Анализа: Гонзало Игуаин бира етикету...!

А) идол, Б) издајник, Ц) шампион, Д) плаћеник?! Шта ће одабрати Пипита?

Фудбал 15.07.2016 | 13:30
Анализа: Гонзало Игуаин бира етикету...!
Шта ће бити са Гонзалом Игуаином? Питање број један на Апенинима. Али и шире. Који ће пут у каријери одабрати један од најбољих светских нападача и последњих аутентичних „деветки“? Опција је много, све су атрактивне, милиони засипају Пипиту са свих страна... А он може да изабере саму једну опцију и да прихвати ризик који тај избор носи са собом.

Опција А - останак у Наполију

Игуаин је идол Напуља. Још од времена Марадоне ниједан играч није био тако вољен и обожаван подно Везува. Ни Хамшик, ни Лавеци, ни Кавани... Откако је из Реала дошаоИгуаин, клуб из сезоне у сезону смањује заостатак за Јувентусом и оживљава сан Наполитанаца о Скудету. Без Игуаина ти снови пуцају као мехур од сапунице. Управо јеПипитина чаробна прошла сезона била разлог што је Наполи дисао за врат Јувентусу и што су Бјанконери тек у финишу сезоне, у директном окршају успели да преломе питање шампиона. Сваки гол Игуаина је изазивао ерупцију одушевљења на Сан Паолу уз култне сцене када спикер на стадиону пали масу уз оно чувено „Гон-За-Ло“... Зато је останак Игуаина од кључног значаја за Де Лаурентисов пројекат и нови напад на шампионску круну.

Али овог лета Наполитанци мирно не спавају. Игуаин је ближи неко икада одласку из Напуља. Свестан је да се неће наосвајати трофеја у Наполију. Има откупну клаузулу од 94.000.000 евра. До пре неколико месеци је изгледало као научна фантастика да ће неко желети да плати поменуту суму, али овог лета је све могуће јер нас очекује најскупљи прелазни рок у историји фудбала.

Свестан је тога и Де Лаурентис, па је Пипити понудио нови уговор с обзиром да актуелни истиче у лето 2018. године. Спреман је да га учини најплаћенијим играчем Серије А са годишњом платом од 7.500.000 евра по сезони. Међутим, Игуаин је већ одбио нови уговор вредан 7.000.000 евра годишње.

„Као што Де Лаурентис има право да инсистира на откупној калузули, тако и мој брат има право да одбије нови уговор. Када је долазио у Наполи, Гонзало је имао обећања о великом пројекту који подразумева играње у Лиги шампиона, освајање Ксудета, сталан напредак екипе и довођење адекватних појачања. Није у реду што је клуб игнорисао нека од тих обећања. Имамо валидан уговор који ћемо поштовати, али нови нећемо потписати“,рекао је Николас Игуаин, брат и менаџер аргентинског нападача.

Опција Б - одлазак у Јувентус

Многи Наполитанци неће опростити одлазак Игуаину, али неки ће разумети његове мотиве. Међутим, ниједан човек у Напуљу неће опростити Аргентинцу ако пређе у Јувентус. У Напуљу не постоји омраженији клуб од Јувентуса. Не само због претходне сезоне, већ због деценија скандала и трзавица на релацији Торино - Напуљ. Једном је Марадона рекао: „Они су фабрика, а не фудбалски клуб“ што Наполитанци данас са радошћу понављају.  

Јувентус је овог лета изгубио Морату. Ту су Дибала, Манџукић и Заза, али за освајање Лиге шампиона (што је последњих година клупска опсесија јер је Јуве добио имиџ вечитог губитника у борби за клемпави пехар), потребан је још један убитачан голгетер. Права деветка. Гол машина. А од Игуаина их је мало бољих на свету... На прсте једне руке могу да се преброје. Јувентус је до сада скривао све потезе везане за испитивање тла и шанси да доведе Игуаина.

Међутим, данас је Италијом прострујала вест да је компанија Ексор дала „ОК“ за довођење Пипите. За оне који не знају, реч је о гиганту у власништву породице Ањели. У саставу овог конгломерата вредног 12 милијарди долара су Фијат Крајслер, Ферари али и 64 одсто власништва над Јувентусом. Када они дају зелено светло, Јуве нема лимите. Трансфер експерти на директорским функцијама у Јувентусу, Марота и Паратићи ће имати одрешене руке да разбију клупску касу и доведу најскупље појачање у историји Јувентуса.

Не иде уз имиџ Старе даме да троши толики новац, али морају да иду у корак са конкуренцијом у Европи, пошто су ону на домаћем тлу одавно прегазили. Можда се чека и епилог са Полом Погбом. Клупска каса је пуна, прелива се, али са 120.000.000 евра од евентуалне продаје Француза у Манчестер Јунајтед, Јуве би Игуаина довео без преговора. И добио кључног играча са којим би напао Лигу шампиона. Наравно, тог дана би Игуаин био прецртан за сва времена подно Везува... Неки људи из Јувентуса су претходних дана причали са Николасом Игуаином, тако да Јуве није без шанси.

Опција Ц - Арсенал, Челси, Атлетико, ПСЖ, Бајерн...

Ако буде морао да остане без Игуаина, Де Лаурентис ће учинити све да играч не заврши у Јувентусу. То би био много тежак ударац за све што су он и Наполи радили претходних година. Велика имена ионако избегавају Наполи иако Де Лаурентис нуди добар новац. Тек после овога би Наполитанци остали зацементирани као Б класа европског фудбала. Зато ћеДе Лаурентис у случају продаје, прво разматрати клубове из иностранства. А готово да нема великог клуба који није бацио око на Пипиту. Када је прелазио у Наполи, Игуаин је тог лета практично имао договорен трансфер у Арсенал. Венгер га још није заборавио и према озбиљним изворима са Острва попут Скај Спортса, Професор је спреман да плати 50.000.000 евра и приде дода Оливијеа Жируа у замену за Пипиту.

„Не постоји страх да се Оливије пресели у Напуљ, то је феноменалан град. Тамо би уживао у животу, а врста фудбала коју форсира Наполијев тренер Сари би била идеална за центарфора попут њега“, рекао је данас Жируов менаџер, Микел Мануело.

Али Арсенал није једини. Игуаина већ годинама сања земљак Чоло Симеоне, а у Атлетику је стекао толики кредит да би му клуб изашао у сусрет и обезбедио неку бруталну суму новца за довођење некадашњег нападача Реала. Симеоне инсистира на куповини врхунског голгетера, а Игуаин предводи листу на којој су резервне опције Кавани, Дијего Коста, Икарди, Гамеиро...

Антонио Конте би такође радо видео Аргентинца у дресу Челсија ако се реши Дијега Косте, ПСЖ тражи замену за Ибрахимовића и Игуаин делује као једна од ретких достојних тог задатка, а и Карло Анчелоти је замолио управу Бајерну да му поклони Пипиту. То су све добре опције за Игуаина и сигурно боље за Де Лаурентиса од трансфера у Јувентус. Са свим поменутим клубовима би Пипита имао шансу да освоји Лигу шампина (са Чесијем тек за две године), да оствари још неке тимске и индивидуалне резултате који у Напуљу нису реални. И наравно, био би боље плаћен.

Опција Д - Кина

Невероватне вести гласе да је кинески Хебеј спреман да Игуаину понуди монструозних 50.000.000 евра по сезони! Дакле, око 1.000.000 евра недељно. Таква понуда није забележена у историји фудбала, али са Кинезима се не треба шалити. Ако су могли да Хулкаучине најплаћенијим играчем света са 20.000.000 евра годишње, зашто не би направили и још већу лудорију са Игуаином. Пипита би постао највеће име које је отишло у Кину и нека врста озбиљне поруке Европљанима да кинески клубови могу да узму и највеће. Хебеј је већ довео Лавеција, Жервиња, Мбију, Какуту...

Наравно захваљујући баснословним уговорима. Клуб је у власништву једног од најбогатијих Кинеза. Милијардера чија компанија је највећа у трговини некретнинама у земљи. Богатство му се процењује на пет милијарди долара, а фудбал му дође као демонстрација моћи у дуелима са ривалима који су у власништву његових пословних конкурената. Сама игра га претерано не занима и само једном је за годину дана био на стадиону. Према неким информацијама, Игуаин још не размишља о Кини, али суочава се понудом какву није добио ниједан спортсиста у историји. Да ли се тек тако може одбити 50.000.000 евра за 365 дана? 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар