Slučaj koji i poslije pola vijeka izluđuje

Bio je to misteriozni zločin koji je potpuno zbunio FBI - otmica aviona i biznismen koji je skočio padobranom, zajedno s novcem. Njega nikad više niko nije video.

Svijet 13.07.2016 | 21:20
Slučaj koji i poslije pola vijeka izluđuje
Nakon gotovo 45 godina od te čudne pljačke, FBI agenti su rešili da zatvore nerešen slučaj - jer kriminalca koji je poznat kao 'DB Kuper' nikada nisu identifikovali, ni pronašli.

Slučaj se dogodio na Dan zahvalnosti 1971. - čovek u poslovnom odelu kazao je hostesi u avionu koji je leteo iz Portlanda za Sijetl da nosi bombu. Tražio je 200 hiljada dolara u kešu i četiri padobrana. Avion je sleteo u Sijetl - 36 putnika je pušteno, a otmičar je, iako je dobio traženi novac, naredio pilotu i posadi da ga odvezu prema Meksiku. Prema njegovim uputstvima, avion je sporo leteo na visini od 3000 metara i negde iznad države Vašington čovek u odelu otvorio je vrata i skočio.

Devet godina kasnije jedan dečak, kopajući po pijesku na plaži, pronašao je svežnjeve novčanica od 20 dolara u vrednosti 6000 dolara, a njihovi serijski brojevi odgovarali su onima koje je dobio Kuper.

Usprkos istrazi, koja je postala najduža u FBI istoriji, svi tragovi bili su slepa ulica. Otmičar nikada nije identifikovan niti pronađen. Brojne su teorije o tome šta se s njime dogodilo i da li je uopšte preživeo skok padobranom. Istraživani su i slučajevi osoba koje su se iznenada pojavile s većom količinom novca, uključujući i dojavu žene koja je rekl kako se njen pokojni ujak pojavio na večeri na Dan zahvalnosti u Oregonu s ozbiljnim povredama. Ipak, nijedan trag u 45 godina nije FBI odveo ni blizu rešavanja ovog slučaja.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar