Шабачка епархија жели да спријечи подјеле у српском народу

Епархија шабачка обавестила је Полицијску управу у Шапцу да је за 20 часова заказала освећење и откривање споменика "Никада више" у порти храма Светог Ђорђа у Белој Цркви и Духовну академију поводом убиства двојице жандарма на Ивањдан 7. јула 1941. године – Богдана Лончара и Миленка Браковића и поводом 70 година од убиства Драгољуба Михаиловића.

Србија 14.07.2016 | 14:45
Шабачка епархија жели да спријечи подјеле у српском народу
Споменик ће осветити, како је наведено из Епархије, епископ шабачки Лаврентије, а на Академији ће говорити песник и академик Господин Матија Бећковић.

"На овај корак Црква се одлучила, како би престале братске поделе и сукоби у српском народу, а афирмисала слога и јединство у складу са светосавским начелима и традицијама", стоји у писму Епархије упућеног ПУ Шабац.

"Поготово што је о поменутим догађајима и личностима свој суд дала једина релевантна инстанца наше државе – надлежни Суд, који је једини компетентан и позван да арбитрира и оцењује, пресуђује и квалификује поступке појединаца и њихово учешће у њима, њихову невиност или кривицу. За Српску православну цркву одлука Суда представља неприкосновену светињу, као што је то, уосталом, пракса и добар обичај и правило у свим развијеним демократијама великог света, коме тежимо."

Из Епархије су навели да "према њиховим, додуше непровереним и неутврђеним сазнањима са терена Рађевине, противници овог скупа прете и припремају провокације у виду скрнављења споменика преко пута цркве, који је посвећен убицама поменутих жандара".

"Зато вас о свему обавештавамо и молимо да обавестите Полицијску станицу у Крупњу да предузме све потребно да се најављене провокације спрече и онемогуће. Наша је жеља да све протекне на достојанствен начин, уз поштовање позитивних прописа наше државе, поштовање свачијег убеђења и опредељења, које не би смело да буде у супротности са одлукама судске власти и недопустивим поступцима који дерогирају те пресуде и одлуке", закључује се у допису Епархије шабачке Српске православне цркве.

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар