Турчин би могао да клекне пред Ћеле кулом

Вицепремијер у техничком мандату Ивица Дачић оценио је крајње лицемерним изјаве бошњачких и турских политичара о Сребреници везано за Србију.

Србија 13.07.2016 | 21:00
Турчин би могао да клекне пред Ћеле кулом

Он је поручио да је заиста крајње време да сви схвате да је званични Београд спреман за помирење, мир и изградњу заједничке будућности, али никада никоме неће дозволити понижавање Србије.

У писаној изјави достављеној медијима, Дачић је навео да уместо што нападају Србију, требало би да се сете да је Народна скупштина Србије 2010. усвојила Декларацију о осуди злочина у Сребреници.

Подсетио је и да је идејни творац те Декларације тадашњи председник Србије Борис Тадић тада информисао посланике да је текст усагласио са тадашњим чланом Председништва БиХ Харисом Силајџићем и турским министром спољних послова Ахметом Давутоглуом.

Срамотно је, каже Дачић, да шест година након тога Бошњаци и Турци држе лекције Србији, која је једина од свих балканских земаља донела скупштинску декларацију о злочину над припадницима неког другог народа.

"Нико никада није донео ниједан акт на простору бивше Југославије о осуди злочина против Срба", навео је министар.

Поручио је да би турског колегу Мевлута Чавушоглуа, који каже да док Босна плаче, Турска не може мирно да спава, подсетио на турске зулуме за пет векова окупације.

"Чавушоглу би морао да се расплаче и над Ћеле кулом у Нишу која је изграђена од лобања убијених Срба на Чегру 1809. Ваљда су и српске мајке доживеле бол када су им одводили децу кроз тзв. данак у крви, правећи од њих јањичаре", навео је министар Дачић и поручио да би неки турски званичники могао да клекне и пред Ћеле кулом и извини се Србима за све злочине за тих пет векова.

Дачић је запитао како би Турска реаговала када би Србија осудила убиство милион Јермена и назвала га геноцидом.

"И зашто Бошњаци не осуде злочин над Јерменима и назову га геноцидом као што су то урадиле многе земље у свету? И зашто Борис Тадић јавно не саопшти са ким је договорио текст Декларације који смо усвојили у Скупштини. Сигурно га нисмо донели без консултација", закључио је министар Дачић.

Извор: Б92

Фото: Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

кратко, а јасно

13.07.2016 22:51

Дио трагедије Срба и срамоте Турака то је Ћеле кула. Цудно је да нисте ставили слику да се дјеца науце како су људи умирали и били заборављени јер нико није добијао паре да би се сјецао као сто је слуцај у модерној историји..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

14.07.2016 05:18

Оно сто збуњени никад неце прихватити то је да Босни није Турска и никад неце бити (то је исто ко да кер кукурице )

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

14.07.2016 07:02

Београд је некада имао преко 100 дзамија. Колико их има данас. Једну и то само ради страних дипломата. Да су турци као сто тврдите преводили само 0,5 посто становниства на ислам или узимали толику дјецу за 500 година неби постојали Срби ни православци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

14.07.2016 09:18

Док нису досли османи на балкан није било ислама! То је ИСТИНА једина ИСТИНА као сто је сребреница велики злоцин а не геноцид посто су Мускарци убијани и назалост муска дјеца ниједан зена ни дјевојка није убијена

Name

@бн

14.07.2016 11:02

Гдје надје тих 100 дзамија???Хајде нам покази па ваљда су неки темељи остали дебилу болесни.

Name

Ре. Бн

14.07.2016 14:39

Поклопи се усима и цути, очистили сте Федерацију од Срба

Name

yугословен

14.07.2016 09:40

ТО ЈЕ ИЗ 1809 ГОДИНЕ А САДА ЈЕ 2016 ГОДИНА ПОСЈЕТИО САМ ЦЕЛЕ КУЛУ ТРЕБА ИСТОРИЈА ДА СЕ СВЕ ЗНА АЛИ ТЕСКО ЗИВИМО СА СКОРАСЊОМ ИСТОРИЈОМ

ОДГОВОРИТЕ