Трговци у БиХ једни од најнељубазнијих

Агенција „Глобал Маркет Солутионс“ у сарадњи са агенцијама из региона, током јуна је провела истраживање о квалитети услуге у различитим делатностима, укључујући супермаркете, бензинске пумпе, туризам и угоститељство, малопродају, телекомуникације, банке и аутосалоне.

Босна и Херцеговина 13.07.2016 | 13:50
Трговци у БиХ једни од најнељубазнијих
Према параметрима који мере поздрав, познавање производа, нуђење додатних производа, испитивање потреба и захвалу на крају, БиХ је заузела претпоследње место са скромним резултатом од 66,16 одсто.

 
Задржан ниво (не)љубазности

Већ устаљено БиХ заузима последње или претпоследње место, те се тренд наставио и ове године. Последња два места су заузеле Црна Гора и БиХ као и прошле године, с тим да се код Црне Горе билежи значајан напредак од 8 одсто, док је БиХ задржала исти ниво (не)љубазности особља.

Приближан резултат има и Македонија, 66,44 одсто и Србија, 68,13 одсто, која је прошле године имала знатно бољи резултат и била је на другом месту, док су Словенија и Хрватска испред, са далеко бољим резултатом и напретком у односу на прошлу годину.

Што се тиче регионалног поретка по категоријама, Словенија је убедљиво најбоља у познавању производа, нуђењу додатних производа и захвали, док је бх. трговцима нуђење додатног производа управо најслабија категорија, а замало су најгори и у познавању производа. БиХ је престигла само Црна Гора.

Летаргија или мањак едукације?

О летаргичности бх.продаваца говори и веома ниска стопа у постављању питања у циљу испитивања потреба купаца, у чему је најбоља Македонија.

А да није било Црне Горе која је БиХ у свим категоријама пратила за 1 до два одсто, БиХ би била шампион и у непоздрављању купаца.

"Ово истраживање радимо већ 8 година заредом, а од 2009. године имамо напредак од тек 3 одсто. Евидентно је да менаџери врло мало пажње посвећују унапређењу нивоа квалитете услуге, те још увек нисмо развили свест да није само цена оно што диктира поновни долазак купца. Многи и не знају какве могућности постоје са минималним улагањима", поручују из агенције.

Што се тиче резултата по делатностима, целокупно у регији, завидан резултат од чак 90,63 одсто је остварен у аутосалонима, где је познавање производа чак 100 одсто, док је најлошији резултат забележен у супермаркетима где се убедљиво нарјеђе поздравља, најмање се познају производи, испитују потребе и нуде додатни производи.

Поражавајућа је чињеница да тек 56 одсто продаваца у супермаркетима поздрави своје купце.

Извор: инфобрцко.цом

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Србин

13.07.2016 12:25

Ово ме уопсте не цуди ста треба јадан радник сви се искаљују на њему ради ко роб без дана слободно за 400 км. Сигурно це бити цио и весео. Дајте људима 700-800 км па онда несто тразите од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зитто

13.07.2016 12:26

Е , ово је жива истина , блеје у купца к'о телад , к'о да си им ћаћи ушао у кућу , а не у трговину !

ОДГОВОРИТЕ
Name

трговац

13.07.2016 13:22

Вецина купаца и јесте талад која своје фрустрације лијеци на трговцима.

Name

ток

13.07.2016 13:50

Па раде за 400 км мјесечно,док неки полуписмени који су дошли до посла зна се како по разно-разним институцијама зарађују тродупло више,а ништа не раде...јесу ли они љубазни молим те

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

13.07.2016 14:25

Не лупајте глупости,Плата не игра никакав повод за нељубазност.Кисели купус је кисео у каци,Али и кад га извадите из каце.Култура и куцни одгој.

Name

Бојан

13.07.2016 15:16

Доста се тога носи из куце, нема сумње, али када ти после првог цијела плата оде на резије И евентуално превоз а за зивота остане мало, ни највреднији нити најкултурнији цовек не мозе се фокусирани на посао! Трговацки ланци су модерна врста робовласника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

13.07.2016 19:20

Ту раде робови које газде искориштавају

ОДГОВОРИТЕ