Turčin bi mogao da klekne pred Ćele kulom

Vicepremijer u tehničkom mandatu Ivica Dačić ocenio je krajnje licemernim izjave bošnjačkih i turskih političara o Srebrenici vezano za Srbiju.

Srbija 13.07.2016 | 21:00
Turčin bi mogao da klekne pred Ćele kulom

On je poručio da je zaista krajnje vreme da svi shvate da je zvanični Beograd spreman za pomirenje, mir i izgradnju zajedničke budućnosti, ali nikada nikome neće dozvoliti ponižavanje Srbije.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Dačić je naveo da umesto što napadaju Srbiju, trebalo bi da se sete da je Narodna skupština Srbije 2010. usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Podsetio je i da je idejni tvorac te Deklaracije tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić tada informisao poslanike da je tekst usaglasio sa tadašnjim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom.

Sramotno je, kaže Dačić, da šest godina nakon toga Bošnjaci i Turci drže lekcije Srbiji, koja je jedina od svih balkanskih zemalja donela skupštinsku deklaraciju o zločinu nad pripadnicima nekog drugog naroda.

"Niko nikada nije doneo nijedan akt na prostoru bivše Jugoslavije o osudi zločina protiv Srba", naveo je ministar.

Poručio je da bi turskog kolegu Mevluta Čavušoglua, koji kaže da dok Bosna plače, Turska ne može mirno da spava, podsetio na turske zulume za pet vekova okupacije.

"Čavušoglu bi morao da se rasplače i nad Ćele kulom u Nišu koja je izgrađena od lobanja ubijenih Srba na Čegru 1809. Valjda su i srpske majke doživele bol kada su im odvodili decu kroz tzv. danak u krvi, praveći od njih janjičare", naveo je ministar Dačić i poručio da bi neki turski zvaničniki mogao da klekne i pred Ćele kulom i izvini se Srbima za sve zločine za tih pet vekova.

Dačić je zapitao kako bi Turska reagovala kada bi Srbija osudila ubistvo milion Jermena i nazvala ga genocidom.

"I zašto Bošnjaci ne osude zločin nad Jermenima i nazovu ga genocidom kao što su to uradile mnoge zemlje u svetu? I zašto Boris Tadić javno ne saopšti sa kim je dogovorio tekst Deklaracije koji smo usvojili u Skupštini. Sigurno ga nismo doneli bez konsultacija", zaključio je ministar Dačić.

Izvor: B92

Foto: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

kratko, a jasno

13.07.2016 22:51

Dio tragedije Srba i sramote Turaka to je Ćele kula. Cudno je da niste stavili sliku da se djeca nauce kako su ljudi umirali i bili zaboravljeni jer niko nije dobijao pare da bi se sjecao kao sto je slucaj u modernoj istoriji..

ODGOVORITE
Name

Francuz

14.07.2016 05:18

Ono sto zbunjeni nikad nece prihvatiti to je da Bosni nije Turska i nikad nece biti (to je isto ko da ker kukurice )

ODGOVORITE
Name

Bn

14.07.2016 07:02

Beograd je nekada imao preko 100 dzamija. Koliko ih ima danas. Jednu i to samo radi stranih diplomata. Da su turci kao sto tvrdite prevodili samo 0,5 posto stanovnistva na islam ili uzimali toliku djecu za 500 godina nebi postojali Srbi ni pravoslavci.

ODGOVORITE
Name

Mali

14.07.2016 09:18

Dok nisu dosli osmani na balkan nije bilo islama! To je ISTINA jedina ISTINA kao sto je srebrenica veliki zlocin a ne genocid posto su Muskarci ubijani i nazalost muska djeca nijedan zena ni djevojka nije ubijena

Name

@bn

14.07.2016 11:02

Gdje nadje tih 100 dzamija???Hajde nam pokazi pa valjda su neki temelji ostali debilu bolesni.

Name

Re. Bn

14.07.2016 14:39

Poklopi se usima i cuti, očistili ste Federaciju od Srba

Name

yugosloven

14.07.2016 09:40

TO JE IZ 1809 GODINE A SADA JE 2016 GODINA POSJETIO SAM CELE KULU TREBA ISTORIJA DA SE SVE ZNA ALI TESKO ZIVIMO SA SKORASNJOM ISTORIJOM

ODGOVORITE