују да ће он бити "човек из сенке" нове владе.

Извор: Блиц
Фото: Реутерс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зитто

15.07.2016 06:09

Брате , лијепи су , к'о двије лутке !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумадинац.

15.07.2016 14:58

Имамо И својих политицара много.Само нам хвале И прице о досадним Енглезима,.