Ko je novi Srbin u NBA, Stefan Janković i šta Majami kaže o njemu?!

Još jedan potencijalni srpski predstavnik u NBA ligi nije poznat ovdašnoj javnosti. Pročitajte gde je rođen, gde je odrastao, u kojoj se reprezentaciji vidi i šta ga čeka u novom timu.

Košarka 15.07.2016 | 23:30
Ko je novi Srbin u NBA, Stefan Janković i šta Majami kaže o njemu?!
Talentovani srpski košarkaš, student Univerziteta Havaji, rođeni Beograđanin, želja Partizana...

Tek nekoliko podataka i dalje je poznato o mladom Stefanu Jankoviću, novom košarkašku Majami Hita, koji bi mogao da postane četvrti aktivni predstavnik naše zemlje u najjačoj ligi na svetu.

Vest da je potpisao ugovor sa slavnom franšizom sa Floride imala je značajan odjek i u SAD i u Srbiji.

Ipak, dostupnih odgovora na pitanje: "Ko je Stefan Janković?" nije bilo mnogo. Stoga, evo nekoliko podataka o njemu.

Rođen je u Beogradu 1993. godine, od roditelja Draga i Aide Janković, koji su u glavni grad Srbije došli iz ratnog Sarajeva, grada u kojem su odrasli i u koji su se njihovi roditelji doselili iz Crne Gore.

Ipak, iako je rođeni Beograđanin, Stefan ne pamti mnogo Srbiju, jer se sa roditeljima preselio u Ontario već 1997.

"Kanada nam je dala priliku, tako da i jesam Kanađanin", rekao je jednom prilikom njegov otac, sin bivšeg reprezentativca Jugoslavije u fudbalu.

"Moje poreklo je srpsko, ali sam Kanađanin. Stefan nema dvojno državljanstvo, već samo kanadske papire. Recimo samo da je i on Kanađanin i ostavimo to tako", dodao je Drago Janković.

Uprkos selidbi u Kanadu, Stefan je odrastao u tamošnjoj srpskoj zajednici. Do svoje osme godine nije znao ni engleski jezik, kretao se u srpskom društvu, posećivao pravoslavnu crkvu, a fudbal ga je interesovao više od košarke. Otac je izdržavao porodicu dostavljajući pice i vozeći kamione od Toronta do Kalifornije.

Uprkos rečima svog oca, Stefan ne ostavlja dilemu kako se oseća.

"I dalje prihvatam sve što mi je Kanada dala i šansu koju je pružila mojim roditeljima, ali sam odrastao kao Srbin".

U svoju rodnu zemlju novi košarkaš Majamija prvi put se vratio kada je imao 12 godina i kada je došao na sahranu dede.

"Mislim da sam tada zagrlio bar 100 osoba. Odmah sam osetio veliku ljubav. Bilo je to kao da nikad nisam ni odlazio. Osetio sam se zaista kao kod kuće", pamti Stefan.

Na pitanje da li je Kanađanin ili Srbin, Janković se osvrnuo i na reči svog oca.

"On kaže da sam Kanađanin da bi me zaštitio. Zabrinut je ako se ističe da sam Srbin. Znate, on je malo staromodan i odrastao je kao Srbin tokom ratnih godina. Uvek me savetuje da odgovorim da sam Jugosloven, s obzirom na naše raznovrsne korene. Kaže mi: 'Kada se zbuniš, onda kaži da si bivši Jugosloven".

Kada mu fanovi priđu sa molbom da se potpiše na kanadsku zastavu, ne pada mu teško. Međutim, Janković ne krije da sve do nedavno nije znao kanadsku himnu, kao i da nema želju da igra za tamošnju reprezentaciju.

MAJAMI: ŠTA STEFAN ZNA I ŠTA BI TREBALO DA POPRAVI

Stefanove misli trenutno su apsolutno usmerene ka borbi za mesto u Majamiju, gde ga čeka dokazivanje za ostanak u NBA ligi.

Dane u Las Vegasu definitivno će pamtiti po potpisivanju ugovora sa Hitom, ali i sa susretom sa legendarnim Petom Rajlijem.

"Uvek je iznenađenje kada ga vidite izbliza. Sve to je zaista bilo fenomenalno. On je legenda. On je najveći svih vremena. Sjajno je bilo videti ga", rekao je Janković.

A, šta kažu u organizaciji za njega i šta ga očekuje na Floridi?

Zaključno sa Jankovićevim potpisom, sastav Majamija trenutno broji 16 igrača. U trening kampu biće 20 mesta. Ako se Kris Boš vrati zdrav, a Džastis Vinslou uđe u startnu postavu, srpski košarkaš biće jedan od sedmorice koji će se boriti za mesto na nekoj od visokih pozicija.

Na tim mestima, Majami je zadržao Džoša Mekrobertsa i Judonisa Haslema, dok je angažovao iskusni kvartet Derika Vilijamsa, Luka Bebita, Džejmsa Džonsona i Vilija Rida.

U slučaju da za Jankovića ne bude mesta, čini se izvesnim da će biti prosleđen u razvojni tim, kako bi se razvijao pod nadzorom stručnog štaba i eventualno bio prekomandovan u prvi tim.

Evo šta o Stefanu kaže Džuvan Huard, trener ekipe Majamija na NBA Letnjoj ligi.

"Za svoju visinu, ovaj dečko zaista zna da šutira. Pokazao je i da možemo da mu dodajemo loptu na niskom postu. Defanzivno, može dosta da se popravi. Može da radi bolje posao u odbrani od pik-en-rola, u zaštiti obruča i skoku u 'gužvi'. Što više vremena bude proveo sa nama, navikavaćemo ga na kulturu Majami Hita", rekao je pomoćnik Erika Spolstre.

Džikić o Jankoviću

"Stefan Janković je igrač kojeg bih voleo da vidim u našem sastavu, ali nismo jedini koji to žele. Konkurencija je žestoka", rekao je o Jankoviću trener Partizana Aleksandar Džikić.

Stefan Janković visok je 211 centimetara, težak 107 kilograma i igra na krilnim pozicijama. Na Univerzitetu Havaji igrao je prethodne dve godine. U prvoj je prosečno postizao 15,6 poena, uz 6,6 skokova, uz šut iz igre od 54,3 odsto. U drugoj je odigrao 57 utakmica i prosečno postizao 13,5 poena, uz 5,9 skokova i procenat iz igre 52,4 odsto.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ja

16.07.2016 06:34

Ja mislio on iz srbije, srbijanac

ODGOVORITE
Name

Srb-in

16.07.2016 09:41

E, moj Šabane! Srbin je SRBIN gde god bio i odakle dolazio, to treba da ti bude jasno! Kao što onaj iz Rusije nije Rusijanac, nego RUS ili onaj iz Španije nije Španijanac, već ŠPANAC! Izbaci iz svoje glave to što si napisao. Ovaj momak je SRBIN, koji vodi poreklo po roditeljima iz Sarajeva, ponikao u Beogradu, a odrastao i postao čovek u Kanadi. On je SRBIN!