Намирнице ефикасне у превенцији дијабетеса

Дијабетес није без разлога познат као тихи убица. Број људи који болује од ове болести је све већи, тако да је дијабетес првукао пажњу и алармирао цео свет. Међутим, постоје намирнице које ефикасно помажу у превенцији дијабатеса.

Здравље 14.07.2016 | 19:10
Намирнице ефикасне у превенцији дијабетеса
Гојазност, пасиван начин живота, недостатак физичке активности и потрошње калорија, слатка и масна храна, узроци су који доводе до дијабетеса. Како би се то спречило, потребно је конзумирати куркум, јагоде, сир, јогурт, црвено вино, цимет, јабуке и спанаћ.

Куркум садржи куркумин који одлаже, па чак и спречава дијабетес. Истина, потребно је још времена за истраживање како би се утврдили дугорочни ефекти кукрума, али су први резултати обећавајући.

Јагоде су веома укусне и треба их јести редовно. Научници тврде да помажу у активирању протеина у организму који смањује лош холестерол и крвне липиде, који доприносе развоју дијабетеса. Експерименти на мишевима су показали да јагоде помажу у снижавању глукозе у крви.

Сир и јогурт су такође ефикасни у превенцији дијабетеса. али искључиво немасни. Експерти верују да здраве бактерије које садрже имају корисне споредне ефекте.

Црвено вино садржи спој ресвератрол, који помаже функције шећера у крви регулишући инсулин. Међутим, то није разлог за испијање целе флаше. Кључ је у умерености.

Цимет има бројне позитивне ефекте на здравље, а између осталог снижава ниво глукозе у крви, али и ниво триглицерида, лошег холестерола, а истовремено побољшава осетљивост на инсулин. Цимет у праху можете ставити на тост или у кафу.

Јабуке садрже антоцијанин, спој који помаже у регулацији шећера у крви.

Спанаћ је богат хранљивим стварима, а британско истраживање је показало да конзумирање спанаћа дневно смањује ризик од дијабетеса за 14 одсто.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар