Počela sanacija klizišta u Kobašu

Laktaška firma „Niskogradnja“ danas je počela sanaciju klizišta koje je ugrozilo mezarje u Kobašu i dio magistralne saobraćajnice Srbac – Derventa koji prolazi kroz ovu mjesnu zajednicu. Klizište u Kobašu je jedno od brojnih u srbačkoj opštini koja su nastala u vrijeme katastrofalnih poplava u maju 2014. godine.

Republika Srpska 14.07.2016 | 17:07
Počela sanacija klizišta u Kobašu
Islamska vjerska zajednica iz Kobaša obratila se opštinskoj vlasti sa molbom da se preduzmu mjere zaštite mezarja u ovom selu, u kome je zbog kretanja zemljišta počela deformacija nadgrobnih spomenika, ograde i ugrožavanje grobnih mjesta. S obzirom na to da je istovremeno klizište ugrozilo i magistralni put koji održava „Niskogradnja“, kako je izjavio načelnik Drago Ćirić, opština je aplicirala projekat sanacije kod JP „Putevi Republike Srpske“ koji je prihvaćen. Odobrena su sredstva, i na taj način u narednih mjesec dana ovaj problem biće konačno riješen.

„Biće izgrađen potporni zid 75 metara, koji će koštati oko 80.000 maraka“, rekao je načelnik Srpca Drago Ćirić, izražavajući zadovoljstvo što je došlo do realizacije ovog projekta.



Početku radova prisustvovali su i predstavnici Islamske vjerske zajednice na čelu sa efendijom kobaškim Mirzetom Pezerom, koji su takođe izrazili zadovoljstvo što je njihovom zahtjevu udovoljeno.„Bilo je krajnje vrijeme da se izvrši sanacija, jer bi prve veće kiše, bujične vode i poplave ponovo aktivirale klizište,čime bi štete bile nesagledive“, kazao je efendija Pezer i izrazio zahvalnost što su lokalna zajednica i „Putevi Republike Srpske“ pomogli da se na ovaj način zaštiti mjesno mezarje i džamija, ali i sama saobraćajnica. Zadovoljan je bio i Džemil Mujkić, aktivista IVZ i predsjednik Odbora za izgradnju prostorija za mjesni Fudbalski klub „Studenac“.

„Poslije rata obnovili smo rad kluba, ali nismo imali potrebne uslove za takmičenje. Zato smo inicirali da, uglavnom akcijama, izgradimo objekat za svlačionice i ostale klupske prostorije. Bilo je dosta skeptika, ali smo istrajali i uz pomoć opštine, donatora i prijatelja kluba objekat stavili pod krov.



Zgrada je površine24x8 metara na sprat, a do sada je koštala oko 150.000 maraka, računajući i vrijednost radova. Pohvalio bih opštinu za pomoć od 15.000 maraka u građevinskom materijalu, Milana Skrobonju koji je napravio projekat, Hasana Mujčića koji je sam donirao 10.000 maraka, ali i još desetak ljudi – majstora koji su radili besplatno. Za opremanje i stavljanje u funkciju potrebno je još oko 50.000 maraka što ćemo, vjerujem, obezbjediti opet uz pomoć dobrih ljudi“, kaže Džemil Mujčić.

On posebno ističe da je klub višenacionalan, kao i sama mjesna zajednica, da se u ovoj sredini ne gleda ko je ko, već koliko ko vrijedi, a svima je glavna preokupacija da se bolje živi.

BN televizija(S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar