Почела санација клизишта у Кобашу

Лакташка фирма „Нискоградња“ данас је почела санацију клизишта које је угрозило мезарје у Кобашу и дио магистралне саобраћајнице Србац – Дервента који пролази кроз ову мјесну заједницу. Клизиште у Кобашу је једно од бројних у србачкој општини која су настала у вријеме катастрофалних поплава у мају 2014. године.

Република Српска 14.07.2016 | 17:07
Почела санација клизишта у Кобашу
Исламска вјерска заједница из Кобаша обратила се општинској власти са молбом да се предузму мјере заштите мезарја у овом селу, у коме је због кретања земљишта почела деформација надгробних споменика, ограде и угрожавање гробних мјеста. С обзиром на то да је истовремено клизиште угрозило и магистрални пут који одржава „Нискоградња“, како је изјавио начелник Драго Ћирић, општина је аплицирала пројекат санације код ЈП „Путеви Републике Српске“ који је прихваћен. Одобрена су средства, и на тај начин у наредних мјесец дана овај проблем биће коначно ријешен.

„Биће изграђен потпорни зид 75 метара, који ће коштати око 80.000 марака“, рекао је начелник Српца Драго Ћирић, изражавајући задовољство што је дошло до реализације овог пројекта.



Почетку радова присуствовали су и представници Исламске вјерске заједнице на челу са ефендијом кобашким Мирзетом Пезером, који су такође изразили задовољство што је њиховом захтјеву удовољено.„Било је крајње вријеме да се изврши санација, јер би прве веће кише, бујичне воде и поплаве поново активирале клизиште,чиме би штете биле несагледиве“, казао је ефендија Пезер и изразио захвалност што су локална заједница и „Путеви Републике Српске“ помогли да се на овај начин заштити мјесно мезарје и џамија, али и сама саобраћајница. Задовољан је био и Џемил Мујкић, активиста ИВЗ и предсједник Одбора за изградњу просторија за мјесни Фудбалски клуб „Студенац“.

„Послије рата обновили смо рад клуба, али нисмо имали потребне услове за такмичење. Зато смо иницирали да, углавном акцијама, изградимо објекат за свлачионице и остале клупске просторије. Било је доста скептика, али смо истрајали и уз помоћ општине, донатора и пријатеља клуба објекат ставили под кров.



Зграда је површине24x8 метара на спрат, а до сада је коштала око 150.000 марака, рачунајући и вриједност радова. Похвалио бих општину за помоћ од 15.000 марака у грађевинском материјалу, Милана Скробоњу који је направио пројекат, Хасана Мујчића који је сам донирао 10.000 марака, али и још десетак људи – мајстора који су радили бесплатно. За опремање и стављање у функцију потребно је још око 50.000 марака што ћемо, вјерујем, обезбједити опет уз помоћ добрих људи“, каже Џемил Мујчић.

Он посебно истиче да је клуб вишенационалан, као и сама мјесна заједница, да се у овој средини не гледа ко је ко, већ колико ко вриједи, а свима је главна преокупација да се боље живи.

БН телевизија(С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар