Mektić: Nema nikakvog prenosa nadležnosti!

 
Odluka o koordinacionom timu za borbu protiv terorizma danas nije usvojena na sjednici Savjeta ministara BiH, jer su stigle primjedbe na tekst Odluka o kojima Ministarstvo bezbjednosti tek treba da se izjasni.

Bosna i Hercegovina 14.07.2016 | 19:55
Mektić: Nema nikakvog prenosa nadležnosti!
Iako primjedbe nisu stigle iz MUP-a Republike Srpske, Vlada Srpske i dalje tvrdi da se radi o prenosu nadležnosti.

"Vlada Republike Srpske smatra da svaka aktivnost ove vrste koju provodi Savjet ministara ili bilo koji ministar treba da bude
koordinisana sa aktivnostima MUP-a Republike Srpske", kaže ministar industrije u Vladi Republike Srpske Petar Đokić.

Ministar bezbjednosti u SM BiH Dragan Mektić odgovara da je sa kolegama iz MUP-a Srpske više puta razgovarao o toj temi.

"Definitivno smo se usaglasili da je potreban Tim za koordinaciju borbe protiv terorizma na nivou BiH. Direktor Policije Republike Srpske i ja usaglasili smo i tekst Odluke o toj koordinaciji", tvrdi Mektić.

Ipak, kao i obično, po povratku u Banjaluku direktor Policije Republike Srpske se predomislio i od tada traju napadi na ministra Mektića, kao i optužbe da želi da oduzme nadležnost Srpske. Do sada niko iz MUP-a Srpske nije rekao koje se to nadležnosti prenose i kako borba protiv terorizma u BiH može biti prenos nadležnosti.

"Apsolutno smo za to da se organizovano, svi zajedno u ovoj zemlji borimo protiv terorizma i svih ostalih vidova kriminala, ali ne može to da se uradi izvan postojećih zakonskih nadležnosti", i dalje smatra ministar Petar Đokić.

Ministar Mektić odgovara da nema i ne može biti prenosa nadležnosti, jer pravno Odluka, ma kakva i ma čija ona bila, ne može se prenijeti nečija zakonska nadležnost niti staviti van snage zakon koji definiše nadležnosti.

"Netačne su i informacije da pokušava da se stvori neko novo tijelo na nivou BiH. Eksplicitno odbacujem i tvrdnje nekih kvazi analitičara, da je ovo pokušaj nove reforme plicije", kategoričan je Mektić i podsjeća da su reformu Policije, prilikom koje su formirane četiri nove policijske agencije na nivou BiH, proveli i završili kadrovi SNSD-a.

"Sada nas optužuju za ono što su oni radili", kaže Mektić i dodaje da je ista priča bila i kada se mijenjao Krivični zakon BiH u skladu sa zahtjevima Savjeta Evrope o sprečavanju pranja novca i finasiranja terorističkih organizacija.

"Oni su preuzeli tu obavezu, ali je nisu ispunili. Kada smo to mi uradili, optužili su nas za prenos nadležnosti, a sada se premijerka Cvijanović u pismu namjere MMF-u hvali kako su ispunili sve zahtjeve Savjeta Evrope, pa i onaj o promjeni Krivičnog zakona. To je licemjerno", zaključuje Mektić i dodaje:

"Zbog takvih licemjera niko nam više ne vjeruje. BiH je stavljena na Sivu listu MANIVAL-a ali se kaznene mjere, odnosno pojačana kontrola finansijskih aktivnosti neće preduzimati ako BiH do kraja godine ispuni preostale uslove, koji se prije svega odnose na pojačanu kontolu bankarskig sektora."

Na pitanje da li je tačno da su u BiH nestala ogromna sredstava Evropske razvojno-investicione banke i da su oni Ministarstvu bezbjednosti predali dokumentaciju koja ukazuje da su u tu pljačku umiješani visokopozicionirani domaći funkcioneri, Mektić odgovara:

"Nadam se da ćete shvatiti, ali o tome ne mogu ništa javno da govorim."



BN televizija

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Meki

14.07.2016 18:00

Izgleda da je nekima vaznije da se ne prenese nadleznost nego da svi budemo sigurniji. Ono kad maxga stane na po puta!

ODGOVORITE
Name

narod.

14.07.2016 18:33

Svako, neka pazi svoj prag, pa će biti sve NA SVOME mestu. Dosta je tih Mektićevih mutnih poslova . Pod HITNO uzpostaviti teritirialnu odbranu! Kao što smo IMALI u YUGI. NAJPAMETNIJE bi vam bilo. Dodik neka to predloži' imamo puno pravo u RS-koj.

Name

re narod

14.07.2016 18:45

Pa ima dodikova policija ona ce date brani nemoj se sekirati slobodno spavaj

Name

za narod

14.07.2016 18:48

Može TO ali od buđžetlija , poslanika i ministara , naravno sa njihovim sinovima . Nema više da sirotinja gine za lopove .

Name

Najveci prevarant srpskog naroda

14.07.2016 20:45

Pogledajte sta kaze nas najveci prevarant: https://www.youtube.com/watch?v=7cDvqslXC3M

Name

TRN

14.07.2016 18:09

Pa samo nam je to falilo malo sto pljackaju i biju ljude po RS pa bi sad po cjeloj Bosni gonit to

ODGOVORITE
Name

Đole

14.07.2016 18:46

Bravo legendo MUP-a RS! Mektić nije jurišao na SFORovim oklopnim vozilima na policijske stanice i ostale institucije RS!

ODGOVORITE
Name

Neshvaćen

14.07.2016 22:38

Ne da nije jurišao, nego su ga tenkovi SFOR-a ganjali.

Name

kameleon

14.07.2016 18:46

A ja mislio ministar opet hapsi krupne ribe radi još krupnijeg kriminala. A on kaže da moramo svatiti da on ne može javno govoriti.

ODGOVORITE
Name

Zool

14.07.2016 18:51

Ovaj vise intervjua daje nego čela estrada zajedno.

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.07.2016 19:02

Mektiću, tebi su linčovali premijera Srbije. Nisi bio u stanju da tu priču isteraš na čistac. Umesto toga, ispalo je da je linč zvaničnika iz Srbije normalna i nekažnjiva stvar. Podnesi ostavku, čoveče! Brukaš sebe, brukaš nas, SDS će zbog tebe izgubiti dosta glasova. Moj je već izgubio, a nikad za drugu stranku glasao nisam.

ODGOVORITE
Name

Dida

14.07.2016 19:21

Nisi u pravu! Metkic je jedan od rijetki policajaca na visokoj funkciji koji želi iskreno da napravi neki pomak i reformise policiju tako da može djelovati na cijeloj teritorij zemlje .

Name

Dragan pravi

14.07.2016 19:32

A nije ti palo na pamet da je taj napad bila "zvaka za seljaka"? Prosto nije moguce da nisu nista uradili gledajuci da postoje snimci i ostalo...

Name

re

14.07.2016 19:36

Pa zasto on da istrazuje to se desilo u RS valjda Dodokova policija to treba istrazivati

Name

Dragan

14.07.2016 19:53

A ko ti kaže da Srbi žele da se policijom komanduje iz Sarajeva? Ja ne znam ni jednog Srbina u RS koji to hoće. Dodik će biti i proċi, ono što se prenese na Sarajevo ostaje. To ovaj pandurčić ne može da shvati.

Name

Dragan

14.07.2016 20:02

Re re: Kompleks u Potočarima ne obezbeđuje MUP RS, izuzet je iz nadležnosti. Obezbeđivale su ga Mektićeve zaptije, ne policija RS. Uzgred, MUP RS je podneo prijavu za taj događaj. Očekuješ da Tužilaštvo BiH reaguje? Ja ne!

Name

re re

14.07.2016 20:15

Pogledaj malo bolje vidis ces cak i u civilu su bili i ako nisu smeli zato se to i krije toliko nije sve kako ti mislis

Name

Pitanje za SNSD botove

14.07.2016 22:28

Kako ti, brate SRBine mozes reci da je DoDo zakon! SNSD u koaliciji sa Domovinom, bili u koaliciji sa SDA, Dodik dezerter i svercer! Skoro dobio dijagnozu da nije dobar u glavu! Laze svaku drugu, u Sarajevu! Laze svoj narod cim zine. Krade sta stigne! Kako mozes, ako si pravoslavni vijernik i SRBin da kazes da je degenerik zakon! Vi niste SRBi, vi ste izdajnici i jednog dana ce da vam bude sudjeno za to... Ako ne presudi vas narod, ima boga! Mada, vi ste ateisti, cim se boga ne bojite!

Name

Neshvaćen

14.07.2016 22:37

Tužilaštvu je SIPA podnijela izvještaj protiv dva lica za napad na Vučića, to što Tužilaštvo BiH ne radi kvalitetno nije odgovornost Mektića.

Name

Dragan

15.07.2016 05:15

A ko je rekao da je Dodik dobar? Meni je uvek bio antipatičan, moj glas nikad inao nije. SDS kritikujem jer u ovom sazivu nije na dobrom putu, previše podilaze Bakiru. Ili, ti misliš da gladač nema pravo da kritikuje rad onih za koje je glasao?

Name

francuz

14.07.2016 19:08

Jaka država hoću da kažem kako sam ono mislio ma ministar je ko beton

ODGOVORITE
Name

NN

14.07.2016 19:15

Imamo mi policiju da se nesmije niko ništa žalit i da čuvaju vlast .

ODGOVORITE
Name

Republikanac

14.07.2016 19:24

Vrlo je ozbiljna situacija. Mektić nesmotreno, neracionalno postupa. Za ove stvari, nužno, mora imati stav Srpske. I, u prethodnom, MORA konsultovati institucije Srpske, MUP i Vladu. Kao i za sajber borbu, informatičko društvo. Nema opravdavanja po ovome, i ne može se braniti. Srpska mora odbiti inicijative, odluke. Predsjednik Republike po ovoj problematici mora sazvati konsultacije, institucija Srpske i srpskih predstavnika u instutucijama BiH. Nakon toga zakazati sjednicu Narodne skupštine RS, predstaviti analizu i donijeti Odluku kojm se navedene Odluke neće primjenjivati na teritoriji Srpske i zahtijevati od srpskih predstavnika da sporne Odluke ne izglasaju, odnosno vrate u proceduru i blokiraju njeno provođenje.

ODGOVORITE
Name

bosanac

14.07.2016 20:30

Vase strateško djelovanje se uvijek svodi na nekakvu blokadu. Znate li vi ista odblokirati pa da ide bolje? Čini mi se da baš i ne znate ništa korisno uraditi. Samo odbaci, blokiraj, zakoči, pokradi....a onda se pitate što Vam mladi odlaze. Valda su siti Vaših blokada, kradja, praznih i šupljih priča a i Vas samih. Pametnom ne treba objašnjavati Vašu strategiju. Mladi su već odavno razumjeli. Pozdrav stratezima RS, sa dalekog i zaostalog zapada. Vama Vaša strategija u vašoj državi, a mi ćemo se snaći i na zaostalom zapadu.

Name

DRAGI DRAGIŠA

14.07.2016 19:36

DRAGIŠA,PA IMAMO MI 5O MUPOVA I BEZBJEDNOSNIH AGENCIJA, PA ZAR SAD TREBA I NEKA KOMISIJA DA SE OSNIVA KAO ZA TERORIZAM. ZNATE LI VI IŠTA NEGO KOMISIJE OSNIVATI. ALA LJUDI BRAĆO MOJA, ŠTA JE OVO.

ODGOVORITE
Name

Neshvaćen

14.07.2016 22:33

Nije to nikakva komisija, samo radno tijelo sastavljeno od predstavnika svih policijskih agencija kako bi na jednom mjestu imali sve informacije i svako bi preduzimao aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Name

Sarajevo

14.07.2016 21:02

Ovaj covek je Kralj, steta sto nema puno takvih kao Mektić bilo bi nam barem za 10% bolji zivot u FBIH i RS

ODGOVORITE
Name

miki

15.07.2016 07:20

Pa,povedi ga kuci neg iglenise sa tvojom nanom..

Name

tviter

15.07.2016 11:16

Nemoj tako.Uvrijedice se Ceda Jovanovic.On misli da je upravo on kod vas kralj.

Name

Sova

14.07.2016 21:18

Ovaj Mektic prica i ponaša se kao da je on predsednik.

ODGOVORITE
Name

Nedeljko

14.07.2016 22:08

Mile se posipa pepelom kao on sad obavio konsultacije sa njemackim ministrom i sa Vučićem sa kojim je prethodno sve dogovorio kao eto njemu Vučić savjetuje da prihvati SSP. Nemoj Mile prihvatati SSP evo imaš moju podršku jer kad ne prihvatiš automataki nema novih kredita što je dobro za nas u BiH jer svakako se zna da bi te pare išle za krpljenje rupa u budžetu i kupovinu socijalnog mira pred izbore

ODGOVORITE
Name

Uh, huh

14.07.2016 22:26

Ovo sve je za nevjerovati da se dešava. Kako narod može biti toliko retardiran? Što glasaju za bitange!

ODGOVORITE
Name

M.

15.07.2016 12:42

Mektic je pozitivan lik

ODGOVORITE
Name

markoni

15.07.2016 12:45

Mektić je čovjek za sva vremena!!

ODGOVORITE
Name

koda se nesto pita

15.07.2016 15:23

Sta ovaj petar djokic glumi,kad Dodik prdne on zadrhti,a kad baja zagalami on umire.

ODGOVORITE