Ko je "prvi muž" Velike Britanije?

Izuzev Margret Tačer i Tereze Mej, žene su u Dauning strit dolazile kao supruge, odnosno pratilje svojih uspešnih muževa.

Svijet 14.07.2016 | 21:40
Ko je "prvi muž" Velike Britanije?
Ovog puta situacija je obrnuta. Tereza je ta koja stiže kao šef, a u njenoj senci korača njen suprug. Ko je prvi muž Britanije kako su ga mediji već prozvali?

Njegovo ime je Filip Mej. Tereza je svog supruga upoznala tokom studija na Oksfordu, a prema nekim navodima upoznala ih je pokojna pakistanska premijerka Benazir Buto koja je u to vreme takođe bila student. Terezu i Filipa spojila je ljubav prema kriketu.
 
Filipova majka bila je učiteljica francuskog, a njegov otac trgovao je cipelama na veliko. Ovaj podatak posebno je zanimljiv ako je poznato da je nova premijerka Britanije prosto luda za cipelama. Čak njena ljubav prema neobičnim cipelama i životinjskim printom jedna je od glavnih tema tabloida na ostrvu.

Baš kao i Tereza koja je godine provela radeći u finansijskom sektoru pre nego što je postala poslanik 1997. godine, i njen suprug napravio je uspešnu karijeru u finansijama.



Filip Mej je danas jedan od vodećih ljudi kompanije "Capital Group", investicionog fonda koji upravlja kapitalom od 1,4 milijarde.

Par se venčao 1980. godine u crkvi u kojoj je Terezin otac bio vikar. Nekoliko meseci nakon što su se venčali, Terezin otac poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Samo nekoliko meseci kasnije, Tereza je morala da se suoči sa novim gubitkom. Njena majka, Zaidi, koja je bolovale od multiple skleroze i poslednjih nekoliko godina provela u kolicima, umrla je nedugo nakon svog supruga.

Nova britanske premijerka retko govori u javnosti o svom privatnom životu, ali je jednom prilikom izjavila da je najveću podršku tada dobila od dve godine mlađeg supruga.

"Njegova podrška mi je bila jako važna. Ona je bio moja stena", rekla je Tereza.

Još jedan tužan detalj o kome retko govori je i nemogućnost da rodi dete, što je saznala malo nakon smrti roditelja. Filip i Tereza, uprkos tome, nikada nisu pomišljli na razvod, pišu britanski mediji.

Koliko je njihov odnos jak, pokazuje i to što se Filip, koji je još na studijama, baš kao Tereza, pokazivao interesovanje za politiku, povukao da bi njegova supruga mogla ne smetano da gradi karijeru. Umesto da to čini sam, Filip je već tri decenije najveća podrška i glasač svoj supruge.



Dugogodišnji prijatelji para, Filip opisuju kao druželjubivijeg, ali i čoveka koji nikada ne bi na štetu svoje supruge bio u centru pažnje. Takođe, Filip je čovek koji rado kritikuje svoju, ali uvek konstruktivno.

"Filip je običan i normalan čovek. Njihov odnos je divan i danas i oni se još uvek vole", rekao je jedan od bliskih prijatelja para britanskom listu Gardijan.

Britanski mediji odmah su poeli da porede Filipa sa Denisom Tačertom, baš kao što i njegovu suprugu porede sa legendarnom "Čeličnom ledi". Ipak, od Filipa niko ne očekuje da bude rame uz rame sa Terezom niti da se pojavljuje na svim medijskim događajima, ali mnogi veruju da će on biti "čovek iz senke" nove vlade.

Izvor: Blic
Foto: Reuters

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zitto

15.07.2016 06:09

Brate , lijepi su , k'o dvije lutke !

ODGOVORITE
Name

Sumadinac.

15.07.2016 14:58

Imamo I svojih politicara mnogo.Samo nam hvale I price o dosadnim Englezima,.