Савјет за мању потрошњу ел. енергије

Штедите ли заиста струју искључивањем клима уређаја када вас нема код куће или је боље оставити климу да ради на истој температури цео дан?

Свијет 13.07.2016 | 17:25
Савјет за мању потрошњу ел. енергије
Претерано трошење електричне енергије не само да више кошта, него и узрокује веће сагоревање угља и других фосилних горива што доприноси глобалним климатским променама. Због тога је важно знати на који је начин најбоље користити клима уређај како би се максимално уштедела електрична енергија.

За максималну уштеду енергије, клима уређај оставите да ради на 26 или више степени Целзијусових док вас нема код куће.

Можда се чини као непотребна потрошња електричне енергије када палите и гасите клима уређај, али на тај начин заправо ћете уштедети поприличну количину новаца, а клима уређај на тај ће начин и боље радити. Наиме, систем за расхлађивање простора најефикаснији је када ради пуном брзином, него када ради у краћим периодима мањом брзином како би се одржала константна температура цео дан. 

Осим тога, када клима уређај ради пуном брзином боље ће и отерати влагу из вашег дома. Електричну енергију можете уштедети и ако термостат на клима уређају подесите на вишу температуру (разлика између температуре у просторији и спољашње температуре не би смела бити већа од 7 до 10 степени).

Према неким подацима, клима уређај троши 3 до 5 одсто мање енергије са сваким степеном више на термостату. за максималну.

Извор: Информер

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

драго

13.07.2016 15:28

..а најмање троши искључена..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

13.07.2016 15:59

То је савјет сад пред ртв таксу уз струју па да се изнивелисе са старим рацуном

Name

Црни

13.07.2016 17:47

На задоваљајучој собној темпаратури оставити климу да ради и нипошто искључивати ако искључите и кад опет укључите клима ради непрестано дуго док не доде на одредену темпаратуру може лако да доде и до брзог квара климе и онда баш неби исплатило

ОДГОВОРИТЕ