Da li će Srbija uvesti doživotnu robiju?

U Srbiji se digla velika prašina otkako je objavljena vijest da je monstrum Vladica Rajković silovao, a potom i brutalno ubio Anđelinu Stefanović (3), nakon čega je priznao da je lišio života i Draganu Stanković (46). Skoro svi su saglasni da bi pod hitno trebalo da se uvede doživotna robija za najsurovije zločine.

Srbija 14.07.2016 | 14:01
Da li će Srbija uvesti doživotnu robiju?
Osim toga, građani Srbije traže da se uvede i smrtna kazna, međutim stručnjaci i državnici kažu da je to isuviše drastična mjera i "da se na nasilje ne smije odgovarati nasiljem", a i sam premijer Aleksandar Vučić je odbacio tu mogućnost, ali je najavi pooštrenje kazni za nasilnike.

"Postavlja se pitanje da li bi smrtna kazna spriječila ubice iz Vratarnice i Žitišta, ili ubicu Tijane Jurić, da počine takve zločine. Ja nisam siguran. Smrtna kazna nije rješenje, ne bi ona spriječila kretena da siluje dijete. Ključno pitanje je šta možemo da uradimo da spriječimo nasilje, a ne da uzvraćamo istom mjerom", poručio je on.

Inače, još u maju prošle godine je bilo priče o uvođenju smrtne kazne, kada je sačinjen novi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika. Tim aktom bi se ukinula dosadašnja maksimalna kazna od 40 godina i zamjenila sa 20 godina ili doživotnom robijom.

Nacrt je izradio Ministarstvo pravde, ali se on još nije našao u skupštinskoj proceduri, iako je bilo govora da će se to dogoditi u septembru prošle godine. S obzirom na posljednji talas nasilja i monstruoznih zločina u Srbiji, javnost traži što hitnije razmatranje iznesenih prijedloga i da se uvede mnogo strožije kazne za zločince i nasilnike.

On predviđa između ostalog i da se maksimalna kazna od 40 godina zamjeni doživotnim zatvorom, s tim da se takav osuđenih uslovno može otpustiti ako je izdržao 25 godina.

Među najglasnijima za uvođenje doživotne robije je i Igor Jurić, otac nesrećno nastradala Tijane.

"Znam da će mnogi reći da doživotna robija nije dovoljna i da je čak i smrtna kazna blaga za najteže zločine, posebno nad djecom. Naravno da se kao otac žrtve slažem s tim, ali ovo je trenutno sa pravne strane jedino što možemo i moramo da učinimo", rekao je on.

Ljekar i bivši poslanik, Dušan Milisavljević, saglasan je da oni koji izvrše zločin nad djetetom treba da dobiju maksimalnu zatvorsku kaznu.

"Zalažem se i za obavezan registar i javno objavljivanje pedofila, zabranu njihovog prisustva u blizini vrtića i škola, kao i uvođenje androginih blokada (hemijske kastracije)", ispričao je on za "Informer".

Advokat Zora Dobričanin kaže da bi uvođenje i smrtne i doživotne robije bio "istorijski koraka unazad":

"Zakonodavac nikako ne smije da se rukovodi trenutnim populizmom i mijenja već postjeći zakon, koji je dovoljno rigidan. Kazna od 40 godina je više nego adekvatna za sve one koji su počinili najteža krivična djela", smatra ona.

S druge strane, advokat Toma Fila kazao je da je doživotno kazna ili 40 godina robije potpuno ista stvar.

"Po meni, 20 godina zatvora je sasvim dovoljno, jer ko toliko odrobija, to više nije čovjek, to je samo ljuštura.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

sa

14.07.2016 12:11

Ne moze smrtna kazna. SRBIJA je clanica Vijeca evrope. Ni jedna clanica tog tijela ne smije uvesti smrtnu kaznu.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

14.07.2016 23:40

Sa smrtnom kaznom se NEMOZE u Evropu, i to nasi politicari dobro znaju. Ja sam takodje protiv povratka smrtne kazne i abortusa (cedomorstva) zato sto smatramda je zivot dar od Boga i da zato niko nema pravo da drugome zivot uzme pogotovo kada se ZNA da niko zivot nikome nije dao. Medjutim, zbog povecanja kriminaliteta ili razni zlocina medju gradjanima SRBije koja treba prije svega da bude bezbjedna zemlja u kojoj ce svi gradjani slobodno da zive, nadlezne vlasti vjerivati zato ponovo razmisljjaju o tome kako da one za pojedine vrste zlocina pocinjene od strane prestupnika posebno nad djecom opet uvedu smrtnu kaznu! NEKA odluka bude po milosti Bozijoj i volji narodnoj!

Name

roditelj

14.07.2016 14:27

Za pedofile treba uvesti javni linc do smrti..

ODGOVORITE
Name

SULUDI POSMATRAC

15.07.2016 08:12

KASTRACIJA JEDINO RESENJE I ISPRAVO I PRED BOGOK I PRED NARODOM.

ODGOVORITE