Savjet za manju potrošnju el. energije

Štedite li zaista struju isključivanjem klima uređaja kada vas nema kod kuće ili je bolje ostaviti klimu da radi na istoj temperaturi ceo dan?

Svijet 13.07.2016 | 17:25
Savjet za manju potrošnju el. energije
Preterano trošenje električne energije ne samo da više košta, nego i uzrokuje veće sagorevanje uglja i drugih fosilnih goriva što doprinosi globalnim klimatskim promenama. Zbog toga je važno znati na koji je način najbolje koristiti klima uređaj kako bi se maksimalno uštedela električna energija.

Za maksimalnu uštedu energije, klima uređaj ostavite da radi na 26 ili više stepeni Celzijusovih dok vas nema kod kuće.

Možda se čini kao nepotrebna potrošnja električne energije kada palite i gasite klima uređaj, ali na taj način zapravo ćete uštedeti popriličnu količinu novaca, a klima uređaj na taj će način i bolje raditi. Naime, sistem za rashlađivanje prostora najefikasniji je kada radi punom brzinom, nego kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura ceo dan. 

Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom bolje će i oterati vlagu iz vašeg doma. Električnu energiju možete uštedeti i ako termostat na klima uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smela biti veća od 7 do 10 stepeni).

Prema nekim podacima, klima uređaj troši 3 do 5 odsto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu. za maksimalnu.

Izvor: Informer

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

drago

13.07.2016 17:28

..a najmanje troši isključena..

ODGOVORITE
Name

Da

13.07.2016 17:59

To je savjet sad pred rtv taksu uz struju pa da se iznivelise sa starim racunom

Name

Crni

13.07.2016 19:47

Na zadovaljajučoj sobnoj temparaturi ostaviti klimu da radi i nipošto isključivati ako isključite i kad opet uključite klima radi neprestano dugo dok ne dode na odredenu temparaturu može lako da dode i do brzog kvara klime i onda baš nebi isplatilo

ODGOVORITE