Мектић: Нема никаквог преноса надлежности!

 
Одлука о координационом тиму за борбу против тероризма данас није усвојена на сједници Савјета министара БиХ, јер су стигле примједбе на текст Одлука о којима Министарство безбједности тек треба да се изјасни.

Босна и Херцеговина 14.07.2016 | 19:55
Мектић: Нема никаквог преноса надлежности!
Иако примједбе нису стигле из МУП-а Републике Српске, Влада Српске и даље тврди да се ради о преносу надлежности.

"Влада Републике Српске сматра да свака активност ове врсте коју проводи Савјет министара или било који министар треба да буде
координисана са активностима МУП-а Републике Српске", каже министар индустрије у Влади Републике Српске Петар Ђокић.

Министар безбједности у СМ БиХ Драган Мектић одговара да је са колегама из МУП-а Српске више пута разговарао о тој теми.

"Дефинитивно смо се усагласили да је потребан Тим за координацију борбе против тероризма на нивоу БиХ. Директор Полиције Републике Српске и ја усагласили смо и текст Одлуке о тој координацији", тврди Мектић.

Ипак, као и обично, по повратку у Бањалуку директор Полиције Републике Српске се предомислио и од тада трају напади на министра Мектића, као и оптужбе да жели да одузме надлежност Српске. До сада нико из МУП-а Српске није рекао које се то надлежности преносе и како борба против тероризма у БиХ може бити пренос надлежности.

"Апсолутно смо за то да се организовано, сви заједно у овој земљи боримо против тероризма и свих осталих видова криминала, али не може то да се уради изван постојећих законских надлежности", и даље сматра министар Петар Ђокић.

Министар Мектић одговара да нема и не може бити преноса надлежности, јер правно Одлука, ма каква и ма чија она била, не може се пренијети нечија законска надлежност нити ставити ван снаге закон који дефинише надлежности.

"Нетачне су и информације да покушава да се створи неко ново тијело на нивоу БиХ. Експлицитно одбацујем и тврдње неких квази аналитичара, да је ово покушај нове реформе плиције", категоричан је Мектић и подсјећа да су реформу Полиције, приликом које су формиране четири нове полицијске агенције на нивоу БиХ, провели и завршили кадрови СНСД-а.

"Сада нас оптужују за оно што су они радили", каже Мектић и додаје да је иста прича била и када се мијењао Кривични закон БиХ у складу са захтјевима Савјета Европе о спречавању прања новца и финасирања терористичких организација.

"Они су преузели ту обавезу, али је нису испунили. Када смо то ми урадили, оптужили су нас за пренос надлежности, а сада се премијерка Цвијановић у писму намјере ММФ-у хвали како су испунили све захтјеве Савјета Европе, па и онај о промјени Кривичног закона. То је лицемјерно", закључује Мектић и додаје:

"Због таквих лицемјера нико нам више не вјерује. БиХ је стављена на Сиву листу МАНИВАЛ-а али се казнене мјере, односно појачана контрола финансијских активности неће предузимати ако БиХ до краја године испуни преостале услове, који се прије свега односе на појачану контолу банкарскиг сектора."

На питање да ли је тачно да су у БиХ нестала огромна средстава Европске развојно-инвестиционе банке и да су они Министарству безбједности предали документацију која указује да су у ту пљачку умијешани високопозиционирани домаћи функционери, Мектић одговара:

"Надам се да ћете схватити, али о томе не могу ништа јавно да говорим."



БН телевизија

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Меки

14.07.2016 18:00

Изгледа да је некима вазније да се не пренесе надлезност него да сви будемо сигурнији. Оно кад маxга стане на по пута!

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ.

14.07.2016 18:33

Свако, нека пази свој праг, па ће бити све НА СВОМЕ месту. Доста је тих Мектићевих мутних послова . Под ХИТНО узпоставити теритириалну одбрану! Као што смо ИМАЛИ у YУГИ. НАЈПАМЕТНИЈЕ би вам било. Додик нека то предложи' имамо пуно право у РС-кој.

Name

ре народ

14.07.2016 18:45

Па има додикова полиција она це дате брани немој се секирати слободно спавај

Name

за народ

14.07.2016 18:48

Може ТО али од буђжетлија , посланика и министара , наравно са њиховим синовима . Нема више да сиротиња гине за лопове .

Name

Највеци преварант српског народа

14.07.2016 20:45

Погледајте ста казе нас највеци преварант: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=7цДвqслXЦ3М

Name

ТРН

14.07.2016 18:09

Па само нам је то фалило мало сто пљацкају и бију људе по РС па би сад по цјелој Босни гонит то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

14.07.2016 18:46

Браво легендо МУП-а РС! Мектић није јуришао на СФОРовим оклопним возилима на полицијске станице и остале институције РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

14.07.2016 22:38

Не да није јуришао, него су га тенкови СФОР-а гањали.

Name

камелеон

14.07.2016 18:46

А ја мислио министар опет хапси крупне рибе ради још крупнијег криминала. А он каже да морамо сватити да он не може јавно говорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

14.07.2016 18:51

Овај висе интервјуа даје него чела естрада заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.07.2016 19:02

Мектићу, теби су линчовали премијера Србије. Ниси био у стању да ту причу истераш на чистац. Уместо тога, испало је да је линч званичника из Србије нормална и некажњива ствар. Поднеси оставку, човече! Брукаш себе, брукаш нас, СДС ће због тебе изгубити доста гласова. Мој је већ изгубио, а никад за другу странку гласао нисам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дида

14.07.2016 19:21

Ниси у праву! Меткиц је један од ријетки полицајаца на високој функцији који жели искрено да направи неки помак и реформисе полицију тако да може дјеловати на цијелој териториј земље .

Name

Драган прави

14.07.2016 19:32

А није ти пало на памет да је тај напад била "звака за сељака"? Просто није могуце да нису ниста урадили гледајуци да постоје снимци и остало...

Name

ре

14.07.2016 19:36

Па засто он да истразује то се десило у РС ваљда Додокова полиција то треба истразивати

Name

Драган

14.07.2016 19:53

А ко ти каже да Срби желе да се полицијом командује из Сарајева? Ја не знам ни једног Србина у РС који то хоће. Додик ће бити и проċи, оно што се пренесе на Сарајево остаје. То овај пандурчић не може да схвати.

Name

Драган

14.07.2016 20:02

Ре ре: Комплекс у Поточарима не обезбеђује МУП РС, изузет је из надлежности. Обезбеђивале су га Мектићеве заптије, не полиција РС. Узгред, МУП РС је поднео пријаву за тај догађај. Очекујеш да Тужилаштво БиХ реагује? Ја не!

Name

ре ре

14.07.2016 20:15

Погледај мало боље видис цес цак и у цивилу су били и ако нису смели зато се то и крије толико није све како ти мислис

Name

Питање за СНСД ботове

14.07.2016 22:28

Како ти, брате СРБине мозес реци да је ДоДо закон! СНСД у коалицији са Домовином, били у коалицији са СДА, Додик дезертер и сверцер! Скоро добио дијагнозу да није добар у главу! Лазе сваку другу, у Сарајеву! Лазе свој народ цим зине. Краде ста стигне! Како мозес, ако си православни вијерник и СРБин да казес да је дегенерик закон! Ви нисте СРБи, ви сте издајници и једног дана це да вам буде судјено за то... Ако не пресуди вас народ, има бога! Мада, ви сте атеисти, цим се бога не бојите!

Name

Несхваћен

14.07.2016 22:37

Тужилаштву је СИПА поднијела извјештај против два лица за напад на Вучића, то што Тужилаштво БиХ не ради квалитетно није одговорност Мектића.

Name

Драган

15.07.2016 05:15

А ко је рекао да је Додик добар? Мени је увек био антипатичан, мој глас никад инао није. СДС критикујем јер у овом сазиву није на добром путу, превише подилазе Бакиру. Или, ти мислиш да гладач нема право да критикује рад оних за које је гласао?

Name

француз

14.07.2016 19:08

Јака држава хоћу да кажем како сам оно мислио ма министар је ко бетон

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

14.07.2016 19:15

Имамо ми полицију да се несмије нико ништа жалит и да чувају власт .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Републиканац

14.07.2016 19:24

Врло је озбиљна ситуација. Мектић несмотрено, нерационално поступа. За ове ствари, нужно, мора имати став Српске. И, у претходном, МОРА консултовати институције Српске, МУП и Владу. Као и за сајбер борбу, информатичко друштво. Нема оправдавања по овоме, и не може се бранити. Српска мора одбити иницијативе, одлуке. Предсједник Републике по овој проблематици мора сазвати консултације, институција Српске и српских представника у инстутуцијама БиХ. Након тога заказати сједницу Народне скупштине РС, представити анализу и донијети Одлуку којм се наведене Одлуке неће примјењивати на територији Српске и захтијевати од српских представника да спорне Одлуке не изгласају, односно врате у процедуру и блокирају њено провођење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

14.07.2016 20:30

Васе стратешко дјеловање се увијек своди на некакву блокаду. Знате ли ви иста одблокирати па да иде боље? Чини ми се да баш и не знате ништа корисно урадити. Само одбаци, блокирај, закочи, покради....а онда се питате што Вам млади одлазе. Валда су сити Ваших блокада, крадја, празних и шупљих прича а и Вас самих. Паметном не треба објашњавати Вашу стратегију. Млади су већ одавно разумјели. Поздрав стратезима РС, са далеког и заосталог запада. Вама Ваша стратегија у вашој држави, а ми ћемо се снаћи и на заосталом западу.

Name

ДРАГИ ДРАГИША

14.07.2016 19:36

ДРАГИША,ПА ИМАМО МИ 5О МУПОВА И БЕЗБЈЕДНОСНИХ АГЕНЦИЈА, ПА ЗАР САД ТРЕБА И НЕКА КОМИСИЈА ДА СЕ ОСНИВА КАО ЗА ТЕРОРИЗАМ. ЗНАТЕ ЛИ ВИ ИШТА НЕГО КОМИСИЈЕ ОСНИВАТИ. АЛА ЉУДИ БРАЋО МОЈА, ШТА ЈЕ ОВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

14.07.2016 22:33

Није то никаква комисија, само радно тијело састављено од представника свих полицијских агенција како би на једном мјесту имали све информације и свако би предузимао активности из своје надлежности.

Name

Сарајево

14.07.2016 21:02

Овај цовек је Краљ, стета сто нема пуно таквих као Мектић било би нам барем за 10% бољи зивот у ФБИХ и РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

15.07.2016 07:20

Па,поведи га куци нег игленисе са твојом наном..

Name

твитер

15.07.2016 11:16

Немој тако.Увриједице се Цеда Јовановиц.Он мисли да је управо он код вас краљ.

Name

Сова

14.07.2016 21:18

Овај Мектиц прица и понаша се као да је он председник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недељко

14.07.2016 22:08

Миле се посипа пепелом као он сад обавио консултације са њемацким министром и са Вучићем са којим је претходно све договорио као ето њему Вучић савјетује да прихвати ССП. Немој Миле прихватати ССП ево имаш моју подршку јер кад не прихватиш аутоматаки нема нових кредита што је добро за нас у БиХ јер свакако се зна да би те паре ишле за крпљење рупа у буџету и куповину социјалног мира пред изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух, хух

14.07.2016 22:26

Ово све је за невјеровати да се дешава. Како народ може бити толико ретардиран? Што гласају за битанге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.

15.07.2016 12:42

Мектиц је позитиван лик

ОДГОВОРИТЕ
Name

маркони

15.07.2016 12:45

Мектић је човјек за сва времена!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кода се несто пита

15.07.2016 15:23

Ста овај петар дјокиц глуми,кад Додик прдне он задрхти,а кад баја загалами он умире.

ОДГОВОРИТЕ