Vrlo jasno ćemo reći šta je radio Sofrenić!?

Članovi skupštinske većine u Skupštini grada Bijeljina poručili su danas da su sve odluke i akti, koje je u prethodnom periodu donosili, u skladu sa zakonom, te da će Milorad Sofrenić na prvoj narednoj sjednici ponovo biti smijenjen sa funkcije načelnika za finansije.

Republika Srpska 13.07.2016 | 12:16
Vrlo jasno ćemo reći šta je radio Sofrenić!?
"Da radimo u skladu sa zakonom potvrdilo nam je i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave", izjavio je potpredsjednik Skupštine grada Mićo Todorović. 

On je istakao da su jedine dvije stvari koje su presudom obrazložene u korist poništenja odluka Skupštine grada, da Skupština nije dostavila spisak imena i potpisa za smjenu Sofrenića. 

"Ovo je bilo u Sudu, protokolisano je i vraćeno nama. Drugi dokument koji nam se zamjeri da nismo dostavili jeste mišljenje gradonačelnika o smjenama, a uredno smo ga dostavili Sudu, a on protokolisao i vratio nam i taj dokument", rekao je Todorović, prezentujući novinarima dva dokumenta. 

Todorović je naveo da je zamjerka Suda prema Skupštini grada što nije napisano dobro rješenje o razrješenju načelnika za finansije i zamjenika gradonačelnika. 

"Na 42. sjednici Skupštine grada nismo imali imenovanog sekretara Skupštine i kada smo pisali rješenje o razrješenju za Milorada Sofrenića, Sud nam je samo zamjerio što nismo napisali zašto se on mijenja. Prihvatamo presudu Suda, ali sada ćemo ispraviti tu grešku jer ga mijenjamo iz više razloga", dodao je Todorović. 

On je najavio da će ovaj put biti decidno napisano "šta je sve uradio Sofrenić u prethodnom periodu". "Između ostalog, samo 5,5 miliona KM je ostavio obaveza prema dobavljačima, a mi ćemo Sofrenića na sljedećoj sjednici, u skladu sa zakonom, ponovo smijeniti", rekao je Todorović. 

On je rekao da je Okružni sud u roku od 20 dana donio presude kojim poništava odluke Skupštine o smjenama načelnika za finansije i zamjenika gradonačelnika. 

"Ako uzmemo u obzir da se ovakve presude rješavaju i po godinu dana, onda nam je veoma drago da je sud bio ažuran i očekujemo da će i ubuduće, u ostalim predmetima, biti jednako ažuran", rekao je Todorović. 

Šef Odborničkog kluba SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina Slobodan Petrić rekao je da izjava načelnika za finansije da bi 16 odbornika, povodom presude, moglo snositi krivičnu odgovornost nije pravno utemeljena. 

"Ne može biti krivično djelo kada se smijeni bilo koji funkcioner Skupštine grada, nego bi to, eventualno mogao biti upravi spor", rekao je Perić i naglasio da će skupštinska većina nastaviti da radi u punom kapacitetu, bez obzira na presude. 

Petrić je rekao da Skupština grada ima kapacitet da ponovi proces smjene, bez obzira na formalne ili proceduralne greške kojih je, kako kaže, možda i bilo. "U narednom periodu mi ćemo ih ispraviti", rekao je Petrić. 

Šef Odborničkog kluba SRS Milenko Mitrović rekao je da su neosnovane optužbe Sofrenića o tome da je skupštinska većina svojim potezima oštetila budžet grada. 

"Zamjenik gradonačelnika Huso Zečkanović 17. juna penzionisan je po sili zakona, a Sofrenić je imenovan za savjetnika gradonačelnika, te su time upravo oni ti koji su oštetili budžet", dodoa je Mitrović. 

On je najavio da će Skupština grada na narednom zasjedanju, koristeći sve dozvoljene pravne mehanizme, ponovo razriješiti i zamjenika gradonačelnika i načelnika za finansije. 

"Juče smo iz Ministarstva lokalne samouprave dobili akt koji potvrđuje da je 42. redovna sjednica, na kojoj su ova dva funkcionera smijenjena, bila legalna, da nije bilo krađe glasova, da je sve odrađeno u skladu sa zakonom", rekao je Mitrović. 

Mitrović je pozvao sve one koji su optužili predsjednika Skupštine grada Dragana Đurđevića da se na 42 sjednici Skupštine dogodila krađa, da mu se i izvine. 

Izvor: Srna