Šabačka eparhija želi da spriječi podjele u srpskom narodu

Eparhija šabačka obavestila je Policijsku upravu u Šapcu da je za 20 časova zakazala osvećenje i otkrivanje spomenika "Nikada više" u porti hrama Svetog Đorđa u Beloj Crkvi i Duhovnu akademiju povodom ubistva dvojice žandarma na Ivanjdan 7. jula 1941. godine – Bogdana Lončara i Milenka Brakovića i povodom 70 godina od ubistva Dragoljuba Mihailovića.

Srbija 14.07.2016 | 14:45
Šabačka eparhija želi da spriječi podjele u srpskom narodu
Spomenik će osvetiti, kako je navedeno iz Eparhije, episkop šabački Lavrentije, a na Akademiji će govoriti pesnik i akademik Gospodin Matija Bećković.

"Na ovaj korak Crkva se odlučila, kako bi prestale bratske podele i sukobi u srpskom narodu, a afirmisala sloga i jedinstvo u skladu sa svetosavskim načelima i tradicijama", stoji u pismu Eparhije upućenog PU Šabac.

"Pogotovo što je o pomenutim događajima i ličnostima svoj sud dala jedina relevantna instanca naše države – nadležni Sud, koji je jedini kompetentan i pozvan da arbitrira i ocenjuje, presuđuje i kvalifikuje postupke pojedinaca i njihovo učešće u njima, njihovu nevinost ili krivicu. Za Srpsku pravoslavnu crkvu odluka Suda predstavlja neprikosnovenu svetinju, kao što je to, uostalom, praksa i dobar običaj i pravilo u svim razvijenim demokratijama velikog sveta, kome težimo."

Iz Eparhije su naveli da "prema njihovim, doduše neproverenim i neutvrđenim saznanjima sa terena Rađevine, protivnici ovog skupa prete i pripremaju provokacije u vidu skrnavljenja spomenika preko puta crkve, koji je posvećen ubicama pomenutih žandara".

"Zato vas o svemu obaveštavamo i molimo da obavestite Policijsku stanicu u Krupnju da preduzme sve potrebno da se najavljene provokacije spreče i onemoguće. Naša je želja da sve protekne na dostojanstven način, uz poštovanje pozitivnih propisa naše države, poštovanje svačijeg ubeđenja i opredeljenja, koje ne bi smelo da bude u suprotnosti sa odlukama sudske vlasti i nedopustivim postupcima koji derogiraju te presude i odluke", zaključuje se u dopisu Eparhije šabačke Srpske pravoslavne crkve.

BN televizija (V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar