Вишња као аспирин

Истраживања, обављена пре неколико година у Сједињеним Државама, указују да вишња има изузетно терапеутско дејство. Чак толико је добра да би је требало ставити у апотекарске рафове, кажу научници.

Здравље 14.07.2016 | 07:04
Вишња као аспирин
Киселост овог воћа одржава црвене пигменте дуже него што је то случај са сладуњавом трешњом. Антхоцуанин, пигмент за који се претпоставља да доприноси здрављу, стабилан је при нижој ПХ киселинској вредности, а опада како она расте и приближава се укусу трешње.

Неколико истраживања у претходном периоду с разлогом се усмерило на вишњу. Кроз њих је потврђено да конзумирање овог воћа смањује бол у мишићима, нарочито код особа које се интензивније физички ангажују само повремено. То су сви они који радни део недеље проводе седећи по канцеларијама, а у дане викенда практикују рекреативни спорт. Осим тога, вишња умањује ризик од добијања шећера, те од оболења везаних за кардиоваскуларни систем.

Једна студија показала је да конзумирање 50-так свежих вишања дневно, смањује могућност упале мишића код, иначе, здравих људи. Такође, доказано је да сок од овог воћа значајно редукује бол мишића и убрзава опоравак особа које су озледиле мускулаторни систем. Исти састојци умањују вероватноћу добијања дијабетеса, а брана су повратку сувишне телесне тежине код ригорозних дијета.

Студија уз учешће стручњака Министарства пољопривреде САД укључивала је 18 мушкараца и жена који су у дневни мени увели и 280 грама, односно око 50-так вишања. Јели су их узастопно месец дана. Мерење реактивног Ц протеина пре и у току експеримента, показало је да је његов ниво опао за осам процената током прве две недеље, а после месец дана за додатних 17 одсто. Овај протеин повећава ризик од дијабетеса и кардиоваскуларних тегоба, а његов ниво се повећава за време болести.

Осим тога, дијагностички маркер мишићних упала, назван рантес, опао је за 21 проценат до краја истраживања, а у наредних 28 дана још за 15 одсто. Истраживачи су закључили да су ови резултати веома обећавајући и препоручили су наставак истраживања благотворних својстава вишње. Они су указали и на чињеницу да будућа истраживања треба да обухвате и сокове од вишње зато што ово воће у свежем облику и није баш доступно купцима. Препорука укључује и друге врсте воћа са сличним карактеристикама.

Научници са Универзитета Вермонт истраживали су дејство сока о вишње. Своје лабораторије су снабдели соковима произведеним без термичке обраде, али и оним који су прошли класичан производни циклус. У индистрији напитака, иначе, технолошки поступак најчешће подразумева термалну фазу због чега се губе воћни пигменти који су температурно осетљиви. А међу њима су и они који повећавају отпорност мишића на упале и спречавају ризик од поменутих болести.

А. Ј. Коноли приволео је 14-орицу својих колега да током две недеље пију ове сокове са соком од јабуке. У једној седмици су конзумирали сок од јабуке помешан са чистим вишњиним соком, а у другој јабуку са додатком напитка који је направљен на бази синтетичког укуса вишње. Количина напитка сваког дана одговарала је нутрицијској вредности 50 свежих вишања. У међувремену су изводили физичке вежбе које су им изазвале јаке болове у раменима.

Учесници експеримента су замољени да оцене бол мишића на скали до 10. За време конзумирања синтетизованог напитка од вишње, просечна оцена је износила 3,2. У недељи у којој су пили чисти вишњин сок, средња оцена је била 2,4. Утврђено је да је за време конзумирања вештачког напитка бол јењавао 48 сати, док је при конзумирању природног сока нестајао за упола мање времена. На крају, привремени губитак снаге уз праву вишњу износио је само четири одсто, док је у другом случају досезао 22 процента.

Заштита од оштећења мишића и болова коју омогућава сок од вишње једнака је многим лековима за упалу, констатова је Коноли. И то не једино он. Маралдхран Г. Наир и његови сарадници са Државног универзитета у Мичигену већ 15 година испитују терапеутске карактеристике вишње. Пре шест година, Наиров тим је доказао да конзумација 20 вишања дневно повећава отпорност организма на упале и то за 10 пута више од аспирина. Осим тога, ефекат који се постиже конзумирањем вишања дуже траје.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар