Пољопривредници опрез! Сутра невријеме и град

Агрометеоролози Хидрометеоролошког завода Републике Српске упозоравају пољопривреднике да би сутра, у поподневним часовима, могло доћи до олујног невремена праћеног градом.

Република Српска 13.07.2016 | 11:00
Пољопривредници опрез! Сутра невријеме и град
Већ данас у поподневним часовима очекују се повремени пљускови, прво на планинама, а крајем дана у већини предјела, када су могуће и локалне непогоде, са највишом дневном температуром од 30 до 38 степени Целзијусових на југоистоку.

"Сутра се очекује освјежење и нестабилно вријеме при чему ће температура брзо опадати током дана, уз јаче пљускове и грмљавину, а очекују се и локалне непогоде уз појаву града", наводи се у агрометеоролошком билтену.

С обзиром на ове временске прилике, агрометеоролози упозоравају пољопривредне произвођаче да предузму мјере заштите пољопривредних култура.

Временске прилике биће повољне за обављање предвиђених радова у пољу, али усљед краћих нестабилности радови ће бити и прекидани.

"У току је жетва пшенице. Поврће се плијеви, окопава, прихрањује. Почиње берба краставаца и парике", подсјећају агрометеоролози.

Повремене падавине, висока влажност и висока температура у претходном периоду погодовали су развоју биљних болести.

Због константног пораста и нових младих листова присутна је и чешћа појава лисних ваши на воћу.

Пепелница захтијева његу воћњака и хемијску заштиту да се не би ширила.

И даље су повољни услови за инфекцију проузроковача пламењаче и црне пјегавости на поврћу.

Забиљежена је и појачана активност штеточина, наводи се у агрометеоролошком билтену.

 

Срна

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

никс

13.07.2016 09:17

Дакле , пољопривредни производјаци сутра склоните све са њива на сигурно , па вратите кад протутњи град. Ако неко има монтазни кров нека покрије који хектар , а са остатком ста буде. То је савјет насих струцњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опрез

13.07.2016 09:29

Па како да они да буду на опрезу ,како це се застит

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦ

13.07.2016 10:21

Па да склоне мотике и остали алат

Name

Дамир

13.07.2016 10:13

Хахахх

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

13.07.2016 10:33

Министар Стево Мирјанић се обратио Господину Јефрему за помоћ. Сутра се најављује невријеме праћено вјетром и градом. Једино Господин Јефрем може да помогне јадном сељаку у заштити његових поља засејаних житом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

13.07.2016 16:11

ДОДИК ЈЕ ТУ БУДУЋУ ШТЕТУ НА ПОЉОПРИВРЕДНИМ КУЛТУРАМА ВЕЋ "ФАКТУРИСАО" АНГЕЛИ МЕРКЕЛ... САМО НЕ ЗНА ОН ДА ЈЕ ГОСПОЂА МЕРКЕЛ НАЈАВИЛА ДА ЋЕ ФАКТУРУ ПЛАТИТИ САМО УЗ КЛАУЗУЛУ ДА ОН ЗАБОРАВИ ДА ЈЕ БИО ПРЕДСЈЕДНИК - НЕ ЗБОГ ЊЕГОВОГ СРБОВАЊА, НЕГО ЗБОГ ВИЛЕ НА ДЕДИЊУ ЗА КОЈУ НЕ МОЖЕ ОБЈАСНИТИ ОДАКЛЕ МУ ЛОВА...

ОДГОВОРИТЕ