Srušeni snovi, Hrvati čekaju još gore

U prvih šest meseci ove godine američka bonitetna agencija Fič smanjila je kreditne rejtinge petnaest država.

Region 13.07.2016 | 20:00
Srušeni snovi, Hrvati čekaju još gore
U celoj ovoj godini broj "srozanih" državnih rejtinga mogao bi dosegnuti rekordne nivoe, a hoće li se u toj grupi naći i Hrvatska, biće poznato uskoro.

U dosad rekordnoj 2011. godini Fič je smanjio rejting 20 država, a kako trenutno rejtinzi 22 države imaju negativne izglede, taj bi rekord u ovoj godini mogao biti i oboren, naveo je nedavno Fič u svom polugodišnjem izveštaju..

Fič pojašnjava da je velik broj degradacija rejtinga u ovoj godini posledica niskih cena sirovina, zbog čega su pod pritiskom rejtinzi onih zemalja u razvoju čije privrede znatno zavise od izvoza sirovina.

Fič je u prvom polugodištu smanjio rejtinge sedam od 10 zemalja u razvoju koja najviše zavise od cenama sirovina.

U izveštaju se upozorava i na moguće negativne posledice odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije, zbog čega je već smanjio kreditni rejting Britanije, kao i procene rasta njene privrede.

Hoće li se politička nestabilnost u Evropskoj uniji negativno odraziti i na rejtinge drugih zemalja članica Unije, ostaje da se vidi, zaključuje Fič u polugodišnjem izveštaju.

Hrvatskoj je, u januaru Fič potvrdio dosadašnji dugoročni kreditni rejting u stranoj valuti na 'BB', i zadržao negativne izglede.

Hoće li Hrvatska, kao članica EU, zadržati taj rejting, biće poznato 29. jula, kada bi Fič trebao da objavi novu analizu privrednee i finansijske situacije u zemlji.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

jozo.

13.07.2016 21:50

šta smo rekli:Mesića ZA predsednika! da sredi stvar' on je specialisa! ZA rasturanje' heheeeeee.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

14.07.2016 15:36

Jedno je sebi umisliti a drugo je znati i moći.

ODGOVORITE
Name

os

14.07.2016 19:29

Imali su baš sve u Jugoslaviji ali nisu valjali kao ljudi. Sad nemaju ništa osim dugova.

ODGOVORITE