Случај који и послије пола вијека излуђује

Био је то мистериозни злочин који је потпуно збунио ФБИ - отмица авиона и бизнисмен који је скочио падобраном, заједно с новцем. Њега никад више нико није видео.

Свијет 13.07.2016 | 21:20
Случај који и послије пола вијека излуђује
Након готово 45 година од те чудне пљачке, ФБИ агенти су решили да затворе нерешен случај - јер криминалца који је познат као 'ДБ Купер' никада нису идентификовали, ни пронашли.

Случај се догодио на Дан захвалности 1971. - човек у пословном оделу казао је хостеси у авиону који је летео из Портланда за Сијетл да носи бомбу. Тражио је 200 хиљада долара у кешу и четири падобрана. Авион је слетео у Сијетл - 36 путника је пуштено, а отмичар је, иако је добио тражени новац, наредио пилоту и посади да га одвезу према Мексику. Према његовим упутствима, авион је споро летео на висини од 3000 метара и негде изнад државе Вашингтон човек у оделу отворио је врата и скочио.

Девет година касније један дечак, копајући по пијеску на плажи, пронашао је свежњеве новчаница од 20 долара у вредности 6000 долара, а њихови серијски бројеви одговарали су онима које је добио Купер.

Успркос истрази, која је постала најдужа у ФБИ историји, сви трагови били су слепа улица. Отмичар никада није идентификован нити пронађен. Бројне су теорије о томе шта се с њиме догодило и да ли је уопште преживео скок падобраном. Истраживани су и случајеви особа које су се изненада појавиле с већом количином новца, укључујући и дојаву жене која је рекл како се њен покојни ујак појавио на вечери на Дан захвалности у Орегону с озбиљним повредама. Ипак, ниједан траг у 45 година није ФБИ одвео ни близу решавања овог случаја.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар