Да ли ће Србија увести доживотну робију?

У Србији се дигла велика прашина откако је објављена вијест да је монструм Владица Рајковић силовао, а потом и брутално убио Анђелину Стефановић (3), након чега је признао да је лишио живота и Драгану Станковић (46). Скоро сви су сагласни да би под хитно требало да се уведе доживотна робија за најсуровије злочине.

Србија 14.07.2016 | 14:01
Да ли ће Србија увести доживотну робију?
Осим тога, грађани Србије траже да се уведе и смртна казна, међутим стручњаци и државници кажу да је то исувише драстична мјера и "да се на насиље не смије одговарати насиљем", а и сам премијер Александар Вучић је одбацио ту могућност, али је најави пооштрење казни за насилнике.

"Поставља се питање да ли би смртна казна спријечила убице из Вратарнице и Житишта, или убицу Тијане Јурић, да почине такве злочине. Ја нисам сигуран. Смртна казна није рјешење, не би она спријечила кретена да силује дијете. Кључно питање је шта можемо да урадимо да спријечимо насиље, а не да узвраћамо истом мјером", поручио је он.

Иначе, још у мају прошле године је било приче о увођењу смртне казне, када је сачињен нови Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика. Тим актом би се укинула досадашња максимална казна од 40 година и замјенила са 20 година или доживотном робијом.

Нацрт је израдио Министарство правде, али се он још није нашао у скупштинској процедури, иако је било говора да ће се то догодити у септембру прошле године. С обзиром на посљедњи талас насиља и монструозних злочина у Србији, јавност тражи што хитније разматрање изнесених приједлога и да се уведе много строжије казне за злочинце и насилнике.

Он предвиђа између осталог и да се максимална казна од 40 година замјени доживотним затвором, с тим да се такав осуђених условно може отпустити ако је издржао 25 година.

Међу најгласнијима за увођење доживотне робије је и Игор Јурић, отац несрећно настрадала Тијане.

"Знам да ће многи рећи да доживотна робија није довољна и да је чак и смртна казна блага за најтеже злочине, посебно над дјецом. Наравно да се као отац жртве слажем с тим, али ово је тренутно са правне стране једино што можемо и морамо да учинимо", рекао је он.

Љекар и бивши посланик, Душан Милисављевић, сагласан је да они који изврше злочин над дјететом треба да добију максималну затворску казну.

"Залажем се и за обавезан регистар и јавно објављивање педофила, забрану њиховог присуства у близини вртића и школа, као и увођење андрогиних блокада (хемијске кастрације)", испричао је он за "Информер".

Адвокат Зора Добричанин каже да би увођење и смртне и доживотне робије био "историјски корака уназад":

"Законодавац никако не смије да се руководи тренутним популизмом и мијења већ постјећи закон, који је довољно ригидан. Казна од 40 година је више него адекватна за све оне који су починили најтежа кривична дјела", сматра она.

С друге стране, адвокат Тома Фила казао је да је доживотно казна или 40 година робије потпуно иста ствар.

"По мени, 20 година затвора је сасвим довољно, јер ко толико одробија, то више није човјек, то је само љуштура.

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

са

14.07.2016 12:11

Не мозе смртна казна. СРБИЈА је цланица Вијеца европе. Ни једна цланица тог тијела не смије увести смртну казну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

14.07.2016 23:40

Са смртном казном се НЕМОЗЕ у Европу, и то наси политицари добро знају. Ја сам такодје против повратка смртне казне и абортуса (цедоморства) зато сто сматрамда је зивот дар од Бога и да зато нико нема право да другоме зивот узме поготово када се ЗНА да нико зивот никоме није дао. Медјутим, због повецања криминалитета или разни злоцина медју градјанима СРБије која треба прије свега да буде безбједна земља у којој це сви градјани слободно да зиве, надлезне власти вјеривати зато поново размисљјају о томе како да оне за поједине врсте злоцина поцињене од стране преступника посебно над дјецом опет уведу смртну казну! НЕКА одлука буде по милости Бозијој и вољи народној!

Name

родитељ

14.07.2016 14:27

За педофиле треба увести јавни линц до смрти..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУЛУДИ ПОСМАТРАЦ

15.07.2016 08:12

КАСТРАЦИЈА ЈЕДИНО РЕСЕЊЕ И ИСПРАВО И ПРЕД БОГОК И ПРЕД НАРОДОМ.

ОДГОВОРИТЕ