Шта се заиста догоди са кожом када поцрни на сунцу?

Тамњење коже одговор је на мутације које се догоде у људском ДНК када смо изложени сунчевим зракама.

Здравље 14.07.2016 | 07:03
Шта се заиста догоди са кожом када поцрни на сунцу?
"При сунчању кожа се оштећује на ћелијском нивоу и управо та микроскопска штета може на крају да изазове развој ћелија тумора", објашњава Александар Секулић, дерматолог у америчкој клиници Маyо. Када су ћелије коже изложене сунчевим УВ зрацима, пребацују се у сигурносни начин рада па ћелије на површини коже почињу да примају ћелије тамнијег пигмента, меланоците које стварају пигмент меланин. На тај начин меланоцит спречава продирање УВ зрака у најкорисније делове ћелија коже.

Ћелије затим тај пигмент гомилају на површини ћелијског нуклеуса, и на тај начин стварају заштиту попут кишобрана. Када се пигмент нагомила, коже постане тамнија. Што је кожа више изложена сунцу, то се пигментирани штит више ствара.

"Због тога кожа постаје све тамнија што више времена проводите на сунцу. Особе са светлијим тоном коже не могу да створе довољно пигмента, односно заштите. Што је заштитни кишобран светлији, то има више рупа и због тога слабије штити", описује Секулић. Међутим, чак и код особа које лако поцрне, овај природни штит никада не пружа потпуну заштиту и не може да замени заштиту коју даје крема за сунчање.

КАКО ПРАВИЛНО УПИТИ ВИТАМИН Д?

Већина дерматолога препоручује кориштење креме за сунчање с минималним фактором 30 како бисте се заштитили од штете коју могу изазвати сунчеви зраци. Могућа штета укључује и мутације ДНК које могу да изазову рак коже и слабљење везивног ткива чија је последица појава бора, обешене коже и сунчевих пега. Треба нагласити и да су људи с тамнијом бојом коже, иако природно обдарени с пуно меланина без обзира излагали се сунцу или не, такође подложни појави рака коже и другим облицима штете настале од сунчевих зрака.

Додатна доза витамина Д свима нам добро дође, али када се излажемо сунцу то увек треба радити правилно. Штитите се кремом с минималним фактором заштите 30 (и поновно је наносите током сунчања), носите не[то на глави и што више времена проводите у хладу.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар