Врло јасно ћемо рећи шта је радио Софренић!?

Чланови скупштинске већине у Скупштини града Бијељина поручили су данас да су све одлуке и акти, које је у претходном периоду доносили, у складу са законом, те да ће Милорад Софренић на првој наредној сједници поново бити смијењен са функције начелника за финансије.

Република Српска 13.07.2016 | 12:16
Врло јасно ћемо рећи шта је радио Софренић!?
"Да радимо у складу са законом потврдило нам је и Министарство управе и локалне самоуправе", изјавио је потпредсједник Скупштине града Мићо Тодоровић. 

Он је истакао да су једине двије ствари које су пресудом образложене у корист поништења одлука Скупштине града, да Скупштина није доставила списак имена и потписа за смјену Софренића. 

"Ово је било у Суду, протоколисано је и враћено нама. Други документ који нам се замјери да нисмо доставили јесте мишљење градоначелника о смјенама, а уредно смо га доставили Суду, а он протоколисао и вратио нам и тај документ", рекао је Тодоровић, презентујући новинарима два документа. 

Тодоровић је навео да је замјерка Суда према Скупштини града што није написано добро рјешење о разрјешењу начелника за финансије и замјеника градоначелника. 

"На 42. сједници Скупштине града нисмо имали именованог секретара Скупштине и када смо писали рјешење о разрјешењу за Милорада Софренића, Суд нам је само замјерио што нисмо написали зашто се он мијења. Прихватамо пресуду Суда, али сада ћемо исправити ту грешку јер га мијењамо из више разлога", додао је Тодоровић. 

Он је најавио да ће овај пут бити децидно написано "шта је све урадио Софренић у претходном периоду". "Између осталог, само 5,5 милиона КМ је оставио обавеза према добављачима, а ми ћемо Софренића на сљедећој сједници, у складу са законом, поново смијенити", рекао је Тодоровић. 

Он је рекао да је Окружни суд у року од 20 дана донио пресуде којим поништава одлуке Скупштине о смјенама начелника за финансије и замјеника градоначелника. 

"Ако узмемо у обзир да се овакве пресуде рјешавају и по годину дана, онда нам је веома драго да је суд био ажуран и очекујемо да ће и убудуће, у осталим предметима, бити једнако ажуран", рекао је Тодоровић. 

Шеф Одборничког клуба СНСД-а у Скупштини града Бијељина Слободан Петрић рекао је да изјава начелника за финансије да би 16 одборника, поводом пресуде, могло сносити кривичну одговорност није правно утемељена. 

"Не може бити кривично дјело када се смијени било који функционер Скупштине града, него би то, евентуално могао бити управи спор", рекао је Перић и нагласио да ће скупштинска већина наставити да ради у пуном капацитету, без обзира на пресуде. 

Петрић је рекао да Скупштина града има капацитет да понови процес смјене, без обзира на формалне или процедуралне грешке којих је, како каже, можда и било. "У наредном периоду ми ћемо их исправити", рекао је Петрић. 

Шеф Одборничког клуба СРС Миленко Митровић рекао је да су неосноване оптужбе Софренића о томе да је скупштинска већина својим потезима оштетила буџет града. 

"Замјеник градоначелника Хусо Зечкановић 17. јуна пензионисан је по сили закона, а Софренић је именован за савјетника градоначелника, те су тиме управо они ти који су оштетили буџет", додоа је Митровић. 

Он је најавио да ће Скупштина града на наредном засједању, користећи све дозвољене правне механизме, поново разријешити и замјеника градоначелника и начелника за финансије. 

"Јуче смо из Министарства локалне самоуправе добили акт који потврђује да је 42. редовна сједница, на којој су ова два функционера смијењена, била легална, да није било крађе гласова, да је све одрађено у складу са законом", рекао је Митровић. 

Митровић је позвао све оне који су оптужили предсједника Скупштине града Драгана Ђурђевића да се на 42 сједници Скупштине догодила крађа, да му се и извине. 

Извор: Срна