Срушени снови, Хрвати чекају још горе

У првих шест месеци ове године америчка бонитетна агенција Фич смањила је кредитне рејтинге петнаест држава.

Регион 13.07.2016 | 20:00
Срушени снови, Хрвати чекају још горе
У целој овој години број "срозаних" државних рејтинга могао би досегнути рекордне нивое, а хоће ли се у тој групи наћи и Хрватска, биће познато ускоро.

У досад рекордној 2011. години Фич је смањио рејтинг 20 држава, а како тренутно рејтинзи 22 државе имају негативне изгледе, тај би рекорд у овој години могао бити и оборен, навео је недавно Фич у свом полугодишњем извештају..

Фич појашњава да је велик број деградација рејтинга у овој години последица ниских цена сировина, због чега су под притиском рејтинзи оних земаља у развоју чије привреде знатно зависе од извоза сировина.

Фич је у првом полугодишту смањио рејтинге седам од 10 земаља у развоју која највише зависе од ценама сировина.

У извештају се упозорава и на могуће негативне последице одлуке Британаца о напуштању Европске уније, због чега је већ смањио кредитни рејтинг Британије, као и процене раста њене привреде.

Хоће ли се политичка нестабилност у Европској унији негативно одразити и на рејтинге других земаља чланица Уније, остаје да се види, закључује Фич у полугодишњем извештају.

Хрватској је, у јануару Фич потврдио досадашњи дугорочни кредитни рејтинг у страној валути на 'ББ', и задржао негативне изгледе.

Хоће ли Хрватска, као чланица ЕУ, задржати тај рејтинг, биће познато 29. јула, када би Фич требао да објави нову анализу привреднее и финансијске ситуације у земљи.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

јозо.

13.07.2016 21:50

шта смо рекли:Месића ЗА председника! да среди ствар' он је специалиса! ЗА растурање' хехееееее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

14.07.2016 15:36

Једно је себи умислити а друго је знати и моћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ос

14.07.2016 19:29

Имали су баш све у Југославији али нису ваљали као људи. Сад немају ништа осим дугова.

ОДГОВОРИТЕ