Ко је нови Србин у НБА, Стефан Јанковић и шта Мајами каже о њему?!

Још један потенцијални српски представник у НБА лиги није познат овдашној јавности. Прочитајте где је рођен, где је одрастао, у којој се репрезентацији види и шта га чека у новом тиму.

Кошарка 15.07.2016 | 23:30
Ко је нови Србин у НБА, Стефан Јанковић и шта Мајами каже о њему?!
Талентовани српски кошаркаш, студент Универзитета Хаваји, рођени Београђанин, жеља Партизана...

Тек неколико података и даље је познато о младом Стефану Јанковићу, новом кошаркашку Мајами Хита, који би могао да постане четврти активни представник наше земље у најјачој лиги на свету.

Вест да је потписао уговор са славном франшизом са Флориде имала је значајан одјек и у САД и у Србији.

Ипак, доступних одговора на питање: "Ко је Стефан Јанковић?" није било много. Стога, ево неколико података о њему.

Рођен је у Београду 1993. године, од родитеља Драга и Аиде Јанковић, који су у главни град Србије дошли из ратног Сарајева, града у којем су одрасли и у који су се њихови родитељи доселили из Црне Горе.

Ипак, иако је рођени Београђанин, Стефан не памти много Србију, јер се са родитељима преселио у Онтарио већ 1997.

"Канада нам је дала прилику, тако да и јесам Канађанин", рекао је једном приликом његов отац, син бившег репрезентативца Југославије у фудбалу.

"Моје порекло је српско, али сам Канађанин. Стефан нема двојно држављанство, већ само канадске папире. Рецимо само да је и он Канађанин и оставимо то тако", додао је Драго Јанковић.

Упркос селидби у Канаду, Стефан је одрастао у тамошњој српској заједници. До своје осме године није знао ни енглески језик, кретао се у српском друштву, посећивао православну цркву, а фудбал га је интересовао више од кошарке. Отац је издржавао породицу достављајући пице и возећи камионе од Торонта до Калифорније.

Упркос речима свог оца, Стефан не оставља дилему како се осећа.

"И даље прихватам све што ми је Канада дала и шансу коју је пружила мојим родитељима, али сам одрастао као Србин".

У своју родну земљу нови кошаркаш Мајамија први пут се вратио када је имао 12 година и када је дошао на сахрану деде.

"Мислим да сам тада загрлио бар 100 особа. Одмах сам осетио велику љубав. Било је то као да никад нисам ни одлазио. Осетио сам се заиста као код куће", памти Стефан.

На питање да ли је Канађанин или Србин, Јанковић се осврнуо и на речи свог оца.

"Он каже да сам Канађанин да би ме заштитио. Забринут је ако се истиче да сам Србин. Знате, он је мало старомодан и одрастао је као Србин током ратних година. Увек ме саветује да одговорим да сам Југословен, с обзиром на наше разноврсне корене. Каже ми: 'Када се збуниш, онда кажи да си бивши Југословен".

Када му фанови приђу са молбом да се потпише на канадску заставу, не пада му тешко. Међутим, Јанковић не крије да све до недавно није знао канадску химну, као и да нема жељу да игра за тамошњу репрезентацију.

МАЈАМИ: ШТА СТЕФАН ЗНА И ШТА БИ ТРЕБАЛО ДА ПОПРАВИ

Стефанове мисли тренутно су апсолутно усмерене ка борби за место у Мајамију, где га чека доказивање за останак у НБА лиги.

Дане у Лас Вегасу дефинитивно ће памтити по потписивању уговора са Хитом, али и са сусретом са легендарним Петом Рајлијем.

"Увек је изненађење када га видите изблиза. Све то је заиста било феноменално. Он је легенда. Он је највећи свих времена. Сјајно је било видети га", рекао је Јанковић.

А, шта кажу у организацији за њега и шта га очекује на Флориди?

Закључно са Јанковићевим потписом, састав Мајамија тренутно броји 16 играча. У тренинг кампу биће 20 места. Ако се Крис Бош врати здрав, а Џастис Винслоу уђе у стартну поставу, српски кошаркаш биће један од седморице који ће се борити за место на некој од високих позиција.

На тим местима, Мајами је задржао Џоша Мекробертса и Јудониса Хаслема, док је ангажовао искусни квартет Дерика Вилијамса, Лука Бебита, Џејмса Џонсона и Вилија Рида.

У случају да за Јанковића не буде места, чини се извесним да ће бити прослеђен у развојни тим, како би се развијао под надзором стручног штаба и евентуално био прекомандован у први тим.

Ево шта о Стефану каже Џуван Хуард, тренер екипе Мајамија на НБА Летњој лиги.

"За своју висину, овај дечко заиста зна да шутира. Показао је и да можемо да му додајемо лопту на ниском посту. Дефанзивно, може доста да се поправи. Може да ради боље посао у одбрани од пик-ен-рола, у заштити обруча и скоку у 'гужви'. Што више времена буде провео са нама, навикаваћемо га на културу Мајами Хита", рекао је помоћник Ерика Сполстре.

Џикић о Јанковићу

"Стефан Јанковић је играч којег бих волео да видим у нашем саставу, али нисмо једини који то желе. Конкуренција је жестока", рекао је о Јанковићу тренер Партизана Александар Џикић.

Стефан Јанковић висок је 211 центиметара, тежак 107 килограма и игра на крилним позицијама. На Универзитету Хаваји играо је претходне две године. У првој је просечно постизао 15,6 поена, уз 6,6 скокова, уз шут из игре од 54,3 одсто. У другој је одиграо 57 утакмица и просечно постизао 13,5 поена, уз 5,9 скокова и проценат из игре 52,4 одсто.

Извор: мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ја

16.07.2016 06:34

Ја мислио он из србије, србијанац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб-ин

16.07.2016 09:41

Е, мој Шабане! Србин је СРБИН где год био и одакле долазио, то треба да ти буде јасно! Као што онај из Русије није Русијанац, него РУС или онај из Шпаније није Шпанијанац, већ ШПАНАЦ! Избаци из своје главе то што си написао. Овај момак је СРБИН, који води порекло по родитељима из Сарајева, поникао у Београду, а одрастао и постао човек у Канади. Он је СРБИН!