Analiza: Gonzalo Iguain bira etiketu...!

A) idol, B) izdajnik, C) šampion, D) plaćenik?! Šta će odabrati Pipita?

Fudbal 15.07.2016 | 13:30
Analiza: Gonzalo Iguain bira etiketu...!
Šta će biti sa Gonzalom Iguainom? Pitanje broj jedan na Apeninima. Ali i šire. Koji će put u karijeri odabrati jedan od najboljih svetskih napadača i poslednjih autentičnih „devetki“? Opcija je mnogo, sve su atraktivne, milioni zasipaju Pipitu sa svih strana... A on može da izabere samu jednu opciju i da prihvati rizik koji taj izbor nosi sa sobom.

Opcija A - ostanak u Napoliju

Iguain je idol Napulja. Još od vremena Maradone nijedan igrač nije bio tako voljen i obožavan podno Vezuva. Ni Hamšik, ni Laveci, ni Kavani... Otkako je iz Reala došaoIguain, klub iz sezone u sezonu smanjuje zaostatak za Juventusom i oživljava san Napolitanaca o Skudetu. Bez Iguaina ti snovi pucaju kao mehur od sapunice. Upravo jePipitina čarobna prošla sezona bila razlog što je Napoli disao za vrat Juventusu i što su Bjankoneri tek u finišu sezone, u direktnom okršaju uspeli da prelome pitanje šampiona. Svaki gol Iguaina je izazivao erupciju oduševljenja na San Paolu uz kultne scene kada spiker na stadionu pali masu uz ono čuveno „Gon-Za-Lo“... Zato je ostanak Iguaina od ključnog značaja za De Laurentisov projekat i novi napad na šampionsku krunu.

Ali ovog leta Napolitanci mirno ne spavaju. Iguain je bliži neko ikada odlasku iz Napulja. Svestan je da se neće naosvajati trofeja u Napoliju. Ima otkupnu klauzulu od 94.000.000 evra. Do pre nekoliko meseci je izgledalo kao naučna fantastika da će neko želeti da plati pomenutu sumu, ali ovog leta je sve moguće jer nas očekuje najskuplji prelazni rok u istoriji fudbala.

Svestan je toga i De Laurentis, pa je Pipiti ponudio novi ugovor s obzirom da aktuelni ističe u leto 2018. godine. Spreman je da ga učini najplaćenijim igračem Serije A sa godišnjom platom od 7.500.000 evra po sezoni. Međutim, Iguain je već odbio novi ugovor vredan 7.000.000 evra godišnje.

„Kao što De Laurentis ima pravo da insistira na otkupnoj kaluzuli, tako i moj brat ima pravo da odbije novi ugovor. Kada je dolazio u Napoli, Gonzalo je imao obećanja o velikom projektu koji podrazumeva igranje u Ligi šampiona, osvajanje Ksudeta, stalan napredak ekipe i dovođenje adekvatnih pojačanja. Nije u redu što je klub ignorisao neka od tih obećanja. Imamo validan ugovor koji ćemo poštovati, ali novi nećemo potpisati“,rekao je Nikolas Iguain, brat i menadžer argentinskog napadača.

Opcija B - odlazak u Juventus

Mnogi Napolitanci neće oprostiti odlazak Iguainu, ali neki će razumeti njegove motive. Međutim, nijedan čovek u Napulju neće oprostiti Argentincu ako pređe u Juventus. U Napulju ne postoji omraženiji klub od Juventusa. Ne samo zbog prethodne sezone, već zbog decenija skandala i trzavica na relaciji Torino - Napulj. Jednom je Maradona rekao: „Oni su fabrika, a ne fudbalski klub“ što Napolitanci danas sa radošću ponavljaju.  

Juventus je ovog leta izgubio Moratu. Tu su Dibala, Mandžukić i Zaza, ali za osvajanje Lige šampiona (što je poslednjih godina klupska opsesija jer je Juve dobio imidž večitog gubitnika u borbi za klempavi pehar), potreban je još jedan ubitačan golgeter. Prava devetka. Gol mašina. A od Iguaina ih je malo boljih na svetu... Na prste jedne ruke mogu da se prebroje. Juventus je do sada skrivao sve poteze vezane za ispitivanje tla i šansi da dovede Iguaina.

Međutim, danas je Italijom prostrujala vest da je kompanija Eksor dala „OK“ za dovođenje Pipite. Za one koji ne znaju, reč je o gigantu u vlasništvu porodice Anjeli. U sastavu ovog konglomerata vrednog 12 milijardi dolara su Fijat Krajsler, Ferari ali i 64 odsto vlasništva nad Juventusom. Kada oni daju zeleno svetlo, Juve nema limite. Transfer eksperti na direktorskim funkcijama u Juventusu, Marota i Paratići će imati odrešene ruke da razbiju klupsku kasu i dovedu najskuplje pojačanje u istoriji Juventusa.

Ne ide uz imidž Stare dame da troši toliki novac, ali moraju da idu u korak sa konkurencijom u Evropi, pošto su onu na domaćem tlu odavno pregazili. Možda se čeka i epilog sa Polom Pogbom. Klupska kasa je puna, preliva se, ali sa 120.000.000 evra od eventualne prodaje Francuza u Mančester Junajted, Juve bi Iguaina doveo bez pregovora. I dobio ključnog igrača sa kojim bi napao Ligu šampiona. Naravno, tog dana bi Iguain bio precrtan za sva vremena podno Vezuva... Neki ljudi iz Juventusa su prethodnih dana pričali sa Nikolasom Iguainom, tako da Juve nije bez šansi.

Opcija C - Arsenal, Čelsi, Atletiko, PSŽ, Bajern...

Ako bude morao da ostane bez Iguaina, De Laurentis će učiniti sve da igrač ne završi u Juventusu. To bi bio mnogo težak udarac za sve što su on i Napoli radili prethodnih godina. Velika imena ionako izbegavaju Napoli iako De Laurentis nudi dobar novac. Tek posle ovoga bi Napolitanci ostali zacementirani kao B klasa evropskog fudbala. Zato ćeDe Laurentis u slučaju prodaje, prvo razmatrati klubove iz inostranstva. A gotovo da nema velikog kluba koji nije bacio oko na Pipitu. Kada je prelazio u Napoli, Iguain je tog leta praktično imao dogovoren transfer u Arsenal. Venger ga još nije zaboravio i prema ozbiljnim izvorima sa Ostrva poput Skaj Sportsa, Profesor je spreman da plati 50.000.000 evra i pride doda Olivijea Žirua u zamenu za Pipitu.

„Ne postoji strah da se Olivije preseli u Napulj, to je fenomenalan grad. Tamo bi uživao u životu, a vrsta fudbala koju forsira Napolijev trener Sari bi bila idealna za centarfora poput njega“, rekao je danas Žiruov menadžer, Mikel Manuelo.

Ali Arsenal nije jedini. Iguaina već godinama sanja zemljak Čolo Simeone, a u Atletiku je stekao toliki kredit da bi mu klub izašao u susret i obezbedio neku brutalnu sumu novca za dovođenje nekadašnjeg napadača Reala. Simeone insistira na kupovini vrhunskog golgetera, a Iguain predvodi listu na kojoj su rezervne opcije Kavani, Dijego Kosta, Ikardi, Gameiro...

Antonio Konte bi takođe rado video Argentinca u dresu Čelsija ako se reši Dijega Koste, PSŽ traži zamenu za Ibrahimovića i Iguain deluje kao jedna od retkih dostojnih tog zadatka, a i Karlo Ančeloti je zamolio upravu Bajernu da mu pokloni Pipitu. To su sve dobre opcije za Iguaina i sigurno bolje za De Laurentisa od transfera u Juventus. Sa svim pomenutim klubovima bi Pipita imao šansu da osvoji Ligu šampina (sa Česijem tek za dve godine), da ostvari još neke timske i individualne rezultate koji u Napulju nisu realni. I naravno, bio bi bolje plaćen.

Opcija D - Kina

Neverovatne vesti glase da je kineski Hebej spreman da Iguainu ponudi monstruoznih 50.000.000 evra po sezoni! Dakle, oko 1.000.000 evra nedeljno. Takva ponuda nije zabeležena u istoriji fudbala, ali sa Kinezima se ne treba šaliti. Ako su mogli da Hulkaučine najplaćenijim igračem sveta sa 20.000.000 evra godišnje, zašto ne bi napravili i još veću ludoriju sa Iguainom. Pipita bi postao najveće ime koje je otišlo u Kinu i neka vrsta ozbiljne poruke Evropljanima da kineski klubovi mogu da uzmu i najveće. Hebej je već doveo Lavecija, Žervinja, Mbiju, Kakutu...

Naravno zahvaljujući basnoslovnim ugovorima. Klub je u vlasništvu jednog od najbogatijih Kineza. Milijardera čija kompanija je najveća u trgovini nekretninama u zemlji. Bogatstvo mu se procenjuje na pet milijardi dolara, a fudbal mu dođe kao demonstracija moći u duelima sa rivalima koji su u vlasništvu njegovih poslovnih konkurenata. Sama igra ga preterano ne zanima i samo jednom je za godinu dana bio na stadionu. Prema nekim informacijama, Iguain još ne razmišlja o Kini, ali suočava se ponudom kakvu nije dobio nijedan sportsista u istoriji. Da li se tek tako može odbiti 50.000.000 evra za 365 dana? 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar